Overleg:Jaarstijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Mei stijl[bewerken]

Ik verwonderde mij over deze term, want ik kon hem nergens anders in bronnen vinden. Op de overlegpagina van gebruiker Aliter vond ik daarover een opmerking:

Misschien vreemd om met een artikel van 3 jaar geleden geconfronteerd te worden; een gebruiker (Bos9geest|Overleg) melde bij de informatiebalie dat deze geen enkele bron kon vinden met betrekking tot Meistijl (Meistijl in jaarstijl). Niet in boeken en niet op internet. Aangezien jij het ooit heb toegevoegd, zou je misschien weten waar je dat vandaan hebt gehaald?
Nog even het oorspronkelijke stukje in de informatiebalie. Gebruiker
Sumurai8
Trefwoord Jaarstijl
Het is mij niet duidelijk of deze Bewerkingspagina zowel dient voor een voorstel voor wijziging van de inhoud van een artikel, als ook voor het stellen van een vraag over de inhoud ervan. (Bij Overleg was de door mij ingevulde dezelfde tekst ineens weggefloept. - ?)
Mijn vraag betreft de tekstinhoud bij het trefwoord "Jaarstijl" en wel de alinia: Meistijl. In de meistijl begint het jaar op 1 mei. De meistijl dateert van voor de invoering van de christelijke kalenders in Noord-Europa. Hij komt daarmee niet voor als begindatum voor het kalenderjaar. Daarentegen was 1 mei tot in de 20e eeuw in gebruik als datum voor het afsluiten van kontrakten, aangaan van werkverbanden en sluiten van huwelijken.
Naarstig heb ik gezocht naar bron(nen) (oude teksten), waarin dit vermeld wordt. In specialistische boeken in mijn bezit en in diverse bibliotheken, maar ook op het internet kon ik echter niets hierover vinden. Ik zou het zeer op prijs stellen van de samensteller van de tekst van Jaarstijl te vernemen welke de bron(nen) hiervan is (zijn).
Gebruikersnaam Bos9geest, 5 januari 2008
De bewuste tekst (Jaarstijl#Meistijl) werd exact 3 jaar voor jouw bericht geschreven. Ik heb de auteur van die tekst gevraagd of deze nog weet wat voor bronnen deze heeft gebruikt. Ik denk eigenlijk dat daar niet veel uit zal komen; enerzijds omdat het laatste bericht op de OP uit mei 2007 stamt en anderzijds omdat het artikel al erg oud is (ik weet ook niet meer welke bronnen ik voor bepaalde artikelen heb gebruikt)... Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geholpen.
Sum U ?rai8? Need a tool?

De afgelopen 10 jaar is mei stijl blijven staan, terwijl daarvoor geen bron bestaat. Het wordt nergens anders gebruikt dan op deze pagina. Daarmee is Wikipedia de primaire bron ervan en dat lijkt me in strijd met de uitgangspunten. Ik ben dan maar zo brutaal om het weg te halen. Het kan er weer op als er een controleerbare bronvermelding bij staat.

Fyke Bôle (overleg) 6 dec 2018 14:05 (CET)