Overleg:Johannes (apostel)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Handige Harrie in het onderwerp evangelist

Ik heb in de passage over zijn vertrek naar Efeze met Maria het 'waarschijnlijk' gewijzigd in 'Volgens de traditie', omdat het voorzover ik weet niet in de bijbel of andere geschriften terug te vinden is. Amarant 6 mrt 2004 16:27 (CET)Reageren

neutraler gemaakt[brontekst bewerken]

Bijbelse verhalen zijn geen historische feiten, en kunnen dus ook niet als zodanig gebracht worden in een neutrale encyclopedie. Deze bijbelse verhalen laten zich dus samenvatten. De opvatting dat het Johannesevangelie door Johannes zelf geschreven zou zijn is hoogst omstreden: het Johannesevangelie is rond 100 (waarschijnlijk later) na christus geschreven. De geliefde leerling uit het Johannesevangelie wordt nergens bij name genoemd, en mag dus niet met Johannes geïdentificeerd worden. Qua taalgebruik (Grieks) is het niet waarschijnlijk dat de Apocalyps van Johannes door de evangelist/apostel Johannes geschreven is. Men denke hier eerder aan een voorbeeld van pseudepigrafie.

Kaj 26 sep 2004 23:21 (CEST)Reageren

Johannes wordt traditioneel gezien als auteur van een van de vijf boeken van het Nieuwe Testament, waaronder het gelijknamige evangelie.

Het inuewe testament kent veel meer boeken dan vijf. johannes is traditioneel de schrijver van het evangelie, de openbaring en enkele korte brieven. Het evangelie is niet gelijknamig,de vier evangelieen hebben geen naam, alleen een auteur.

evangelist[brontekst bewerken]

Er staat: "Volgens sommige tradities is Johannes de evangelist dezelfde als de schrijver van het Bijbelboek Johannes"

Ik dacht dat een evangelist per definitie de schrijver van een evangelie was. Daar heb ik geen traditie voor nodig. Handige Harrie 31 aug 2007 21:38 (CEST)Reageren