Overleg:Jonas Daniël Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat wordt bedoeld met de republiek. Als ik dat zo lees dan denk ik de Republiek van de zeven etc, maar bestond die nog in 1997? Peter boelens 18 jul 2007 23:17 (CEST)[reageer]

1797 bedoel je ;-). Het is de Bataafse lijkt me dan. Niels(F)? 18 jul 2007 23:19 (CEST)[reageer]
Nu is het formeel correct, maar komt het nog wel overeen met wat de bedoeling was? De Bataafse Republiek ontstond in januari 1795 en in januari 1797 werd hij advocaat. Dus nu staat er in feite: Hij was de eerste Joodse advocaat in twee jaar die toegelaten werd tot de balie. Dat klinkt niet erg bijzonder. Terwijl waarschijnlijk bedoeld was, dat hij de allereerste Joodse advocaat in Nederland was, of de eerste sinds de oprichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Nu heeft de regering van de Bataafse Republiek in Nederland voor het eerst de scheiding van kerk en staat doorgevoerd. Dus misschien was het pas na het ontstaan van de Bataafse Republiek mogelijk geworden voor joden om als advocaat te worden toegelaten. Ik zal eens even de genoemde bronnen bekijken. Johan Lont (voorbehoud) 25 jul 2007 10:53 (CEST)[reageer]


In Jonas Daniel Meijer, een vergeten genie stond: "Ze (Jonas Daniel Meijer en nog een ander) zijn de twee eerste joden die sinds de grondvesting van de Republiek in 1795 als advocaten optreden."
In Biographisch woordenboek der Noord- en Zuidnederlandsche letterkunde staat echter: "Jonas Daniel Meijer (1780-1834) was de eerste joodse advocaat in Nederland. "
Dat laatste zal ik daarom in het artikel zetten. Het feit dat er niet eerder joodse advocaten in Nederland werkten, kan verklaard worden door het feit dat er voor 1795 nog geen 'scheiding van kerk en staat' was. Er was een zekere tolerantie tegenover aanhangers van andere dan de Gereformeerde religie, maar geen gelijkberechtiging.
Johan Lont (voorbehoud) 25 jul 2007 11:08 (CEST)[reageer]