Overleg:Joodse begraafplaats (Sittard)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Janssenfrank

Carkstraat?[brontekst bewerken]

Hallo Frank,

Ik stuitte vandaag toevallig op je project van Joodse begraafplaatsen in Limburg. Ik wil je veel succes wensen ermee, maar heb wel wat aan te merken op dit artikel:

Er bestaat helemaal geen Carkstraat! Deze fout heeft waarschijnlijk haar oorsprong in Pinkas (vertaalfoutje?) en wordt sindsdien steeds weer overgenomen door anderen. In 1889 was sprake van een uitbreiding op de Algemene Begraafplaats, niet van een nieuwe begraafplaats.

De verwijzing naar Urmond vind ik overbodig; waarom dan niet gelijk ook naar Grevenbicht, Beek en Gangelt verwezen?

"Deze vlucht gaf hen ongeveer 10 jaar uitstel van de verschrikkingen van de Sjoa." - Dat zou ik eerder op 5 jaar zetten.

"De inmiddels gesloten Synagoges in de Molenbeekstraat en de Plakstraat bleven dicht en Sittard viel voortaan onder de Joodse gemeenschap van Maastricht." - De huissynagoge in de Molenbeekstraat was al 100 jaar dicht, die in de Plakstraat ging aanvankelijk juist wel weer open, maar werd een paar jaar later gesloten.

Groet, Wil Brassé


Hallo Wil,

Allereerst wil ik je bedanken voor je nuttige webpagina over Joodse genealogie. Ik heb er al veel informatie uit kunnen halen, zeker op de momenten dat Genlias niet volledig bleek te zijn.

Ten tweede ook zeer bedankt voor je reactie. Ik zal je punten één voor één behandelen.

  • mbt de Carkstraat: ik had ook nog nooit van deze straat gehoord en meende al dat het een oude benaming was. Er is dus in Sittard geen Carkstraat en daarmee zijn er dus maar 2 begraafplaatsen in plaats van drie. Enig idee hoe Pinkas hier verder bij komt? Zou in Limbricht dan een Carkstraat zijn (geweest) waar een Joodse begraafplaats was?
  • mbt de link naar Urmond. Ik heb hiervoor gekozen omdat deze plaatsen wel erg dicht bij elkaar liggenn en je zou verwachten dat Urmond bij Sittard hoorde, hetgeen dus niet zo is. Grevenbicht is een zelfstandige gemeente geweest (zij het maar kort)
  • mbt de Sjoa: inderdaad duurde de oorlog 'maar' 5 jaar (Zuid-Nederland zelfs een jaar minder). Omdat de vluchtelingen al in de jaren '30 arriveerden heb ik hier voor de vermelding 10 jaar gekozen. Ik begrijp je punt en zal even nakijken of ik deze zin wat anders kan formuleren.
  • mbt de synagoges ben ik inderdaad ook iets te kort door de bocht gegaan. Deze informatie zal ik aanpassen om verwarring te voorkomen.

Hele nuttige informatie, waarvoor heel erg bedankt. Ik plak nu even een werk in uitvoering symbooltje bij het artikel en dan pas ik het morgen aan (ik moet zometeen weg).

Tevens een vraag aan jou: heb jij toevallig geen oude foto's van de Joodse begraafplaatsen in Schimmert en Valkenburg Dwingel? Voor mijn onderzoekje ben ik daar naarstig naar op zoek. Als je wilt kun je me ook prive mailen. --Janssenfrank 25 nov 2008 18:51 (CET)Reageren

NB: ook voor commentaar op mijn andere artikelen over Joodse begraafplaatsen in Limburg hou ik me aanbevolen. Je bent ter zake immers erg deskundig. Voor een overzicht van alle artikelen klik hier. --Janssenfrank 25 nov 2008 18:54 (CET)Reageren

Hoi Frank,
  • Foto's heb ik niet, misschien de heemkundeverenigingen wel? Ze moeten voor Wikipedia wel vrij van copyright zijn, dat is vaak een probleem.
  • Pinkas is een Hebreewse uitgave die later in het Nederlands is vertaald, dus ze zullen wel Kerkstraat hebben bedoeld, dat fonetisch naar Hebreews hebben omgezet en verkeerd terugvertaald.
  • De meeste vluchtelingen (ik heb geen statistieken) kwamen waarschijnlijk pas eind jaren '30 naar hier, na de Kristallnacht, en ze werden in '42-'43 gedeporteerd, dus amper 5 jaar. Landelijk werden er na de Kristallnacht 10.000 vluchtelingen legaal toegelaten, lees ik.
--Brasselimburg 25 nov 2008 22:31 (CET)Reageren
Hallo Wil, Ik heb wat wijzigingen doorgevoerd en als het goed is daarmee de fouten allemaal eruit gehaald. Dat de Joodse toevlucht naar Sittard pas na de Kristalnacht was, wist ik niet. Ik meende dat het eerder was, maar geen enkel boek noemt jaartallen eerder dan 1938. Het Hebreeuwse woord voor kerk is (meen ik) כנסיה. Qua uitspraak zie ik zelf niet direct het verband met het woord kerk. Mijn kennis van het Hebreeuws gaat ook niet zo ver, maar ik kom niet verder dan Kaarmh, hetgeen me eerder toe denken aan Karma dan aan Kerk. Hier ga ik wel nog eens achteraan. Ik ken wel iemand die goed Hebreeuws kent, dus dat ik eens navragen. De foto's zoek ik niet zozeer voor Wikipedia, maar meer voor eigen onderzoek. Ik heb namelijk het vermoeden dat er in Schimmert nog meer mensen liggen begraven en ik vroeg me af er vroeger wel grafmonumten zijn geweest die er nu niet meer zijn. Van Valkenburg is mij wel bekend dat ze in (ik meen jaren '50) verschillende grafstenen hebben gestolen. Is jou eigenlijk iets bekend van Urmond, of er daar vroeger meerdere grafstenen hebben gestaan? --Janssenfrank 26 nov 2008 01:55 (CET)Reageren
Van Urmond is me weinig bekend. Van 1798 tot 1892 zijn er minstens 14 Joden overleden, waarvan wel 8 kleine kinderen. De meesten hadden familie elders (zoals in Sittard), en zijn mogelijk elders begraven.
Ik was nog niet tevreden met dit artikel en heb het zelf wat aangepast. Vooral Fort Sanderbout miste ik.
--Brasselimburg 26 nov 2008 19:39 (CET)Reageren
Inderdaad, nu is het artikel nog beter. Dank je wel voor je aanvullingen. --Janssenfrank 26 nov 2008 23:17 (CET)Reageren