Overleg:Karate

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Vraag: Is het niet beter om deze pagina te splitsen in een hoofdpagina voor algemene dingen, met subpagina's voor de verschillende stijlen? (Dit is mijn eerste bijdrage aan Wikipedia, dus misschien dat deze vraag helemaal tegen de wiki-etiquette is, daarvoor dan sorry)

Peter

Eerst en vooral: van harte welkom op Wikipedia!
Als je van plan bent meerdere wijzigingen te doen kan je overwegen je te registreren onder een gebruikersnaam in plaats van onder een nummer (82.217.207.63) te werken.
Je voorstel: lijkt me handig als de pagina te lang wordt. Voel je vrij en ga je gang! Wilinckx 8 mei 2004 17:17 (CEST)Reageren

Heb ik al gedaan, alleen nadat ik mijn eerste bijdrage had verstuurd

Inderdaad, als er genoeg over geschreven wordt, kan iedere stijl zijn eigen lemma krijgen. Flyingbird 8 mei 2004 19:34 (CEST)Reageren

Ik ben het ermee eens dat hier alleen een algemeen verhaal over karate moet komen en aparte lemma´s over de verschillende stijlen, die er in overvloed zijn (hier zijn er maar enkele genoemd). Aangezien ik voldoende over dit onderwerp weet, wil ik dit wel op me nemen. Als iedereen het ermee eens is. Ik wacht even twee weekjes af, als er geen concrete argumenten komen om dit niet te doen, dan ga ik ermee aan de slag. – MarioR Overleg 18 sep 2005 13:47 (CEST)Reageren

Verplaatste link[brontekst bewerken]

Verplaatst van artikel. Was ongeformateerd en daarnaast zijn er genoeg andere links.

shotokan-perspectief[brontekst bewerken]

Ik bespeur een sterk shotokan perspectief in dit artikel. Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat er in de voetsporen van Gichin Funakoshi andere karate meesters naar Japan trokken. Er waren ook andere karate sensei die hetzelfde deden in deze periode.

Verder wordt er een standaard driedeling aangebracht: kata, kihon, kumite. (okinawaans/traditioneel) Karate op z'n breedst kent nog veel meer trainingsmethoden.

Moenstah 27 mrt 2008 17:29 (CET)Reageren

Er zijn vast nog meer trainingsmethoden, maar als je álles wil gaan opnoemen wordt het artikel onleesbaar. De drie standaard onderdelen kihno, kata en kumite zijn in elke stijl terug te vinden, overige meer obscure methoden niet.

Maxmuller83 (overleg) 11 dec 2011 19:25 (CET)Reageren

Achterhaalde mythen[brontekst bewerken]

Dat Daruma/Ta Mo/Boddhidharma de stichter was van het shaolin kung fu valt te bezien. Te preferen is een formulering als 'een wijdverbreide theorie over het ontstaan van karate is dat deze afkomstig is uit China, en teruggevoerd kan worden op de boeddhistische monnik Daruma/Ta Mo/Boddhidarma (etc.).

Er zijn zeer sterke invloeden vanuit China in het Okinawaanse karate. Echter, er was ook zoiets als een inheemse vechtkunst 'ti/te/uchinadi. Althans, zo denkt de wetenschapper Patrick McCarthy erover. Karate is dus het resultaat van een versmelting van Chinese en lokale gevechtssystemen, en niet integraal afkomstig uit China.

Het is evenmin correct te veronderstellen dat karate bekend was bij het Japanse publiek voor 1900, met uitzondering van de Okinawaanse bevolking. Moenstah 27 mrt 2008 17:34 (CET)Reageren

een film over karate is karate kid. Hierin worden ook stappen uitgelecht hoe je het moet doen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.93.16.141 (overleg · bijdragen)

Geri-waza i.p.v. ashi-waza[brontekst bewerken]

In het artikel wordt gesproken over ashi-waza. Dit zijn geen traptechnieken zoals vermeld, maar beentechnieken. Traptechnieken worden aangeduid met geri-waza.

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Karate. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 jul 2017 11:14 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Karate. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 11:34 (CEST)Reageren