Overleg:Kathode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is dat, een "negatieve stroom"? De definities zijn voor een elektrochemische cel (zowel stroomleverend als bij elektrolyse) duidelijk vastgelegd en eenvoudig: de elektrode waaraan oxidatie plaatsvindt (een reductor wordt geoxideerd; de elektronen gaan de elektrode in) heet de anode, die waaraan reductie plaatsvindt (een oxidator wordt gereduceerd; de elektronen gaan de elektrode uit) heet kathode. Bij een stroomleverende cel (batterij) is de anode derhalve de min-pool en de kathode de plus-pool; bij elektrolyse is dit andersom (anode positief, kathode negatief). R. Jakobs 17 jun 2012


De kathode is de pool waar de elektrone uit "komen" waardoor hij bij bv een galvanische positief wordt (er verdwijnen elektronen), bij elektrolyse is de kathode negatief om dat je er een negatieve stroom op moet zetten om er elektronen uit te laten komen (de oplossing in) E. Wolterman 10-02-2007

"Met een kathode bedoelen we meestal een negatief geladen pool. "

Wanneer niet dan? Evanherk 13 sep 2003 19:56 (CEST)

Voor zover ik weet altijd! Ik vond het ook gek, dat 'meestal' later werd toegevoegd! Maar misschien weet Kristoft het wel goed te beargumenteren? Flyingbird 13 sep 2003 20:07 (CEST)
Volgens mij was het zo: Een kathode is de elektrode waar de elektronen uit komen. In een cel die is geschakeld als batterij is dat de POSITIEVE pool; de chemische reactie duwt daar de elektronen naar de verkeerde kant. Rob Hooft 13 sep 2003 20:12 (CEST)
He??? De kathode van een batterij is de NEGATIEVE pool, of begrijp ik je verkeerd? Flyingbird 13 sep 2003 20:13 (CEST)
Nee en ja, in een batterij trekt de chemische reactie elektronen uit de meest positief geladen pool, en duwt ze in de negatieve pool. Aangezien de elektrode die de elektronen levert kathode heet, is de kathode van een elektrochemische batterij-cel dus de positieve pool. Rob Hooft 13 sep 2003 20:18 (CEST)
engesle wike: "A secondary cell, for example a rechargeable battery, is one in which the reaction is reversible. When the cell is being charged, the anode becomes the positive (+) electrode and the cathode the negative (-). This is also the case in an electrolytic cell. When the cell is being discharged, it behaves like a primary or voltaic cell, with the anode as the negative electrode and the cathode as the positive." Evanherk 13 sep 2003 20:31 (CEST) Het lijkt er dus op of hooft gelijk heeft.
Interessant, maar ik zou zeggen dat omdat bij een oplaadbare batterij de reactie omgedraaid wordt, de markering van de batterij eventjes niet klopt tijdens het opladen, maar de kathode blijft de negatieve kant (ja ik kan koppig zijn ;-) ) Flyingbird 13 sep 2003 20:37 (CEST)
Er zit toch een groot verschil in: de Engelsen zeggen het omgekeerde van wat ik zeg. Ze rijden zeker ook links, die lui? Oh nee, dat heeft er nix mee te maken. Het zal wel zo zijn dat ik de klok heb horen luiden. En zij zien de klepel. Rob Hooft 13 sep 2003 20:42 (CEST)
Wat in dit verband ook wat verwarrend kan zijn, is dat de stroom (I) tegengesteld is aan de richting van de electronen. Die natuurkundigen dachten ook: "Dat is allemaal veel te eenvoudig, dat moeten we toch wat ingewikkelder kunnen maken" ;-) Flyingbird 13 sep 2003 20:47 (CEST)

Atkins, Physical Chemistry, schrijft: "The electrode where oxidation occurs is called the anode". En als ik het allemaal nog eens nalees zijn de Engelsen en ik het toch eens. Nu moet het alleen nog leesbaar in het artikel komen. Rob Hooft 13 sep 2003 20:54 (CEST)

Als ik het allemaal nog eens nalees, realiseer ik me dat ik dit altijd verkeerd heb gehad! Wat ik bij een batterij altijd de kathode noemde is dus juist de anode! Flyingbird 13 sep 2003 21:33 (CEST)
Na meer dan een jaar slaat de verwarring weer toe, als ik de volgende definities lees ;-)
 From Webster's Revised Unabridged Dictionary (1913) [web1913]:
 Cathode \Cath"ode\, n. [Gr. ? descent; ? down + ? way.]
  (Physics)
  The part of a voltaic battery by which the electric current
  leaves substances through which it passes, or the surface at
  which the electric current passes out of the electrolyte; the
  negative pole; -- opposed to anode. --Faraday.
 From WordNet (r) 2.0 [wn]:
 cathode
   n 1: a negatively charged electrode that is the source of
      electrons in an electrical device [ant: {anode}]
   2: the positively charged terminal of a voltaic cell or storage
     battery that supplies current [ant: {anode}] FlyingbirdFby0s.jpg 28 feb 2005 23:32 (CET)

Stibat is een stichting die helemaal is gespecialiseerd in batterijen, en die schrijft op http://www.stibat.nl/consumenten/geschiedenis/geschiedenis.asp: Over het algemeen zijn batterijen opgebouwd uit de navolgende elementen: Een positieve elektrode (anode) Een negatieve elektrode (kathode) Elektrolyt; een pasta die zorgt voor een verbinding tussen de twee elektroden. Een isolator; deze zorgt ervoor dat er een elektrische scheiding is tussen de twee elektroden. FlyingbirdFby0s.jpg 22 aug 2005 02:59 (CEST)

Anode/Kathode[bewerken]

Op deze beide pagina's staat dat een anode/kathode de pool is waar elektronen uit komen, terwijl ze het tegenovergestelde van elkaar zijn. Klopt niet. Ik weet niet wat het wel moet zijn, maar ik denk ik meld het even :-) Annabel 17 mrt 2006 12:39 (CEST)

Ik weet weinig van dit onderwerp af maar kwam toevallig op deze pagina en daarna op de 'anode' pagina. Het roept verwarring op omdat ze inderdaad zoals reeds gezegd, allebei beweren dat het de pool is waar de elektronen uitkomen. Is hier duidelijk over? Ik zie alleen bij alle electronica onderdelen die ik hier heb in schema's de negatieve pool als "kathode" aangeduidt... dus de kant waar de elektronen naartoe stromen... Davrai 13 apr 2006 20:51 (CEST)

De anode is dus wel degelijk de plaats waar de elektronen uit komen(=oxidatie). Of ze al dan niet positief is, hangt af van het proces. Zo zal bij een batterij die een lamp voedt de anode negatief zijn. Bij een batterij die wordt opgeladen, echter, is die anode positief omdat men elektronen in tegengestelde zin door de geleider stuwt. Servaas 11 jun 2012 20:51 (CEST)


Ter verduidelijking: Uit de anode komen elektronen, hier gaat de (elektrische) stroom dus in (zie ook: elektrische stroom). Elektronen komen bij de kathode naar binnen, hier gaat de (elektrische) stroom dus uit. Silex (overleg) 3 aug 2012 17:41 (CEST)afbeelding: Het zou eigenlijk duidelijker zijn om een totaal schema van een elektrolyse te tekenen volgens mij met zowel kathode als anode in beeld en de gelijkspanningsbron. En ook nog een tekening van een Daniel cel waarin de anode en kathode worden aangeduid.