Overleg:Kinderziekte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"Bof is een tamelijk onschuldige, aerogeen of via speeksel overgedragen, virale kinderziekte. Klinisch is de parotitis met de zwelling van de grote speekselklier letterlijk het meest in het oog springend. Tijdens de kindertijd is de infectie echter vaak subklinisch (30%) of is er slechts sprake van een bovenste luchtweginfectie. Als complicatie van bof treden meningitis, encephalitis, oöphoritis, orchitis en pancreatitis op. Meningitis wordt in 0,4-1% van de gevallen gezien, de andere complicaties zelden. De prognose van de complicaties is gunstig. Na de kindertijd gaat een hoger percentage van de klinische gevallen met complicaties gepaard. Orchitis, bij 25% van de postpuberale mannen met bof, is gevreesd vanwege de vermeende kans op vruchtbaarheidsstoornissen. Maar onvruchtbaarheid is uiterst zeldzaam aangezien het doorgaans eenzijdige orchitis betreft; 1 op de 6 patiënten heeft bilaterale orchitis en zelfs dan leidt het zelden tot steriliteit.1 In grote surveys van steriele mannen komt bof ook nauwelijks als onderliggende oorzaak naar voren. Zowel bij artsen als publiek staat deze onterechte zorg toch vaak voorop en blijkt moeilijk te sussen. "

(http://www.rivm.nl/infectieziektenbulletin/bul124/bof.html)


Rode hond kan toch ook complicaties geven bij zwangerschap voor het kind? Ik dacht doofheid. Voor mijn (tweede) zwangerschap heb ik me nog speciaal laten inenten hiervoor. Elly 13:31 12 mrt 2003 (CET)

precies, maar dat staat er toch ook? dat is wat teratogeen betekent. Princes christina is zoals ze is (slechtziend) om deze reden. Evanherk 16:32 13 mrt 2003 (CET)

Misschien toch nuttig om bij rode hond net zoveel uit te weiden als bij bof, als je tijd hebt tenminste. Ik kan het zelf niet opschrijven wegens gebrek aan kennis. Verder wist ik niet wat teratogeen betekende, uitleg is wel passend voor andere leken zoals ondertekenaar. Groet, Elly 18:57 13 mrt 2003 (CET)

Dat is misschien een idee, ik kende het woord evenmin, maar er is wel een link bij naar het artikel dat uitleg geeft. Maar Bart, de titel en het begin van dat artikel suggereren dat teratogeen een stof is, terwijl het een eigenschap is. Is teratogeniteit geen betere titel? Fransvannes 19:26 13 mrt 2003 (CET)

Een (vloei)stof kan ook homogeen zijn, heeft dus een grote homogeniteit. Pieter 20:54 13 mrt 2003 (CET)

Wat wil je daarmee zeggen? Dat het vanzelf duidelijk zou moeten zijn? Dan heb ik hieronder een tegenvoorbeeld voor je. Ik wilde alleen maar aangeven dat een bijvoeglijk naamwoord als paginatitel minder voor de hand ligt dan een zelfstandig naamwoord (dat standpunt is eigenlijk een uitvloeisel van wikipedia is geen woordenboek), en vooral dat de formulering 'teratogeen is...' verwarrend kan zijn. Niet alles wat op -geen eindigt is een eigenschap (lees: een bijvoeglijk naamwoord). Neem bijvoorbeeld carrageen, een soort wier. Fransvannes 23:48 13 mrt 2003 (CET)

het is overigens teratogeniciteit. maar ik weid er wel een beetje over uit op kinderziekte Evanherk 12:11 14 mrt 2003 (CET)

interessant, vooral omdat teratogeniteit ook heel vaak voorkomt (probeer maar met google), en bijv. carcinogeniteit vaker dan carcinogeniciteit. Het lijkt me een anglicisme (vgl. homogenicity naast Nederlands homogeniteit), maar als de arts het voorschrijft, neemt de taalkundige het in... Fransvannes 18 mrt 2003 14:57 (CET)
Ik denk dat het hier inderdaad om een incorrecte leenvertaling gaat. "-geen" → "-geniteit" Ik denk dat als je een arts dit regeltje vertelt, je eerder de reactie "Oh joh, je hebt gelijk." zult horen dan iets anders. De oorzaak is dat artsen ongelofelijk veel Engelse vakliteratuur lezen (en moeten lezen om bij te blijven). Gelukkig dwingt niemand ons om andermans onschuldige foutjes over te nemen. Shinobu 7 aug 2006 22:46 (CEST)

vijfde en zesde ziekte[bewerken]

in het artikel van de vijfde en de zesde ziekte wordt de naam verklaard met:

De ziekte dankt haar naam aan de volgorde waarin men vroeger de vlekjesziekten beschreef: 1. mazelen, 2. roodvonk, 3. rodehond, 4. ziekte van Filatov-Dukes (dit bleek later een variant van rode hond te zijn), 5. erythema infectiosum (vijfde ziekte) en 6. exanthema subitum (zesde ziekte).

klopt dat en zo ja moeten we dat hier ook toevoegen ?

--84.56.90.66 24 apr 2010 18:23 (CEST)