Overleg:Koningstientje

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Gordijn / baldakijn & wapen[brontekst bewerken]

Beste Dqfn13,

Bij de mutatie van 26/5 stelt u twee dingen: "De baldakijn is dat gordijn dat op de munt zichtbaar is hoor... De Nederlandse koningen hebben geen eigen wapen, het Koninkrijk echter wel." Hoewel ik me wel kan vinden in de door uw aangebrachte mutaties in de tekst ben ik het niet geheel eens met uw argumentatie. Graag licht ik dat even toe.

Zoals ik met mijn eerdere aanpassing heb proberen duidelijk te maken is het "gordijn" dat u ziet dus juist geen gordijn en ook geen baldakijn. Door de aansluiting van de afbeelding op heraldische vormen moeten de elementen m.i. ook met de in die context juiste termen beschreven worden. Ook al kan men, als niet wapenkundige, er andere dingen in zien moet het toch omscheven worden als een wapenmantel. Of de daarboven geplaatste baldakijn wel of niet zichtbaar is laat ik maar in het midden...

Daarnaast stelt u dat de koning geen eigen wapen heeft, alleen het koninkrijk. Ook hier ben ik het niet helemaal mee eens.  Hoewel ik na herlezing van het besluit uit 1980 moet erkennen dat formeel het wapen van het koninkrijk en dat van de koning gelijk kan zijn is dit in de praktijk vaak toch anders. Als het wapen gebruikt wordt als aanduiding van het koninkrijk of Nederland in kleine zin worden het baldakijn en de mantel (meestal) weggelaten. Als de afbeelding "de koning" moet vertegenwoordien worden deze elemeten (vrijwel) altijd gebruikt. Mannelijke koningen kunnen zelfs nog andere attributen toevoegen waardoor het echt zou kunnen afwijken. Maar goed, voor de duidelijkheid van het artikel zijn dit details / nuances die we maar beter achterwege laten ... ;-)

Groeten en dank voor de "samenwerking" 

Vlaascho (overleg) 26 mei 2013 23:54 (CEST)Reageren

Officieel stelt het doek een gordijn uit een theater voor, onder het kopje ontwerp staat al dat het om een halve wapenmantel gaat... dat is een soort van baldakijn (kleine verschillen daar gelaten). Als het geen van allen is, wat dan wel? En waarom volgen we anders niet gewoon de termen die in de bronnen staan: een baldakijn dat een theater voorstelt, staat zelfs in het citaat.
Overigens zie ik op de site van het huis Van Oranje dat wij wat het wapen van de koning beide fout zitten: hij heeft een eigen wapen. Maar de baldakijn heeft eigenlijk niks met het wapen van de koning of van het koninkrijk te maken, het is ter decoratie en het stelt dus een theatergordijn voor. Overigens is het motto niet het motto van het koninkrijk, maar van de de koninklijke familie.
Maar om meer zekerheid te kunnen krijgen is het misschien een idee om contact op te nemen met de Koninklijke Nederlandse Munt, zij zouden hier zeker meer duidelijkheid moeten kunnen verschaffen. Dqfn13 (overleg) 27 mei 2013 00:19 (CEST)Reageren
Volgens mij is de tekst nu goed genoeg en laten we het zo.
Wat betreft het wapen van de koning zit de site "huis van Oranje" er helaas naast. Als je goed kijkt zie je dat van de drie afbeeldingen, van de wapens van de koning, koningin en de prinsesjes, de buitenste twee zelfs qua schildvorm gelijk zijn. Per ongeluk is tweemaal dezelfde afbeelding opgenomen, en wel met het wapen van de prinsesjes. Het wapen dat Willem-Alexander, samen met zijn broers, als prins voerde lijkt hier wel op maar had een ander hartschild (Von Ambsberg i.p.v Zorreguieta). Zie hiervoor o.a. een recente pagina op de cbg-heraldiek.blogspot. Dit prinselijk wapen zal hij gedurende zijn rol als koning niet gebruiken omdat bij deze functe het koninklijk wapen hoort. Bij het vaststellen van de wapens van Maxima en de prinsesjes is er overigens gekozen de inhoud gelijk te houden en enkel met de schildvorm een subtiel onderscheid aan te geven.
Vlaascho (overleg) 27 mei 2013 22:06 (CEST)Reageren
Bedankt voor de toelichtingen, grappig van de fout op de site van Huis van Oranje. Heb nota bene zelf de aanpassingen tijdens de inauguratie gezien bij de NOS, zie ook deze .gif op commons. Ik zal er ook volgende keer voor zorgen dat mijn wijzigingen en motivatie wat vriendelijker overkomen, was goed bedoeld maar kwam rottig over. Dqfn13 (overleg) 27 mei 2013 22:19 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Koningstientje. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 aug 2017 14:37 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Koningstientje. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 02:27 (CEST)Reageren