Overleg:Koper

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Frans, ik was dit probleem ook al tegengekomen met telluride vs. Telluride in Colorado, maar ik denk eigenlijk dat het een algemeen geografisch probleem is: er is bijvoorbeeld een Middelburg in Nl, in B en ook in ZA. Is het niet beter gewoon alle geografische namen met een precisering te voorzien Middelburg NL versus Middelburg B? Hier in USA doen ze dat met de staatsnamen. Ik woon dus in Raleigh NC en dat werkt eigenlijk best wel goed. Dan zou je evt andere dingen zoals het metaal gewoon koper kunnen laten. Anders moet je weer een heleboel omgooien... Jcwf

Dat lijkt een goed idee, maar dat is het volgens mij om verschillende redenen niet:
  • praktisch: er zijn al teveel pagina's om ze nu nog allemaal te hernoemen.
  • bovendien: wélke aanduiding komt er dan bij? Middelburg B versus Middelburg NL, dat lukt. Maar Aalst B versus Aalst NL niet, want er zijn meerdere Aalsten in Nederland. Dus: Aalst B met Aalst Gld en Aalst NB? (Welke afkortingen gaan we trouwens gebruiken?). Maar eigenlijk hoort bij Aalst Gld geen Aalst B, maar Aalst OVl., of zo. Dus altijd provincies in plaats van landen, om daarvan af te zijn? Helaas, in Friesland liggen zeker twee plaatsjes Nes. Daar komen we dus niet uit.
  • principieel: het uitgangspunt is wel eens geformuleerd dat paginatitels zo eenvoudig mogelijk moeten zijn. Dat betekent dus ook: geen toevoegingen waar ze niet nodig zijn.
Dan liever incidentele gevallen omgooien, zoals nu koper.Fransvannes 09:41 5 feb 2003 (CET)
Dat er nu al te veel zijn geldt natuurlijk net zo goed voor het element koper. Bovendien komt het probleem uit de geografie, de chemie heeft iha eenduidige aanduidingen. Bovendien denkt de gemiddelde Nederlandstalige echt eerder aan het element/metaal dan een of andere obscure stad op de Balkan. Het lijkt me dat als je dingen simpel wilt houden dat dan die obscure stad maar gepreciseerd moet worden niet het element. Jcwf
Men kan inderdaad besluiten maar een te preciseren, door ervan uit te gaan dat als iemand Koper zonder verdere aanduiding gebruikt, het element wordt bedoeld. Dan kan het element op koper blijven, met een kleine opmerking over waar de andere betekenis(sen) staat(n). Op WikipediaEN gebeurt dit al vaker (te vaak volgens sommigen), hier is het al gedaan bij Dordrecht, Jood en Israël. Andre Engels 18:02 5 feb 2003 (CET)
Dat kan, al vind ik dat een minder fraaie oplossing. Wat deze oplossing in het bijzonder onelegant maakt, is het feit dat deze kleine opmerking de opening van het artikel is. Onderaan de pagina heeft hij immers geen zin, want iemand die eigenlijk het de plaats Koper zocht, zal niet het hele stuk over het metaal langslopen om te zien of er nog iets over het stadje komt. Hij zal afhaken. Dus: bovenaan. Het eerste wat je dan leest als je iets over het metaal wilt weten, is iets wat er niets mee te maken heeft.
Dan kies ik liever voor de doorverwijspagina.
Overigens, Jcwf, je kunt bezwaarlijk de geografie de schuld in de schoenen schuiven. Een blik op de lijst van doorverwijspagina's zegt genoeg. Bovendien hebben we het vaak (en in het bijzonder bij Koper) over gevallen waarin verschillende vakgebieden elkaar treffen. Hier dus chemie en geografie. Binnen de chemie is koper eenduidig, en als plaatsnaam is het dat ook.
"Dat er nu al te veel zijn geldt natuurlijk net zo goed voor het element koper", schrijf je. Dat begrijp ik niet. Jij stelt voor om álle plaatsnamen een toevoeging mee te geven, dus om de bewuste pagina's allemaal te veranderen. Ik stelde juist voor alleen iets te veranderen als er een probleem is. Fransvannes 14:11 6 feb 2003 (CET)
Sorry als ik niet duidelijk ben, Frans. Wat ik bedoel is dat je de stad Koper gewoon Koper (stad) of Koper Joegoslavië kunt maken of zo, en het element zo laten als het is. Dan hoef je niet overal weer 'koper (metaal)' neer te zetten. Dat zijn er best al een stel, bovendien is er soms het metaal bedoeld, soms het element bijvoorbeeld in gebonden vorm of in oplossing, dus dan is dat 'metaal' ook weer niet mooi.(Met ijzer lag dat misschien wat anders omdat de rivier natuurlijk ook best bekend is in het Nederlands taalgebied.) Jcwf

Zo, nu heb ik dus alle 38 referenties naar het element koper omgezet en nou vind ik dat je ook maar eens wat moet gaan schrijven over die roemruchte stad Jcwf 03:33 22 feb 2003 (CET)

Grappig, ik zie dit overleg nu pas, toevallig had ik de eer een aanzetje te kunnen maken met een nieuw artikel over die stad Koper. Voor het latere algemenere overleg over doorverwijspagina's (of niet), met informele opiniepeiling, zie: Overleg_Wikipedia:Doorverwijspagina Flyingbird 13 okt 2004 23:34 (CEST)[reageer]