Overleg:Korps Commandotroepen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wervingscampagne[brontekst bewerken]

Ik heb de tekst gelezen en het lijkt mij meer een wervingscampagne voor het korps commando troepen, inclusief informatie over loonsverhogingen en opleidingstrajecten dan een neutraal encyclopedisch verhaal over het korps. Ik zou bijna denken dat het gekopieerd is uit een folder van het Ministerie van Defensie. 82.95.215.61 19 feb 2009 19:46 (CET)[reageer]

Introductie: Alle commando's ter wereld dragen de groene baret.[brontekst bewerken]

Niet waar. Ik heb er even onderzoek naar gedaan en dat zal ik hieronder beschrijven.

Het Engelstalige wikipedia artikel over de KCT zegt, "KCT operators wear a Commando Green beret. This shade of green is also in use by British Commando Qualified personnel and internationally often worn by other commando units." Het eerste gedeelte van deze stelling klopt, maar het andere niet.

Technisch bezien is de term, "commando", een ander woord voor, "speciale eenheid" (special forces, of spetsnaz). Er zijn vele special forces op de wereld die naar mijn weten meestal een beige, rode, groene of helemaal geen baret dragen. Sterker nog, vaak wordt de groene baret gedragen door mariniers.

De eerste Britse, en de door hun getrainde buitenlandse commando troepen, droegen allemaal de groene baret. Die eenheden zijn later allemaal opgeheven of veranderd, met uitzondering van de Royal Marines 3rd commando brigade. Deze oorspronkelijke commando's waren waarschijnlijk meer SF marinier dan SF landmacht, wat misschien de reden is dat de Royal Marines de groene baret binnen hun eenheid hebben en niet de SAS.

Kort voorbeeld:
Onze Marsof (diepdonkerblauw), Britse SBS (groen), Britse SAS (beige), Britse SRR (smaragd groen), US 75th Rangers (beige), US Army Special Forces (groen), US Delta Force en Navy Seals/Devgru (draagt geen baret), Turkse commando's en Special Forces Command (lichtblauw en rood), Belgische IRC (rood en groen), Franse Commandos Marine (groen), Russische spetsnaz (ook lichtblauw en rood.

KCT is vergelijkbaar met, o.a. SAS, Delta Force.
SAS = beige
Delta Force = geen baret
KCT = groen

Marsof is vergelijkbaar met o.a. SBS, Franse Commandos Marine, en de US Navy Seals/Devgru.
SBS = groen
Commandos Marine = groen
Navy Seals/Devgru = geen baret
Marsof = Diepdonkerblauw

De US Army Special Forces, de Franse Commandos Marine en de KCT, hebben alle drie de bijnaam, "groene baret". Het mag dus wel duidelijk zijn dat de ene "groene baret" de andere niet is, tenzij je niet verder dan Nederland kan denken.

Natuurlijk zijn de US ASF op bepaalde vlakken vergelijkbaar met onze KCT, maar hun rol is voornamelijk onconventionele oorlogsvoering. Eerst leraar, dan commando. De KCT heeft wat dat betreft meer overeenkomsten met Delta Force.

Bronnen: Wikipedia English/Dutch, Military Wikipedia.217.121.65.15 22 jul 2016 06:37 (CEST)[reageer]