Overleg:Krantenformaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik denk dat deze tabel "Amerikaanse_persformaten" gerelateerd is aan krantenformaat papier: Papierformaat#Amerikaanse_persformaten. Maar dat is niet expliciet duidelijk, noch hoe. --VanBuren 6 aug 2008 15:29 (CEST)

  • Dat artikel is ook op andere punten veel te beknopt; de lijsten zouden moeten worden toegelicht, het verschil tussen eenheids- en standaardformaat uitgelegd. Ik denk dat je met deze opmerking gelijk hebt. Het probleem is: zelf kan ik nog net de onvolledigheden van het artikel signaleren, maar ik mis de expertise om ze zomaar te remediëren. Hoe nu verder? Bessel Dekker 6 aug 2008 16:44 (CEST)

Tekst bij plaatje[bewerken]

De volgende gegevens staan op Commons bij het gebruikte plaatje ([1]):

Newspaper sizes in 2005-08 (August 2005).
Le Monde is in the Berliner format.
The Guardian is in the British broadsheet format
Daily Mail is a tabloid
Times a compact
Berliner Zeitung and Neues Deutschland are of sizes between broadsheet and Berliner.
A piece of white A4 paper is placed in front for scale.

--VanBuren 6 aug 2008 15:36 (CEST)

  • Dit is uiterst nuttig voor verdere research. Met name compact is een nieuwkomer. Vriendelijke groet, Bessel Dekker 6 aug 2008 16:44 (CEST)
    • Ik zie dat de de:wiki zeer uitgebreid is. Langzamerhand stukjes daaruit overnemen... --VanBuren 6 aug 2008 16:50 (CEST)
      • Is compact niet een ander woord voor tabloid, vooral gebruikt door kranten die traditioneel op groot formaat verschenen, vanwege de associatie van het woord 'tabloid' met boulevardbladen? Bever (overleg) 8 mei 2019 14:03 (CEST)

Half zo groot?[bewerken]

Er staat hier dat een tabloid in beide richtingen half zo groot is als een broadsheet. Dit zou betekenen dat hij in werkelijkheid maar een kwart van de oppervlakte heeft. In mijn ervaring uit de overgangstijd (toen veel betaalde kranten nog op groot formaat verschenen en de gratis kranten in compact formaat) was de oppervlakteverhouding wel degelijk 2 : 1. Als je de grote kranten dubbelvouwde en de kleine niet, pasten ze netjes samen op één stapel.

Vermoedelijk is het misgegaan doordat het genoemde formaat voor broadsheets over de vellen papier gaat en niet over de bedrukte bladzijden. Oftewel, over een opengeslagen krant. Verder zijn er blijkbaar verschillende bronnen gebruikt voor tabloid en broadsheet, waardoor de eerste niet een kwart of half zo groot is, maar iets er tussenin. Bever (overleg) 8 mei 2019 14:06 (CEST)

Overnauwkeurig[bewerken]

De maten staan hier tot op de millimeter. In de Duitse en Engelse taalversies staat er echter dat er geen standaardafmetingen zijn, het verschilt per krant of per land.

In andere bronnen zijn er ook verschillen. Zo vermeldt Krantenstok 749 bij 597 mm voor broadsheet, maar De Telegraaf (in de aankondiging van de overgang naar compact formaat) zegt "59,4 bij 42 cm, gelijk aan A2". Ervanuitgaande dat die eerste website het over opengeslagen kranten heeft en De Telegraaf over de grootte van de voorpagina, zou de afmeting van een opengeslagen krant in het tweede geval 597x840 mm zijn, dat wijkt toch duidelijk af van die eerste bron.

De opmerking over overnauwkeurigheid en wat ik onder het vorige kopje zei, geldt natuurlijk ook voor de artikelen over de afzonderlijke formaten. Bever (overleg) 8 mei 2019 14:10 (CEST)