Overleg:Kristalstructuursymmetrie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

spellingsfout in naam van pagina: kristalstructuur aan te passen door sysop Lvg 16:24 21 feb 2003 (CET)



eigenlijk ben ik helemaal niet happy met deze pagina. Eigenlijk wordt hier niets verteld over de structuur, maar meer over symmetrie. Misschien verhuis ik de inhoud nog wel eens naar kristalstructuursymmetrie, haal de verwijzing weg en vertel werkelijk iets over de structuur. Hooft 00:08 9 mrt 2003 (CET)



Elly, "ten minste een drietallige rotatiesymmetrie" is iets anders dan "een drietallige of hogere rotatiesymmetrie". In het eerste geval wordt bedoeld dat er naast de drietallige rotatiesymmetrie nog andere symmetrieen kunnen zijn, maar er is in elk geval een drietallige rotatiesymmetrie. In het laatste geval zou een 4 of zelfs 5 tallige rotatie ook voldoen, en dat is echt niet waar!

Aha! Is dit dan correct: het "ten minste" te vervangen door: "in elk geval een drietallige, maar het kunnen er meer zijn". Tenminste wordt door Wikipedia gezien als een spelfout, vandaar. Elly 3 apr 2003 12:04 (CEST)[reageer]
Nee, "tenminste" wordt niet gezien als een spelfout - lees wat er achter staat "is correct als het "in elk geval" betekent; moet "ten minste" zijn als het "op zijn minst" betekent" - hier was de eerste betekenis, dus geen spelfout. Andre Engels 3 apr 2003 12:23 (CEST)[reageer]
Oops Elly, nee, ook dat is niet hetzelfde. Precieser gezegd is het "tenminste een drietallige as. Er kan ook een zestallige as in die zelfde richting liggen. Verder kunnen er tweetallige rotaties loodrecht op de drietallige as en spiegelvlakken met normaalvectoren loodrecht op de drietallige as voorkomen". Maar als ik dat helemaal voor alle types uitschrijf dan ben ik de international tables for crystallography aan het herschrijven. Wat ik hier probeerde te doen is aan te geven wat het ondescheidende aspect van elk van de klassen is. Het is niet makkelijk om te zien dat "kubisch" betekent dat er 4 drietallige assen zijn, veel mensen denken dat het 3 viertallige assen zijn die een kubus definieren.