Overleg:Laurentiuskerk (Bergambacht)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vandaag werd deze informatie aan het artikel toegevoegd. Op welke bron is deze informatie gestoeld? Ik vraag dat omdat de bij het artikel gegeven bronnen op sommige punten andere informatie verstrekken.

  1. Catharina van Groningen stelt dat het oudste kerkgebouw op deze plaats, eind 13e, begin 14e eeuw tot stand kwam. De rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) vermeldt iets soortgelijks: "Het oudste kerkgebouw op deze plaats kwam in het begin van de 14e eeuw tot stand". Stenvert c.s. spreek over "Van de in oorsprong 14de-eeuwse kerk ...". Op welke bronnen berusten dan zaken als genoemd bij circa 1125, na 1255 en de exacte jaren 1425 en 1475.
  2. Het artikel vermeldt dat de toren in 1475 werd gebouwd, volgens Stenvert c.s. is de toren kort na 1512 gebouwd.
  3. De plundering in 1576 gebeurde niet tijdens de beeldenstorm, want die was tien jaar eerder. Ook Van Groningen vermeldt de plundering van Bergambacht op 6 mei 1576. Zij citeert een passage uit het dagboek van Wouter Jacobsz: ‘Op den VIen of daeromtrent werd Berchambocht buyten Schoonhoven deerlick van den guesen geheel verbrant ende werden die clocken van die kerck aldaer binnen Schoonhoven gebrocht’ (zie ook hier), maar voegt daar aan toe: "Dat de kerk gevaar liep is duidelijk. Of er daadwerkelijk sprake was van enige schade aan de kerk staat overigens nergens vermeld".
  4. Daarna wordt bij 1683 vermeld: "Afronding van herstelwerkzaamheden na orkaan". Maar volgens Van Groningen werd na de instorting van het koor de triomfboog tussen schip en koor daarom dichtgezet en bleven de ruïnes meer dan een eeuw liggen. Deze zouden pas in 1783 zijn opgeruimd.
  5. In de infobox staat nu dat de kerk werd gebouwd in de 17e tot de 19e eeuw, maar dat is in tegenspraak met de in het artikel verstrekte informatie, weliswaar werden delen van de kerk in de 17e eeuw gebouwd, maar toren en schip dateren volgens de bronnen bij het artikel uit de 16e eeuw.

Omdat er op essentiële onderdelen afgeweken wordt van de bij het artikel gegeven bronnen zal nmm op basis van betrouwbare en gezaghebbende bronnen aangetoond moeten worden dat die informatie niet zou kloppen. Gouwenaar (overleg) 15 dec 2018 18:08 (CET)[reageer]

  • -> 1 data 1125/1255/1425/1475 komen van [2]. Ik zal deze aanpassen, aangezien genoemde bronnen betrouwbaarder lijken
  • -> 3 idem voor datum bouw toren
  • -> 4 herstelwerkzaamheden orkaan: gebaseerd op passage van genoemde bron [3]: 'Op 1 augustus 1674 trekt een zware orkaan over het land waarbij vele gebouwen worden verwoest. (...) De herstelwerkzaamheden zijn in 1683 gereed.'
Dank voor je reactie. De orkaan van 1 augustus 1674 is bekend, daarbij werd ook een deel van de Utrechtse Domkerk vernield. Buisman doet er in "Duizend jaar weer" (deel 4, p.671/672) verslag van onder het kopje "gruwelijk onweder met donder, bliksem, wint regen en hagel". Ook de Oprechte Haerlemsche Courant d.d. 4 augustus 1674 doet verslag van "dit schrikkelijk We'er van Donder, Blixem, Wint en Hagel". Daar ook de vermelding dat gebrandschilderde glazen van de Sint Janskerk in Gouda werden vernield. Van Groningen citeert uit het verzoek dat schout en gezworenen van Bergambacht indienden bij de Staten: ‘haere kerk, die met de groote orcaan geweest op den eersten Augusti 1674 seer was gedewaliseert ende boven geheel ingestort,...’. Met vr. groet, Gouwenaar (overleg) 16 dec 2018 17:00 (CET)[reageer]