Overleg:Lid-Verdonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Is dit artikel echt nodig? Het lijkt me niet dat we hier veel informatie kunnen plaatsen die niet in het artikel Rita Verdonk past. Het is misschien beter om de artikelen samen te voegen. Melsaran (overleg) 17 sep 2007 17:52 (CEST)

De eenmansfracties van de laatste jaren hebben alle een eigen pagina, is zelfs een categorie voor; is de afsplitsing van Verdonk anders?. q300r_bc2 17 sep 2007 18:01 (CEST)

Fractie vs. Groep[brontekst bewerken]

Reden waarom ik het lemma 'Fractie Verdonk' i.p.v. 'Groep Verdonk' heb genoemd was:

  1. Verdonk is nog lid van de VVD en vormt dus nog geen eigen politieke stroming zoals bijvoorbeeld Wilders wel deed, ze is (op dit moment) een eigen fractie binnen de VVD, geen eigen partij.
  2. Door de media wordt de laatste dagen gemeld dat (eventuele) nieuwe eenpersoons afsplitsingen voortaan 'Lid' heten en geen 'Groep' meer. Afsplitsing is er nog niet, maar zou dus nooit de naam 'Groep Verdonk' krijgen.

Jammer dat er niet even overleg vooraf is geweest voordat de naam is aangepast.. q300r_bc2 17 sep 2007 18:44 (CEST)

inderdaad "Lid" of "fractie" maar "Groep" is in ieder geval onjuist. Agora 17 sep 2007 21:16 (CEST)
Wie gaat alles weer undo'en? q300r_bc2 17 sep 2007 23:40 (CEST)
titel weer naar Fractie gezet. Kan later eventueel nog Lid worden maar het is afwachten wat er daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Groep was het iig niet. Agora 18 sep 2007 12:40 (CEST)
Je kunt niet zeggen dat het een fractie binnen of van de VVD is, want Verdonk zit niet meer namens de VVD in de Kamer. Ze hoeft geen verantwoording af te leggen aan de partij of leden van de partij. De enige fractie die de VVD vertegenwoordigt, is de 21-koppige fractie onder leiding van Mark Rutte. Daarnaast heb je de Fractie/Groep/Lid-Verdonk, die er namens zichzelf zit. Gertjan 18 sep 2007 22:36 (CEST)
dat moet nog blijken, voorlopig zit ze zowel in de kamer en is ze lid van de vvd. Dus heb je 2 fracties die de vvd vertegenwoordigen. Maar hier komt vanzelf wel meer duidelijkheid over :-) Agora 18 sep 2007 22:49 (CEST)
Nee, ze vertegenwoordigt de VVD niet meer, want ze heeft geen enkele rekenschap af te leggen aan de partij. Dat ze nog lid is van de VVD staat daar los van. Misschien blijft ze de komende jaren nog wel lid van de partij, maar dan zit ze toch echt als onafhankelijk lid in de Kamer. Gertjan 18 sep 2007 23:34 (CEST)

Geen VVD-fractie[brontekst bewerken]

De regels van de VVD kennen meer vrijheid dan die van de meeste partijen. Er zijn al heel lang mogelijkheden om als lid van de VVD in een gemeenteraad te zitten, zonder deel uit te maken van de VVD-fractie in dezelfde gemeenteraad. Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen die lid zijn van de VVD al voor een lokale lijst in de raad zitten als de VVD voor het eerst aan de verkiezingen mee gaat doen. Als de onderlinge verhoudingen goed zijn, wordt daar geen probleem van gemaakt, maar er moet natuurlijk geen verwarring ontstaan. Volgens de VVD-statuten (art. 2) is er daarom per definitie maar één fractie van de VVD in een volksvertegenwoordiging:

Fractie
De als zodanig gezamenlijk in een vertegenwoordigend lichaam (gemeenteraad, deelgemeenteraad, provinciale staten, Tweede Kamer, Eerste Kamer en Europees Parlement) optredende leden van de VVD.

Dat Rita Verdonk lid is van de VVD, maakt van haar eenmansfractie dus zeker nog geen VVD-fractie.

Stuart LaJoie overleg 20 sep 2007 16:04 (CEST)

lid Verdonk[brontekst bewerken]

Uit het voorlopig verslag van de 1e plenaire vergadering van de Tweede Kamer in 2007-2008 op dinsdag 18 september 2007, blijkt uit de 'Regeling van werkzaamheden' dat de correcte aanduiding luidt: "lid Verdonk":

De voorzitter:
Ik deel aan de Kamer mee dat het lid Verdonk met ingang van 14 september jongstleden geen deel meer uitmaakt van de VVD-fractie. Mevrouw Verdonk zal worden aangeduid als "het lid Verdonk".

Wanneer het niet om het begin van een zin of titel gaat, wordt 'lid' met een kleine letter gespeld. Vanuit de reden waarom deze aanduiding wordt gebruikt, is dat ook taalkundig juist.

Stuart LaJoie overleg 21 sep 2007 00:34 (CEST)