Lid-Verdonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De fractie lid-Verdonk[1] was een eenmansfractie in de Nederlandse Tweede Kamer der Staten-Generaal. De fractie bestond uit één lid, Rita Verdonk, en ontstond op 17 september 2007 als afsplitsing van de fractie van de VVD. De fractie verdween uit de kamer na de Tweede Kamerverkiezingen van 2010.

Reden van afsplitsing[bewerken | brontekst bewerken]

De breuk tussen Verdonk en de VVD had zijn oorsprong in herhaalde kritiek die Verdonk via de media leverde op de koers van haar partij in het algemeen en de rol van fractievoorzitter Mark Rutte in het bijzonder. Nadat Verdonk begin september op een besloten bijeenkomst betoogde dat de VVD onzichtbaar was in het vreemdelingendebat werd ze door Rutte voor de keuze gesteld zich af te splitsen of zich uit de politiek terug te trekken. Toen op 14 september 2007 vierentwintig uur bedenktijd verstreek, was de breuk definitief.[2] Op 17 september 2007 maakte Verdonk bekend haar zetel te willen behouden.

Verdere historie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk bleef Verdonk lid van de VVD. Hiermee ontstond een situatie waarin er naast de VVD-fractie nog een fractie bestond bestaande uit een lid van de VVD. Volgens de statuten van de partij treedt een dergelijke afsplitsing niet op namens de VVD.[3]

Toen Verdonk op 15 oktober 2007 door het partijbestuur van de VVD werd verzocht een keuze te maken tussen het partijlidmaatschap en het Kamerlidmaatschap, maakte zij bekend haar lidmaatschap van de VVD op te zeggen.[4] Op 17 oktober kondigde ze de oprichting van de politieke beweging Trots op Nederland aan.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]