Overleg:Lijst van Belgische ministeries

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wat wordt bedoeld met "horizontale" en "verticale" FOD's?[brontekst bewerken]

  1. De woorden "horizontaal" en "verticaal" [en "diepte", ...] duiden er normaal op dat iedere instantie van een soort concept/klasse (hier zogezegd FOD's) een specifieke plaats heeft in 1 indeling (de horizontale) EN een specifieke plaats in een 2de indeling [EN een specifieke plaats in een eventuele 3e...].
  2. Iedere indeling is hierbij een verzameling: de horizontale Ih=I1={a,b,c,d,...}, de verticale Iv=I2={f,g,h,i,...}, [de derde I3={j,k,l,m}].
  3. Iedere instantie kan dan geindexeerd worden met zijn horizontale coordinaat (vb, b), zijn verticale (vb, i) [zijn 3e coordinaat (vb,j )].

bijvoorbeeld FOD(b,i[,j,..]) slaat dan op een welbepaalde FOD.

Laat mij als voorbeeld nemen horizontale en verticale scheiding der machten (het helpt mijn uitleg enorm als u even naar dit rooster kijkt, en naar de eerste rij en eerste kolom). De cijfers 1,2,3 komen overeen met de puntjes hierboven.

  1. Het concept is die van een macht, een instantie is een specifieke macht (voorbeeld Bestendige_deputatie van Oost-Vlaanderen).
  2. Iedere macht kan hier op 2 manieren ingedeeld worden. De ene indeling is de horizontale {wetgevende, uitvoerende, rechterlijke}, de andere (verticale) is het bestuursniveau: {nationaal, regionalegemeenschappen(3x), gewesten(3x), provincies(10x), arrondissementen(meerdere, afh van soort), steden en gemeenten(589x)}.
  3. De Bestendige deputatie van Oost-vlaanderen is dan macht(uitvoerend, OostVlaanderen).

Nog een voorbeeld Waals Parlement = macht(wetgevend, gewest Wallonie), ...


Men kan ze dus in een rooster van machten structureren.

Merk op: dé uitvoerende macht bestaat niet in Belgie, net zoals dé OostVlaamse macht niet bestaat, het zijn enkel coordinaten die op een kolom of rij van machten slaan. Dé uitvoerende macht van OostVlaanderen bestaat wél nl dé bestendige deputatie van oostvlaanderen.

Terug naar FOD's, wat zou de horizontale indeling {a,b,..} zijn? welke is de verticale?

Ik kan de FOD's niet in een rooster indelen, ik zie enkel 2 lijsten van FOD's waarvan de ene horizontaal, de andere verticaal genoemd worden, zijn dit de 2 indelingen? dit kan niet:

dan zou er een ander concept c zijn die men als volgt kan indelen: voorbeeld c(horizontale FOD, verticale FOD).

Maar dan zou dé FOD Informatie- en Communicatietechnologie niet bestaan, want het zou een coordinaat (bepaalde rij of kolom) moeten zijn. (ze bestaat echter wel de Fedict, dus het zijn geen coordinaten)

Dit slaat nergens op. Of zijn deze FOD's gehuisvest in een gebouw met een brede gelijkvloerse verdieping (horizontale) en een toren waar de verticale diensten in werken?

Van waar komt deze terminologie? een wikipedia gebruiker of wettelijk opgenomen? ik hoop alleszins niet het laatste.

Of beter: Waarom is dit niet 1 lijst FOD's? Als we het voorstellen als zijnde 2, hoe bepaalt men of een FOD in de eerste of tweede lijst moet zitten? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 157.193.11.139 (overleg · bijdragen) 26 jun 2011 03:13 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lijst van Belgische ministeries. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 mei 2018 20:47 (CEST)[reageer]