Overleg:Lijst van leden van het Belgisch Parlement

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Erreygers in het onderwerp Lijst van leden van het Belgisch Parlement

Lijst van leden van het Belgisch parlement[brontekst bewerken]

Op wikipedia staat een Lijst van Belgische volksvertegenwoordigers van 1831 tot 2002.

Ik had graag die lijst op drie punten aangepast:

  • De lijst laten doorlopen tot heden en niet afsluiten in 2002.
  • De lijst volledig maken, want zelfs voor de behandelde periode ontbreken namen van Kamerleden
  • De lijst opmaken voor de leden van zowel Kamer als Senaat, omdat die twee lichamen samen het Parlement vormen, en er een groot verloop is tussen de ene en de andere vergadering. Alleen al voor de letter A maakt dit een verschil van 31 naar 44 namen.

De oorspronkelijke maker van de lijst wenste dit niet en ik eerbiedig zijn zienswijze. Daarom maak ik een nieuwe lijst op, waarin alle namen zullen voorkomen. Zoveel als mogelijk zal ik voor de namen waar nog geen lemma over bestaat (en dat is een behoorlijk aantal) de geboorte- en overlijdensdatum bijvoegen, evenals de assemblee waar ze lid van waren.

Dit wordt dan een werkinstrument voor alwie de bestaande lemma's wil vervolledigen en - vooral - voor wie nieuwe lemma's wil maken. Er is nog aanzienlijk veel werk, wil men alle leden van het Belgische parlement behandelen. Enkele jaren geleden deed ik het voor de leden van het Nationaal Congres. Het was een minder omvangrijk werk, maar toch al een hele inspanning. De huidige lijst is, over bijna tweehonderd jaar, uiteraard veel langer.

Elders hebben we onlangs een discussie gehad over de zin en onzin van "lijsten" als er ook al een "categorie" bestaat. "Categorie" laat enkel toe diegenen terug te vinden die al een artikel hebben, terwijl "Lijst" toelaat allen te vermelden die tot die categorie behoren, ook als ze geen lemma hebben. Het lijkt me niet onmogelijk, eenmaal het werk volbracht, en al wie op de lijst vermeld staat ook werkelijk een artikel zal hebben, de lijst te verwijderen, omdat ze alsdan dubbel gebruik zal maken met de categorie. Dit zal nog wel een tijdje duren. Ondertussen zal deze lijst dienen als werkinstrument en kunnen anderen ook naar eigen inspiratie allerhande andere categorieën of lijsten over dit onderwerp maken (er bestaan er al verschillende), die deelaspecten (bvb. per partij of per parlementszitting) behandelen. Andries Van den Abeele (overleg) 3 jun 2013 10:01 (CEST)Reageren

Een eerste balans[brontekst bewerken]

Sinds ik de lijst heb opgemaakt van kamerleden en senatoren in België, en begonnen ben met het toevoegen van artikels waar die ontbraken, ben ik vandaag met 'Duysters' aan de vervollediging gekomen van de namen met eerste letter A tot D.

Het gaat om een niet onbelangrijk aantal personen: circa 1500. Niet alle artikels zijn van mijn hand, maar toch een aanzienlijk aantal. Daarbij ben ik ook begonnen (dit werk is nog verder te zetten) met het aanvullen en/of verbeteren van bestaande artikels. Er zijn er een aantal die uit de periode 'Februari' stammen. Onnodig te zeggen dat ze deficiënt zijn, weinig informatie bevatten, in elk geval geen referenties geven of opgave doen van ondersteunende literatuur.

Het werk gaat dus verder. Op basis van de eerste vijf letters van het alfabet, mag men verwachten dat de totaliteit van de behandelde personen zal opklimmen tot 4 à 5000. Eenmaal de laatste persoon behandeld, zal er een aanzienlijk project afgewerkt zijn, maar zal er vervolgens nog heel wat te doen zijn: de lijst vervolledigen, de artikels aanvullen, enz. Andries Van den Abeele (overleg) 17 nov 2013 20:24 (CET)Reageren

Een tweede balans[brontekst bewerken]

Vandaag ben ik op het einde gekomen van de namen beginnende met letter F. De letters E en F leverden een 125-tal lemma's op.

Het blijft een ontdekkingstocht. Over sommigen valt weinig nieuws te rapen in de gedrukte bronnen, enige voor de hand liggende en bruikbare informatiebron. Over sommige parlementsleden valt dan ook waarschijnlijk weinig te zeggen. Maar over sommige andere is dan verrassend veel te vinden, vooreerst omdat ze in hun leven veel gepresteerd hebben, meestal ook omdat ze het voorwerp zijn geweest van grondiger studie.

Op een half jaar tijd zijn de eerste zes letters van het alfabet afgewerkt, waaronder de zeer uitgebreide letter D. Ik ben dus nog maar met een derde deel van het project klaar. Misschien wordt het tot een goed einde gebracht in 2014, maar dit is niet helemaal zeker. Vooruit dan maar. Andries Van den Abeele (overleg) 30 dec 2013 12:37 (CET)Reageren

Sjabloon "Mee bezig" verwijderd[brontekst bewerken]

Zoals Sjabloon:Meebezig al vermeld: Als men druk bezig is met ingewikkelde wijzigingen en men wil even alleen aan een artikel werken om te voorkomen dat meerdere bewerkers elkaar in de wielen rijden, kan men dit sjabloon boven het artikel plaatsen. Hiermee kunnen mogelijk bewerkingsconflicten vermeden worden. is dit sjabloon vooral bedoeld om te zorgen dat een artikel in zeer korte tijd rustig bewerkt kan worden als iemand zeer ingewikkelde bewerkingen wil doen. De uitleg bij dit sjabloon vermeld ook: Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren. De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is ongeveer een week. Daarom heb ik dit sjabloon hier dan ook verwijderd. Gelieve het niet opnieuw terug te zetten. LeeGer 15 mrt 2015 18:20 (CET)Reageren

Ik ben het met deze tussenkomst helemaal oneens. Andries Van den Abeele (overleg) 26 mrt 2015 16:49 (CET)Reageren

Project beëindigd[brontekst bewerken]

Begonnen half 2013 is het project Lijst van Belgische parlementsleden (kamerleden en senatoren) vandaag klaar. Dit wil zeggen dat voor alle vermelde parlementsleden een biografie op wikipedia is geplaatst. Het is op zich een omvangrijke lijst met enkele duizenden personen. Ze kunnen dus allemaal, wat betreft hun basisgegevens, met een eigen bladzijde worden teruggevonden.

Dit betekent daarom niet dat het werk volledig af. Thans moet nog de afwerking volgen, die onder meer de volgende elementen bevat:

  • Nagaan wie nog ontbreekt. Vooral van de recente parlementsleden zijn er nog een aantal die wellicht nog niet behandeld zijn. Hierbij moet de vraag worden gesteld of de senatoren vanaf de verkiezingen van 2013 nog wel dienen behandeld te worden, gezien dit fundamenteel een andere vergadering is geworden, zonder rechtstreekse verkiezing en zonder bevoegdheden.
  • De artikelen verder aanvullen. Vooral de artikelen destijds gemaakt door Februari komen in aanmerking voor aanvulling en verbetering. Andries Van den Abeele (overleg) 5 apr 2015 16:46 (CEST)Reageren

Lijst van leden van het Belgisch Parlement[brontekst bewerken]

Beste Andries Van den Abeele,

Een bijzonder nuttig overzicht. Wat een monnikenwerk!

Is de lijst eventueel beschikbaar in Excel? Een buitenlandse collega onderzoeker zou de data graag willen gebruiken.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

Guido Erreygers Erreygers (overleg) 26 nov 2019 17:39 (CET)Reageren