Overleg:MacOS

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waarom 10.4, en niet 10.8? maart 2012 16:25 Het zou leuk zijn om een schermafbeelding van 10.4 te hebben. Zou iemand dit kunnen toevoegen? Jeroen 16 jun 2005 18:23 (CEST)

Er kleeft een copyrightprobleem aan schermafbeeldingen van Mac (maar ook van Windows). De schermafbeelding die nu op de pagina staat komt van Commons, maar is daar genomineerd voor verwijdering. Misschien kan iemand een leuke foto van zijn/haar bureau maken waarop toevallig een Mac met OS 10.4 aanstaat? --Bries 17 jun 2005 09:24 (CEST)
Het probleem is (en daar ben ik recent achter gekomen) dat het maken van een screenshot niet vrij gebruikt mag worden. Het is namelijk een screenshot van een besturingssysteem waar copyright op geldt, wat ervoor zorgt dat je hem niet onder bijv. GFDL of PD kan gebruiken. Op de Engelse wikipedia gebruiken ze daarom ook elke screenshot onder Fair Use, maar dat kent het Nederlandse auteursrecht weer niet (helaas). Zie Image:MacOSX10.4.png bijvoorbeeld. -- empoor! 17 jun 2005 12:59 (CEST)
Nederland kent wel citaatrecht hoor.Zie het artikel over auteursrecht: Volgens het Nederlandse (art. 15a Auteurswet 1912) en het Belgische citaatrecht mogen auteursrechtelijk beschermde werken geciteerd worden in een aankondiging, beoordeling, polemiek of wetenschappelijke verhandeling, onder de voorwaarde dat het werk waaruit geciteerd wordt rechtmatig openbaar is gemaakt en het geciteerde materiaal een subfunctie vervult in het hoofdwerk. Als aan deze voorwaarden is voldaan, mag je gewoon een screenshot toevoegen. Als vuistregel voor het auteursrecht kan je overigens nemen of een vermeende inbreuk nadelig is voor de inkomsten van de rechthebbende. Dat is hier niet het geval, het is integendeel juist reclame voor Apple. Magnentius 29 okt 2007 19:25 (CET)
Je zou misschien toestemming vragen aan Apple voor een schreenshot of voor het logo en dan voor alle artikelen over Apple.cx1213 2 sep 2009 19:32 (CEST)
Misschien wordt het eens tijd om dit probleem weer eens op te rakelen, want na vijf jaar staat er nog steeds geen screenshot (schermafdruk) online. ICT- jurist Arnoud Engelfriet heeft een artikel gepubliceerd, Auteursrecht op screenshots, waarin duidelijk staat: De meest voorkomende uitzondering voor screenshots en foto’s lijkt me het citaat: als ik de CD-speler wil bespreken of aankondigen, mag ik er best een foto van maken en die bij mijn bespreking of aankondiging zetten. Een vergelijkbaar doel is een foto op Marktplaats.nl als ik de speler tweedehands verkoop. Ook dat mag, ook al ‘kopieer’ ik de speler. Evenzo mag een screenshot dus worden gepubliceerd als je het gebruikt bij een bespreking, kritiek of vergelijkbaar doel. Een screenshot plaatsen op wikipedia is dus gewoon toegestaan. Magnentius 27 aug 2010 13:15 (CEST)
Ok, ik weet nu waarom er geen schermafdruk van op Wikipedia staat: het is het beleid van Commons. Commons:Screenshots. Dit is hypocriet, aangezien op de Engelse wikipedia gewoon een screenshot van MAC OS X staat. Als reden hiervoor wordt gegeven dat screenshots wel zijn toegestaan op de Engelse wikipedia omdat dat onder fair use valt. Met dezelfde redenering valt het ook onder ons citaatrecht. Waarom krijgt de Amerikaanse Wikipedia een uitzonderingspositie tov de Europese? Wij hebben blijkbaar geen schermafdrukken nodig. Wat een arrogantie. Magnentius 27 aug 2010 13:27 (CEST)

Server-versie[bewerken]

Er staat in de derde alinea:
In eerste instantie werd Mac OS X alleen als server-versie, en op beperkte schaal, uitgebracht. Dit gaf Apple de tijd om eventuele problemen op te lossen. In 2001 werd ook de serverversie van Mac OS X vrijgegeven.
Het lijkt mij dat die tweede "serverversie" een consumentenversie is of zo? Ik weet hier te weinig van; kan iemand dit verbeteren? Jochem 29 sep 2006 01:26 (CEST)

Heb het aangepast. De eerste server-versie hoort consumentenversie te zijn MwM 4 nov 2006 20:38 (CET)
Nee, de eerste uitgave van Mac OS X was Mac OS X Server 1.0 en verscheen in 1999. Het had de Platinum look-and-feel van Mac OS 8, maar was echter gebaseerd op NeXTSTEP. De OS X versie voor consumenten verscheen pas in 2001 als Mac OS X 10.0 met de codenaam Cheetah. Hierom heb ik het artikel wederom aangepast.--tleilax 16 mei 2007 16:50 (CEST)

iTunes[bewerken]

iTunes is onderdeel van de iLife suite, niet Mac OS X? Gamie

Het maakt inderdaad deel uit van iLife, niet Mac OS X, maar is ook gratis te downloaden en wordt tevens voor-geïnstalleerd op nieuwe Macs. --tleilax 16 mei 2007 16:53 (CEST)
Die weer geleverd worden met iLife voorgeïnstalleerd...--84.83.191.117 11 apr 2009 18:23 (CEST)
Nee het was zo ver ik weet een onderdeel van ilife maar het is nu al een tijdje los. cx1213 30 aug 2009 14:36 (CEST)
Even ter bevestiging, iTunes is sinds 2005/2006 niet meer onderdeel van iLife [1], het is een zelfstandig (hoewel gratis) product.
Tijdens de installatie van Mac OS X komt het mee, het word niet voorgeïnstalleerd maar wordt samen met applicaties als Mail, Safari, QuickTime en Photo Booth samen geïnstalleerd vanaf de Install-DVD. Dit is het geval sinds Mac OS X 10.4 Tiger (en misschien al sinds Panther). Zie ook hier.
Het heeft dus een vaste plaats binnen Mac OS X en kan als onderdeel van het systeem beschouwd worden. –Krinkle 30 aug 2009 17:12 (CEST)
Ja, het kan dus onder het kopje van "Meegeleverd bij Mac OS X" en dan multimedia of vinden jullie dat Itunes ergens anders moet. cx1213 31 aug 2009 16:27 (CEST)
Inderdaad Uitgevoerd  GlimlachKrinkle 31 aug 2009 17:59 (CEST)

Voorstel tot opruiming en herindeling artikel[bewerken]

De laatste tijd valt het me op dat het artikel in een wat rommelige, onduidelijke staat verkeert. In de loop der tijd lijken telkens kleine stukjes tekst te zijn toegevoegd, wat het artikel in deze 'overbelaste' staat gebracht heeft. Te meer, omdat bepaalde stukjes eigenlijk thuishoren in een eigen, toegewijd artikel.

Apple is sinds een aantal jaartjes duidelijk aan het groeien gegaan in populariteit. Mensen zien de naam Apple meer dankzij het succes van de iPod en iTunes, alsmede meer recente ontwikkelingen als de iPhone en Apple TV. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt alsof het gesuggereerde "Halo" effect werkelijk bestaat en vruchten begint af te werpen in de vorm van toenemende Mac verkoop.

Wat ik hiermee zeggen wil, is dat waarschijnlijk steeds meer mensen een kijkje willen komen nemen op de Apple en Mac OS X pagina's van Wikipedia. Ze verwachten dan een netjes en duidelijk geschreven verhaal, in de behorende objectiviteit. Nu lezen ze over G3, PowerPC, Intel, Mac, emulatie, e.d. allemaal in dezelfde alinea. Dit werkt verwarrend. Dus stel ik voor om het artikel opnieuw in te delen in hapklare brokken, met relevante onderwerpen als 'PowerPC' en 'Intel' op hun respectievelijke plaatsen.

Bijvoorbeeld; we beginnen met wat Mac OS X is, waarop het werkt en wat het precies onderscheid van andere systemen, in grove lijnen. Vervolgens kunnen we in relevante hoofdstukken/tussenkopjes de diverse ontwikkelingen en groeiprocessen noteren die het gemaakt en gevormd hebben tot wat het nu is. Dit heet niet dat alles opnieuw herschreven moet worden, dit vind ik zeker niet nodig. Slechts het opdelen van de bestaande tekst, hier en daar wat anders formuleren en alles zodoende toegankelijker maken.

Laat horen wat je vindt! --tleilax 21 jun 2007 19:03 (CEST)

Lijkt mij een goed idee gewoon eerst 1 kopje mac osx dus wat het inhoud dat een kopje intel en als laatste powerpc omdat die niet meer word verkocht.cx1213 2 sep 2009 19:29 (CEST)

iMovie HD[bewerken]

Ik dat iemand imovie HD naar imovie heeft veranderd ik zou graag jullie mening willen hebben over wat moet het worden zoals het was imovie HD of zoals het nu is.cx1213 2 sep 2009 19:27 (CEST)

Die iemand ben ik. iMovie '06 (onderdeel van iLife '06) had als bijnaam iMovie HD, dit omdat het de eerste iMovie was die goede HD-ondersteuning heeft, aldus Apple. Ook had deze iMovie vele extra functies die de meer serieuze video-amateuren kon waarderen. Echter, in 2007 heeft Apple, bij de introductie van iLife '07 iMovie '07 een gehele nieuwe look gegeven. Deze is een stuk eenvoudiger te gebruiken voor de leek, echter ging dit ten koste van vele speciale functies. Daarop heeft Apple aan alle klanten van iLife '07 (en ook iLife '08) de mogelijkheid gegeven om iMovie '06 HD gratis te downloaden van Apple.com als de betreffende klant dat graag wil.
Om terug te komen op het kopje "Andere software verkrijgbaar bij Apple", al sinds iLife '07 is het niet meer "iMovie HD". Zoals het nu in het artikel staat klopt het dus.
PS: Die download-optie voor iMovie HD is begin 2009 stopgezet. Het is nu niet meer mogelijk om (gratis of niet) legaal iMovie HD te krijgen (zie ook hier).
Gegroet, –Krinkle 2 sep 2009 19:44 (CEST)
Oke dan is het goed dat het imovie blijft. cx1213 3 sep 2009 21:23 (CEST)

OS X 10.8 Mountain Lion[bewerken]

Vanaf versie 10.8 is 'Mac' uit de naam verdwenen. Lijkt me dus handig om dit artikel nog Mac OS X te laten tot 10.8 officieel is uitgebracht deze zomer. In dit artikel waren nog enkele foutjes wat betreft de naam, maar dat is bij deze bijgewerkt.

10.8 is reeds uit (8/8/12) dus lijkt mij passend dat het artikel vanaf heden OS X zal nomen. Maar dat mensen het artikel ook terugvinden als ze 'Mac OS X' opzoeken.

Darwin[bewerken]

Hoe komen mensen erbij dat macos uit twee lagen bestaat? Het bestaat uit een XNU kernel,darwin os(niet open darwin) en aqua.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.81.132.223 (overleg · bijdragen)