Overleg:Macht (meetkunde)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Daaf Spijker in het onderwerp Figuren

Als ik me er in verdiep, zal ik wel kunnen ontdekken wat de zin is van begrippen als "macht", "machtspunt" en "machtslijn". Is er een kenner die een zo concreet mogelijk voorbeeld kan geven, waarmee het doel van dit begrip duidelijk wordt? Wikipedia is immers ook (vooral?) voor leken. Als u hiervoor een aanzet kunt geven: aarzel niet!

Hartelijk dank,

Bertus

Welk vakgebied gebruikt machten van cirkels?[brontekst bewerken]

Ik stel me voor dat vooral de toegepaste wetenschap het machtsbegrip hanteert. Bijv. landmeters, astronomen. Klopt dat, en waarvoor gebruik(t)en ze het dan? Of vergis ik me, en waren het toch de theoretici? Hebben de oude Grieken dit bedacht, of misschien zelfs nog oudere culturen? Hadden de bedenkers een practisch doel voor ogen?

Ik begrijp wel dat dit voor diehard-mathematici niet de meest relevante vragen zijn, maar voor Wikipedia-gebruikers wel!

En deze is misschien ook voor wiskunde-fans interessant: kun je het machtsbegrip, of iets vergelijkbaars, ook hanteren voor andere geometrische vormen, zoals ellipsen en hyperbolen?

Ik kijk vol spanning uit naar antwoorden!

Bertus (b222)

Figuren[brontekst bewerken]

De vragen hierboven (iets meer dan 11 jaar geleden gesteld) wachten eigenlijk nog op een antwoord, want blijkbaar is het niet voldoende te weten, dat zo'n macht een maat is voor de positie van een punt binnen of buiten een cirkel ten opzichte van die cirkel (hoever erbuiten/erbinnen?).

Maar wat mij nu opviel was het verschil, en daardoor ontstaat wellicht ook onduidelijkheid, tussen beide figuren en de tekst, vooral die in het gegeven bewijs. Daaraan moet m.i. iets gedaan worden.- DaafSpijker overleg 3 apr 2019 11:25 (CEST)Reageren

Uitgevoerd Uitgevoerd Gelijk maar gedaan: tweede figuur aangepast aan de eerste; tekst aangepast aan de tweede figuur.- DaafSpijker overleg 3 apr 2019 19:10 (CEST)Reageren