Overleg:Manhattan (New York)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Volgens de tekst is Manhattan mogelijk vernoemd naar een Delaware woord. De hyperlink verwijst naar een rivier (genoemd naar een Engelsman) niet naar een taal of volk.

Prima suggestie. Het lijkt overbodig aan mijn versie over de Man met een Hoofd (Hat) Aan, toe te voegen dat men in de tijd van ontstaan het Nederlandse woord Manhaften hanteerde voor kloeke lieden. F.N.Heinsius.
The island Man zou men destijds kennen. "Manhaften" is dan een foute lezing van het oude schrift of so? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 159.100.67.82 (overleg · bijdragen) 9 sep 2017 13:37
Enige tijd geleden heb ik hier het 17de eeuwse woord "manhaften" (dapper, moedig) als verklaringsgrond gegeven voor de naam Manhatten. Denk echter nu hieraan beslist nog een tweede verklaringsreden te moeten aanvoeren, en wel de opmerkelijke overeenkomst welke in de naam manhatten gelegen is wanneer men deze gaat vergelijken met de achternaam Hudson. Hud met de duitse klinker 'u' of 'oe' is uiteraard in het Nederlands het zelfstandig naamwoord 'Hoed', uit het werkwoord 'behoeden'. Een hoed opzetten, danwel dragen of aanhebben, lijkt dan de naamsverklaring van de achternaam Hudson. Aldus komt men op een tweede verklaringsgrond voor de naam Manhatten uit de naam Hudson. Manhatten als in 'den manhaften Hudson' impliceert m.i. ook dat er helaas geen Indiaanse verklaringsgrond in het Manhatten gelegen is. Nog over het Eiland Man, dan, daarbij denke men aanvullend dan nog vooral aan de naam van het Nederlandse schip: de Halve Maen. F.N.H.