Overleg:Merk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voor mensen zijn merken méér dan labeltjes in kleding, logo's op gebouwen en namen van auto's. Herinneringen van vroeger, soms zelfs uit de vroege jeugd, zijn dikwijls rond merken opgebouwd. Bij welke bank bankierde papa? In wat voor auto reden we? Welk merk pindakaas aten we? Naast deze nostalgische herinneringen geven merken ons een dagelijks gespreksonderwerp. Zo praten mensen zeer vaak over televisiecommercials of over persoonlijke merkervaringen: een nieuwe auto, een zonnebril, nieuwe kleding, een CD of een vakantie-ervaring. Zo is iedereen een beetje merkdeskundige. In onze hersenen worden alle persoonlijke ervaringen, reclameflarden en gesprekken samengevoegd tot een complex associatienetwerk rondom het merk. Merken zijn dus veel meer dan alleen een labeltje, een woordje of een logo.

Het merkassociatienetwerk in onze hersenen heeft een enorme invloed op ons koopgedrag. Als het merk ter overweging wordt genomen bij de aanschaf van een bepaald product of dienst, komen herinneringen weer naar boven (wordt het merkbeeld geactiveerd). Niet als individuele herinneringen, maar als het beeld dat is opgebouwd door eerdere ervaringen. Net als bij ervaringen met mensen: je bouwt een beeld op van iemand maar veel van de individuele ervaringen die daaraan ten grondslag liggen, ben je al weer vergeten. Doordat het merkbeeld wordt geactiveerd in de hersenen, ervaren mensen producten van een bekend merk aantoonbaar anders dan die van een onbekend merk. En zo beoordelen zij merken waarbij zij positieve associaties hebben als beter, lekkerder, passender. Deze associaties zijn hun uitgangspunt bij elke nieuwe merkervaring. Bij voorbaat kijken ze er al naar uit en dat maakt hun keuze tussen merken een stuk subjectiever.

Hoe op pc?[brontekst bewerken]

Hoe moet je deze "TM" en "R" op de computer intyppen. Het gaat met "alt"+cijfers, maar welke cijfers zijn dat? Djoen (reageer alsjeblieft op mijn overleg, dan vind ik het gemakelijker terug)

Alt 0169 voor © en Alt 0174 voor ® (Gebruik het numerieke deel van je toetsenbord. Zet de Num Lock eerst aan) --henq 1 mei 2007 00:25 (CEST)
Of copy -paste: ± © ® ™ Michiel1972 28 jun 2006 00:22 (CEST)[reageer]
Bedankt Michiel. Djoen

Gedeponeerd merk[brontekst bewerken]

Gedeponeerd merk is een weespagina. --Bdijkstra 22 mrt 2007 14:57 (CET)[reageer]

Michael Snow?[brontekst bewerken]

Waarom staat er een gebruikers link als je deze pagina in het Engels wilt zien?

Iemand heeft een vergissing gemaakt, als het goed is wordt je nu naar de goede pagina verwezen. Bedankt voor uw oplettendheid. Groet, Tukka 30 aug 2007 12:16 (CEST)[reageer]

Interwiki synchronization[brontekst bewerken]

Hello,

I am trying to clean up the interwiki of this article. Please see the discussion:

Your comments are welcome. --Amir E. Aharoni 22 okt 2008 16:23 (CEST)[reageer]

Link en bron[brontekst bewerken]

Bij de paragraaf over merkwaarde werkt de link niet meer. De link verwees naar "de 20 bekendste merken van de wereld" van merkenrechtenbureau de merkenplaats. Hoe zij deze lijst destijds hebben samengesteld is niet duidelijk. Mijn voorstel zou zijn om deze zin te verwijderen, maar aangezien ik net binnen kom wandelen in het bewerkingsgebeuren vraag ik hierover eerst feedback.

Ben benieuwd naar commentaar, Hedgehog. --Hedgehog 18 aug 2010 21:11 (CEST) – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Hedgehog (overleg · bijdragen) 18 aug 2010 20:46[reageer]

Te juridisch[brontekst bewerken]

Het verhaal is kennelijk door een jurist geschreven, die een merk als vanzelfsprekend gelijkstelt aan een merkrecht. Maar er zijn ook merken die niet geregistreerd zijn en dus geen juridische bescherming genieten. Het lemma zou daarom moeten beginnen met een beschrijving van het begrip "merk" buiten een juridische context: als herkenningsmiddel, en als middel om producten te onderscheiden van overigens (vrijwel) identieke producten van concurrenten.

Ik heb daar nu geen puf meer voor om dat te schrijven.

En van merkbeleid heb ik niet eens verstand, al weet ik dat het een vak is: waarom heeft een Unilever zoveel merken, en waarom heeft een Unilever niet nog meer merken? Hoe maakt men een merk waardevol? 113.162.222.159 25 jan 2013 15:34 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 4 externe link(s) gewijzigd op Merk. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 22:17 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Merk. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 dec 2017 04:04 (CET)[reageer]