Overleg:Metro van Lausanne

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Muijz in het onderwerp Schema

Het lijkt er sterk op dat dit artikel uit het frans of duits is vertaald - en niet erg goed. Veel niet-kloppende zinnen! Rabbit1833 18 jun 2009 08:04 (CEST)Reageren

Tekst[brontekst bewerken]

In de komende week ga ik dit artikel in zijn geheel na zien.

met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 31 mei 2011 21:41 (CEST)SpoorjanReageren

Ik heb je wijzigingen teruggedraaid, want ze zijn slecht geschreven of overbodig. (Het ontbreekt er nog maar aan dat je gaat uitleggen wat een metro is, of een luchtband.)
Vriendelijk verzoek om het artikel nu verder met rust te laten. Je kunt hieronder voorstellen doen voor wijzigingen. Muijz (overleg) 2 jun 2011 13:31 (CEST)Reageren
Techniek wat een onderdeel is bij een vervoersysteem is een moeilijke materie. Aanvullingen uit de huidige tijd zijn feiten {{feit}}
met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 2 jun 2011 17:31 (CEST)SpoorjanReageren
Techniek is helemaal geen moeilijke materie; het is tastbaar, je kunt het meten etc. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot de menselijke geest - niet tastbaar, nauwelijks meetbaar.
Verder ontgaat het me wat je ontboezeming over de moeilijkheidsgraad van techniek met de metro van Lausanne van doen heeft. Het is heel simpel; als we de lezer vertellen dat het gebruikte MP 89TL materieel vergelijkbaar is met MP 89 van de Parijse metro, dan is dat voldoende. Eventueel kunnen we aldaar dan iets opnemen over aandrijving dmv cardanassen - hoewel onze Engelstalige -, en Franstalige collega's daar ook al het nut niet van inzagen. Muijz (overleg) 3 jun 2011 00:04 (CEST)Reageren
De cardanassen zijn op de foto van het draaistel niet duidelijk zichtbaar.Spoorjan 3 jun 2011 07:39 (CEST)
Nounou Jan, het is me wat.
(Ik laat het inspringen even los als je het niet erg vindt; dit in verband met het schema dat ik laat volgen.)

Een encyclopedie is een gestructureerde verzameling van kennis en de ordening is steeds van algemeen naar bijzonder.

Dat betekent dat er bijvoorbeeld een algemeen artikel is over treinen, een algemeen artikel over dieselelektrische aandrijving en bijvoorbeeld een algemeen artikel over draaistellen.
Een aandrijving met cardanassen in de draaistellen lijkt me niet specifiek voor de metro van Lausanne, en vermelden we daar dus niet. Het materieel van de metro van Lausanne lijkt sterk op het MP 89 CA materieel van de metro van Parijs, dat een gemodificeerde versie is van het MP 89-materieel. De cardanassen komen dus in het artikel over MP 89, of misschien zelfs in een nog algemener artikel. (Deze aandrijving is m.i. ook niet specifiek voor MP 89, maar komt ongetwijfeld in heel veel metro's en treinen voor; overtuig me maar van het tegendeel.)
Wel specifiek voor de metro van Lausanne, meen ik - het verbaast me eigenlijk dat ik dat als volslagen leek op dit terrein moet uitleggen aan een spoorweggek - is dat de MP 89 TL altijd gekoppeld rijdt als stel van twee motorrijtuigen. (Bij de metro van Parijs hangen er tot vier bakken tussen.) De reden is uiteraard het grote hellingspercentage - 12% - wat weer samenhangt met de ontstaansgeschiedenis; de lijn in kwestie is een voormalige tandradbaan.
Dus we vermelden in het artikel wél dat de hellingen tot 12% gaan, en dat MP 89 TL (daarom) altijd rijdt als stel van twee motorrijtuigen.
Maar we vermelden niet in het artikel dat er cardanassen in het draaistel zitten, of schuifdeuren in de rijtuigen, of ramen zodat de passagiers naar buiten kunnen kijken.
Duidelijk zo?

Ik heb niets aan Uw opmerkingen toe te voegen. Spoorjan 4 jun 2011 21:45 (CEST)

Schema[brontekst bewerken]

  • Alles
    • Transport
      • Railvoertuigen
        • Railvoertuigen personenvervoer
          • Metrotreinen
            • MP89
              • MP89CA
                • MP89TL

De foto van dat draaistel moet dus eigenlijk weg, want niet specifiek voor het materieel in Lausanne. Sterker nog: het is waarschijnlijk geen echt draaistel maar (een foto van) een model van het materieel zoals dat werd gepresenteerd voor de Meteor (later ligne 14 genoemd). Van de MP 89 TL en/of metro in Lausanne zijn voldoende foto's te vinden op Commons.

Muijz (overleg) 4 jun 2011 18:29 (CEST)Reageren

Ik zal U niet verbeteren. Spoorjan 4 jun 2011 21:47 (CEST)
Foto vervangen.Muijz (overleg) 27 feb 2014 13:31 (CET)Reageren