Overleg:Moslimfeminisme

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Abdus Sattar[brontekst bewerken]

Sajidah Abdus Sattar (Nederland) is allesbehalve een activist. Zij heeft een vrij traditioneel boekje geschreven over de vrouw in de islam (ben de titel even kwijt) en heeft zich teruggetrokken in het soefisme.

Vlgs. Microscoop: Ze was een van de eerste voorzitters van de Stichting Al Nisa en liep destijds op haar tenen om niet gekortwiekt te worden door de fundi's. Verrekijkertot overleg bereid 30 jan 2006 21:32 (CET)[reageer]

Dat wist ik niet. Ik vind Al Nisa niet opkomen voor de rechten van vrouwen. Al Nisa is vooral vormend en een discussieforum voor Nederlandstalige moslima's, maar stelt zich uiterst terughouden op jegens de politiek. Past meer in item over islam in Nederland. Dat is er toch ook? Heb ik nog niet bekeken.--Abubakker 30 jan 2006 22:16 (CET)[reageer]

Microscoop zelf:

Mabrook! Wat een mooi artikel over moslimfeminisme, je hebt mijn hart geraakt en verwarmd.

Sajidah Abdus Sattar is nooit voorzitster van Al Nisa geweest, daarin moet ik Verrekijker tegenspreken. Een activiste voor vrouwenrechten zou ik haar inderdaad ook niet noemen, maar ik vind wel dat zij in Nederland een bijdrage aan het debat over vrouwen en islam geleverd heeft. Het boekje heet overigens "De positie van de vrouw in de islam". De fundi's mochten haar inderdaad niet, omdat zij op grond van zelf lezen en zelf verworven kennis tot haar inzichten kwam, zonder uitdrukkelijk aan te haken aan de traditie, het feit dat zij een vrouw was speelde hier volgens mij wel degelijk een rol.
Al jaren heb ik niet meer van en over haar gehoord. Soefisme is al jarenlang een inspiratiebron voor haar, het zou kunnen dat ze zich er helemaal in heeft ondergedompeld, maar dat weet ik echt niet.
Over Al Nisa en hun feministisch gehalte ben ik nog niet uitgedacht. Ik zal je mijn overwegingen later nog laten weten. Microscoop 30 jan 2006 22:55 (CET)[reageer]

Aanvulling:
Al Nisa is indertijd (25 jaar geleden) opgericht om informatie over de Islam te bieden die niet gekleurd was door nationaliteit, wetsschool, al-dan-niet Ahmadiyya, enzovoort. De terughoudendheid jegens de politiek ligt hier in het verlengde van. Het tegenwoordige bestuur (met Ceylan Pektaş-Weber als voorzitster) wil zich overigens meer met het publieke debat bemoeien dan hun voorgangsters, dit met behoud van de ruimte voor vorming en discussie, die Al Nisa voor veel vrouwen is.
Feministisch? Al Nisa probeert een middenkoers te varen, om zodoende voor iedere vrouw ('moslim of niet, met en zonder hoofddoek') toegankelijk te zijn en te blijven. Zowel meer behoudende als meer vrijgevochten meningen komen in het maandblad aan bod, over de onderwerpen van de maandelijkse ontmoetingsbijeenkomsten kan hetzelfde gezegd worden.
Microscoop 31 jan 2006 22:45 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Moslimfeminisme. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 sep 2017 19:17 (CEST)[reageer]