Overleg:Moy Lin-shin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Eerder verwijderde tekst[bewerken]

Namens de Taoistische Tai Chi Verening Nederland heb ik deze pagina over de grondlegger van onze vereniging gewijzigd. Ik verzoek mensen niet zonder toestemming van de Taoistische Tai Chi Vereniging deze pagina te wijzigen. (Versie op 31 dec 2006 13:23 Herman van Wietmarschen)

Vervolg[bewerken]

-- Reactie Herman:

Om te beginnen heb ik het balkje toegevoegd dat de neutraliteit van deze pagina wordt betwist. Verder vind ik het moeilijk voor te stellen hoe iemand die niets van de Taoistische Tai Chi Vereniging weet een inhoudelijk artikel kan schrijven zonder op enige manier contact op te nemen met de vereniging. Een mijns inziens sterk argument hiervoor is dat de Vereniging grotendeels een orale traditie heeft van kennisoverdracht. Dus om echt iets van de Taoistische Tai Chi Vereniging te leren begrijpen is het noodzakelijk lessen te gaan volgen en deel te nemen aan activiteiten van de vereniging, en vooral goed te luisteren naar alle verhalen die verteld worden door meer ervaren leden.
Ik ben best bereid om over inhoudelijke onderdelen van een tekst te discussieren, bijvoorbeeld op deze overleg pagina. Maar het lijkt me niet meer dan logisch een tekst als uitgangspunt te nemen die door de Taoistische Tai Chi Vereniging zelf is opgesteld, waarin mensen met veel ervaring zorgvuldig hebben nagedacht hoe deze tekst er het best uit kan zien.

--Gebruiker:Herman 2 feb 2007

Dit commentaar van Gebruiker:Herman staat ook op Overleg:Taoïstische Tai Chi. Ondanks zijn opmerking in de paragraaf bovenaan (dat wikipedia toestemming zou moeten hebben van deze vereniging (???)), die hij in een eerdere sessie had verwijderd, heb ik er toch op gereageerd op die andere overlegpagina. Gebruiker:Herman trekt wel de tekst van het artikel in twijfel, maar geeft niet precies aan waar hij problemen mee heeft, anders dan dat het hier op schrift staat waar hij beweert dat hun informatie oraal wordt doorgegeven. VanBuren 3 feb 2007 15:22 (CET)

Blijkbaar betekent het feit dat de Taoistische Tai Chi Vereniging de inhoud van deze pagina niet neutraal vindt niets op wikipedia. Erg jammer van een verder heel sympathiek project. Ook bij deze pagina vraag ik me af wat de bronnen zijn. Ik zou in ieder geval de alinea over de lessen (bijna onderaan) helemaal willen schrappen. Ten eerste gaat dit artikel over Master Moy Lin Shin en ten tweede past informatie over het lesgeven beter in het artikel over Taoistische Tai Chi. Daarnaast lijkt het me niet meer dan normaal iemand gewoon bij de volledige naam te noemen: dus geen Moy, maar Moy Lin-shin (als het nog betere Master Moy Lin-shin gecensureerd wordt).Herman van Wietmarschen 3 feb 2007 21:49 (CET)
Je reageert helaas ontevreden. Ik hoop dat het nu aan je wensen voldoet. VanBuren 3 feb 2007 22:35 (CET)
Ik heb nu wat inhoudelijk gesleuteld aan het artikel. Ik ben benieuwd wat anderen hiervan vinden.Herman van Wietmarschen 4 feb 2007 09:54 (CET)
Moy Lin-shin richtte een organisatie op om activiteiten te organiseren. Eén van die activiteiten is het lesgeven in tai chi. Door het beoefenen van tai chi is het mogelijk je gezondheid te verbeteren.
Een essentieel, onlosmakelijk onderdeel van het zich verdiepen in en de beleving van het taoïsme is dat men altijd werkt aan de verbetering van de gezondheid. Het beoefenen van tai chi draagt daar heel veel aan bij. Alle vormen van tai chi dragen bij aan een verbetering van de gezondheid. Het is dus niet nodig om dat te noemen. Dat soort kennis hoort in het algemene artikel over Taoïsme.
Ik heb het sjabloon verwijderd want je hebt niet aangegeven waar er onwaarheden staan. Johjak (!) 5 feb 2007 16:30 (CET)
Wederom zijn er allerlei feiten verdraaid door de bovenstaande gebruiker. Bijzonder storend is het bijvoorbeeld dat hij niet accepteert dat we het hier hebben over Moy Lin-shin bijvoorbeeld. Ik vind het niet meer dan normaal iemand met zijn of haar volledige naam te noemen. Johjak blijft deze naam eruit editen wat ik zeer kinderachtig vind. Daarnaast vind ik het gezondheids verbeterende aspect weldegelijk van belang om hier te noemen, alleen al om het feit dat het een doelstelling van alle organisaties is die Master Moy heeft opgericht. Het feit dat er andere organisaties bestaan die ook gezondheid van mensen verbeteren (zoals ziekenhuizen of andere tai chi stijlen) is niet van belang. Het gaat hier om het beschrijven wie Master Moy is en wat hij heeft gedaan. Het weglaten van een voor hem zeer belangrijk doel van de organisaties is daarom onacceptabel.Herman van Wietmarschen 9 feb 2007 14:00 (CET)

"Allerlei feiten verdraaid" bewijs je niet in de daaropvolgende tekst. Je moet toch echt eens ophouden met je aanvallen. Moy Lin-shin was gewoon een sterfelijk mens, alleen ongewoon in wat hij bereikt heeft. Daar kun je bewondering voor hebben, maar wel bij de feiten blijven. In de Nederlandse journalistiek is het gewoonte iemand bij zijn achternaam te noemen als die naam meerdere malen in een artikel voorkomt. Maar ook in engels-talige artikelen zie je dat. Bijvoorbeeld in het artikel en:Cheng Man-ch'ing wordt Cheng herhaaldelijk gewoon 'Cheng' genoemd.
M.b.t. de gezondheidsclaims: het herhaaldelijk noemen daarvan in het artikel over Moy is overbodig. Het is het beoefenen van de tai chi dat gezondheidsverbeterend werkt, en dat staat dan ook in het artikel Taoïstische Tai Chi.
Het komt arrogant over wanneer je hierboven lijkt te stellen dat jullie tai chi een exclusieve claim heeft op gezondheidsverbetering. Johjak (!) 9 feb 2007 17:53 (CET)