Naar inhoud springen

Overleg:Nederlands-Indisch verzet in de Tweede Wereldoorlog

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 24 dagen geleden door Encycloon in het onderwerp aantal verzetslieden.

aantal verzetslieden.[brontekst bewerken]

In de inleiding staat: "Het aantal deelnemers was met rond 15.000 man een veelvoud van dat in Nederland." zonder bron. Hier moet een bron bij, en op de wikipedia-pagina voor Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog staat dat:

"Volgens L. de Jong zijn er tot september 1944 ongeveer 25.000 illegale werkers geweest die optraden in een vast organisatorisch verband. Niet meegeteld zijn individueel opererende verzetsmensen, onderduikers, huisvesters van onderduikers en overige niet bij een verzetsorganisatie aangesloten helpers van de illegaliteit."

en:

"De Jong schat het totaal aantal illegale werkers, zoals door hem gedefinieerd, tijdens de gehele bezettingstijd op circa 45.000."

15.000 is geen veelvoud van 25.000-45.000, dus waar komt deze bewering vandaan? Betreft het specifiek militaire strijd? Het artikel rekent later geweldloos verzet ook tot verzet: "Ook binnen de interneringskampen vonden verzetsdaden plaats, zoals voedsel en medicijnen het kamp in smokkelen, middelen waar een groot tekort aan was. Er werden berichten uitgewisseld; voornamelijk het kamp uit maar soms ook het kamp in. Verder vonden protesten plaats tegen de aanwijzing van vrouwen tot troostmeisje en de verplaatsing van jongens vanaf 10-jarige leeftijd naar de mannenkampen. Men probeerde de bezetter tegen te werken door opgedragen werkzaamheden te vertragen dan wel niet goed uit te voeren." 130.37.39.159 21 mei 2024 20:31 (CEST)Reageren

Op deze website staat: "Uiteindelijk bedroeg het aantal Nederlanders, Indische Nederlanders en Indonesiërs dat werd gearresteerd wegens verzet ongeveer 15.000 personen."
Dat betekent dat er meer verzetsleden geweest kunnen zijn. Maar het "veelvoud" blijft inderdaad sowieso onbebrond, dus ik zal deze zin weghalen. Encycloon (overleg) 21 mei 2024 21:23 (CEST)Reageren