Overleg:Oekraïense krijgsmacht

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 maanden geleden door Nederlandse Leeuw in het onderwerp Gaat dit artikel over de gehele krijgsmacht of alleen de ZSU?

Gaat dit artikel over de gehele krijgsmacht of alleen de ZSU?[brontekst bewerken]

Zoals ik schreef in een voetnoot van het nieuwe artikel Vrouwen in de Oekraïense krijgsmacht, De Oekraïense krijgsmacht is verdeeld in verschillende afzonderlijke organisaties. Veruit de grootste is de Strijdkrachten van Oekraïne (Oekraïens: Збройні сили України; Zbroini syly Ukrainy, ZSU), die ressorteert onder het Ministerie van Defensie. De Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) is een militaire instelling die rechtstreeks onder de president van Oekraïne ressorteert. Andere instellingen zijn onder andere de Nationale Garde van Oekraïne (NHU) en de Nationale Politie van Oekraïne (NPU), civiele diensten die verantwoording afleggen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die een vergelijkbare hiërarchie en rangenstelsel hebben.

Daar kunnen we nog veel meer voorbeelden aan toevoegen zoals de State Border Guard Service of Ukraine (DPSU), de Militsia (plus Berkoet) pre-2015, de Territoriale Defensieve Strijdkrachten/Troepen (Territorial Defence Forces, Силах територіальної оборони, onofficieel opgericht in 2014, in 2022 geïntegreerd bij de ZSU), allerlei andere militaire diensten en instellingen en vrijwillige formaties etc.

Ik zou zeggen dat de ZSU (Strijdkrachten van Oekraïne) verreweg de grootste organisatie is, maar niet de gehele Oekraïense krijgsmacht omvat. We zouden dit artikel kunnen splitsen, maar we zouden ook het verschil tussen beide kunnen aangeven in de tekst, zoals bijv. enwiki ook doet. Mvg, Nederlandse Leeuw (overleg) 24 feb 2024 16:31 (CET)Reageren