Overleg:Oekraïense presidentsverkiezingen 2004

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Is het in het Nederlands nu Janoekovitsj of Janoekovytsj? Beide namen worden in dit lemma gebruikt. Teletekst gebruikt Janoekovitsj. Wie weet het? -- MarcovanDuin @ 28 dec 2004 09:58 (CET)

Goeie vraag. Wel, zelf houd ik mij consequent aan de versie met een y, om de doodsimpele reden dat we hier te maken hebben met Oekraïens en niet met Russisch. Op mijn overlegpagina Overleg gebruiker:IJzeren Jan#Spelling Janoekovytsj staat een discussie over het onderwerp. Kijk ook maar eens naar Romanisering van het Oekraïens.
Maar goed, ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen, dat in Nederland (veel meer dan in andere landen, vraag me niet waarom) vaak met op het Russisch gebaseerde transcriptiesystemen wordt gewerkt. In het geval van Teletekst en de Volkskrant is dat natuurlijk gewoon aan ondeskundigheid te wijten, maar ook een website als http://www.oekraine.org werkt met een op het Russische gebaseerde transcriptie [1]. Ik moet die jongens toch eens vragen waarom.
Overigens ben ik het met je eens dat we consequent voor één versie moeten kiezen, en zeker niet twee transcripties van één en dezelfde naam in één tekst moeten gebruiken.
Groeten, IJzeren Jan 28 dec 2004 12:00 (CET).
Ik heb het nu in ieder geval eenduidig in Janoekovytsj gewijzigd. Ik ga er maar van uit dat je gelijk hebt met je betoog, ik heb er nl. geen verstand van! Glimlach. -- MarcovanDuin @ 28 dec 2004 12:19 (CET)

Trouwens, even iets heel anders: zoals de pagina nu is opgezet is zij naar mijn smaak niet helemaal handig. Wat ik eigenlijk zou willen voorstellen is het volgende:

  • we verplaatsen het van-dag-tot-dag-gedeelte naar de pagina Oranje Revolutie;
  • we voegen nog wat informatie toe over de verkiezingen zelf (uitslagen e.d.) aan de huidige pagina.

Dat zou ongeveer dezelfde aanpak zijn die wordt gehanteerd in de Poolse wiki. We zouden natuurlijk ook een derde pagina kunnen maken (zoiets als de Engelse pagina Post-elections developments in Ukraine of zoiets), maar volgens mij is dat niet echt nodig. Wat denken anderen hiervan? IJzeren Jan 28 dec 2004 12:06 (CET).

Bij gebrek aan bezwaren heb ik bovenstaande actie zojuist uitgevoerd. IJzeren Jan 29 dec 2004 22:34 (CET).
En daarmee is het artikel enorm opgeknapt! Klasse! -- MarcovanDuin (overleg) 29 dec 2004 23:22 (CET)

Beide landkaarten hebben een onderschrift dat op de tweede stemming duidt, maar ze zijn verschillend. Is dit een vergissing? Jcwf

Inderdaad, het was een vergissing, maar die is inmiddels gecorrigeerd. IJzeren Jan 29 dec 2004 22:34 (CET).