Overleg:Oeradel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De hier op Wikipedia opgedoken "ur-adel" komt alleen op Wiki en in één enkele Limburgse bron voor. Het Duits kent het begrip Ur-adel maar in Nederland is het gewoon oeradel[1]. Misschien is "oer-adel" ook een passende schrijfwijze van wat uiteindelijk een germanisme is. Robert Prummel (overleg) 13 jun 2013 04:32 (CEST)

Cleenewerck de Crayencour[brontekst bewerken]

Deze familie wordt hier als oeradel opgevoerd. Dat zou de familie wel 'willen'... Op WP:NL en met name WP:FR is uitvoerig overleg geweest over alle onzin die over deze familie is beweerd. Het feit dat de familie hier als oeradel wordt opgevoerd terwijl een lid pas in 1925 in de Belgische adel werd verheven geeft opnieuw ernstig te denken over de rest wat hier staat, zeker nu er geen enkele bron vermeld wordt voor dit artikel. De onzinpassus over CdC heb ik dus verwijderd. Paul Brussel (overleg) 16 jun 2013 20:13 (CEST)

  • Boeiend... de familie wordt door de bekenste dochter des huizes, Marguerite Yourcenar als oude adel opgevoerd. Haar verhaal houdt in dat de familie in vroegere eeuwen adelijk was en de in ongebruik geraakte "titel" van Chevalier weer is gaan voeren na daar lange tijd van te hebben afgezien. Heeft Paul haar Le Labyrinthe du monde gelezen? Het is uiteraard zeer wel mogelijk dat een schrijfster als zij. haar familiegeschiedenis heeft geromantiseerd en verfraaid... Haar broer die zich weer chevalier Cleenewerck de Crayencour ging noemen heeft misschien zaken mooier voorgesteld dan ze zijn. In ieder geval werd de familie verheven en niet erkend of ingelijfd wat te denken geeft over de claim. Weer erg onaardig om waar een naam problematisch schijnt te zijn en op de franstalige Wiki veel discussie teweegbracht over alles wat hier staat gif te spuiten en verdachtmakingen te uiten. Kom dan met concrete punten ter verbetering. We moeten misschien een ander oeradelijk geslacht vinden als voorbeeld; Bentinck of Ligne? Robert Prummel (overleg) 18 jun 2013 00:09 (CEST)