Overleg:Ogenbliksfotografie
Onderwerp toevoegenUiterlijk
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Beachcomber in het onderwerp Artikel verwijderen?
Naamswijziging
[brontekst bewerken]Ogenbliksfotografie is een term waar ik nog nooit van gehoord heb, en die ook heel zelden gebruikt wordt. De algemene benaming voor dit soort fotografie is volgens mij gewoon "documentaire fotografie". Ik stel dus een naamswijzing voor en een aansluiting bij de internatuonale artikelen heirover. -- Mdd 10 feb 2008 16:02 (CET)
- Ik heb net gezien dat de Engelse wikipedia hier twee artikelen biedt:
- De ogenbliksfotografie zou gelinkt kunnen worden aan de en:Candid photography.
- Een tweede punt is dat het begrip "Ogenbliksfotografie" in het Nederlands taalgebied praktisch niet gebruikt lijkt te worden. Bijna alle hit die google biedt lijken naar de wikipedia te verwijzien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. -- Mdd 12 feb 2008 11:56 (CET)
- De Engelse Wikipedia biedt ook nog een artikel en:Photojournalism" in het Nederlands vertaald fotojournalisme. Ik ben gaan inzien, dat alle drie vormen hier best naast elkaar kunnen bestaan.
- De laatste twee kunnen zo uit het Engels en/of Duits vertaald worden. -- Mdd 12 feb 2008 20:06 (CET)
- Mee eens dat Ogenbliksfotografie wordt gerenamed naar een ander begrip in de fotografie, welke dat is weet ik niet. Groet Arend041 12 feb 2008 20:13 (CET)
- Wellicht is m'n eerste ingeving om dit documentaire fotografie te noemen toch de juiste. -- Mdd 12 feb 2008 20:48 (CET)
- Lijkt me goed, zie de fotografen die in dit lemma genoemd worden. Groet Arend041 13 feb 2008 19:17 (CET)
- Bedankt voor het meedenken hier. Ik moet zeggen, dat ik m'n twijfels houdt. De belangrijkste doucmentaire fotograaf is voor mij Henri Cartier-Bresson. Zijn artikel meldt in de tweede zin: Hij werd algemeen beschouwd als de meester van de candid foto. Ik vraag me nu af of we dit artikel ogenbliksfotografie als vertaling van het Engelse candid photography. Het begrip "candid foto" kan dan naar hier verwijzen!? Of heb je andere ideeën hier. -- Mdd 13 feb 2008 23:38 (CET)
Bij twijfel niet inhalen ;)
Andreas Feininger onderscheidt in zijn boek Fotograferen van A-Z (MCMLXVIII = 1968) drie soorten fotografie:
- de reproduktief-utilitaire-
- de documentair-illustratieve- en
- de creatief-interpretatieve fotografie
- ad 1: foto's gemaakt door techneuten en anderen om zo hun werk te bewaren cq te documenteren.
- ad 2: foto's over bepaalde onderwerpen, feiten en gebeurtenissen, zie de bladen Life, Look, Paris Match uit die dagen. Zelf heb ik nog een PM met een fotoserie over de aanslag op JFK.
- ad 3: in deze soort van fotografie zijn de gevoelens belangrijker dan de feiten, het onderwerp van de foto is een stemming.
Aldus Andreas Feininger.
Ik denk dat Documentaire fotografie er het dichtst bij komt. Groet Arend041 14 feb 2008 11:51 (CET)
Artikel verwijderen?
[brontekst bewerken]Kan dit artikel worden verwijderd? De term wordt niet gebruikt (is zelfs niet bekend) in erfgoedinstellingen. Het lemma is niet geannoteerd.
- Ik vond het al vreemd dat de term blijkbaar niet erg bekend is. Zou als vertaling van en:candid photography (want dat wordt hier bedoeld) "candid camerafotografie" wel kunnen? Dat kan dan overigens een redirect worden naar Candid camera, omdat het zowel om filmpjes als om foto's kan gaan. Beachcomber (overleg) 9 okt 2014 09:03 (CEST)
- Dag, de term is vroeger wel gebruikt (toen het geen minuten meer duurde een beeld fotografisch vast te leggen). Binnenkort zal ik me inhoudelijk op het artikel storten. Laten we het voorlopig behouden. met groet, E.Doornbusch (overleg) 9 okt 2014 11:47 (CEST)
- Ha, dat is prima! mvg, Beachcomber (overleg) 9 okt 2014 11:51 (CEST)