Overleg:Oudnederlandse schilderkunst

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door Nederlandse Leeuw in het onderwerp WP:NIET/PF

WP:NIET/PF[brontekst bewerken]

Dit artikel is momenteel te veel een betogende tekst en heeft meer betrouwbare secundaire bronnen nodig om allerlei beweringen te onderbouwen. Om te beginnen met een compliment: de publicatie van Lisa Deam 1998 is een voorbeeld van een uitstekende betrouwbare secundaire bron waarvan dit artikel er meer nodig heeft. Ook Paumen geeft een goed overzicht op basis van literatuur. Helaas geldt dat niet voor verschillende andere passages die zonder bron allerlei meningen en argumenten presenten. Dat past niet volgens WP:NIET/PF: Opstellen die je eigen ideeën over een onderwerp weergeven: Wikipedia is er om de canon van de menselijke kennis weer te geven; daar kan jouw idee toevallig tussen zitten, maar encyclopedische artikelen zijn niet de plaats voor verkondigingen van jouw persoonlijke overtuigingen. Er wordt stelling genomen over een onderwerp waarover veel discussie/controverse is, dat past ook niet per WP:NPOV; Wikipedia is neutraal. Ook zijn er stukken tekst die mogelijk niet voldoen aan de regel om WP:Geen origineel onderzoek (GOO) te doen.

In feite is het gehele hoofdstuk "Huidig gebruik" een geval van WP:GOO. Er worden geen literatuurreferenties aangehaald, alleen wat er in verschillende openbare databanken te vinden is om vervolgens een conclusie te trekken die een bovengenoemde bronloze mening moet ondersteunen. Dat past niet.

Verder zouden de volgende zinnen waarschijnlijk moeten worden aangepast:

  • Niettemin gebruikt men de benaming 'Hollandse Primitieven' om de vroege Hollandse schilders te benoemen, kent men in Frankrijk de Primitifs français en lagen de 'Italiaanse Primitieven' aan de basis van de naamgeving voor de 'Vlaamse Primitieven'. Argument/mening zonder bron.
  • De naam Altniederländische Malerei of 'Oudnederlandse schilderkunst' dekt, als men dezelfde redenering toepast, evenmin de lading, die bij een strikte interpretatie laat veronderstellen dat het over Nederlanders gaat in de hedendaags betekenis. Het begrip 'Nederlands' voor de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden als geheel was vooral gebruikelijk van de 16e tot het begin van de 19e eeuw." Argument/mening zonder bron.
  • Men poneert, dikwijls zonder enige referentie, dat de meeste Nederlandstalige kunsthistorici bij voorkeur een vertaling van deze van oorsprong Duitse terminologie, hetzij 'Oudnederlandse schilderkunst' hetzij 'Vroegnederlandse schilderkunst', zouden gebruiken. Argument/mening zonder bron. Aanvankelijk werd hier als voetnoot gezegd: "Zie de inleiding van Vlaamse Primitieven op Wikipedia.", maar die voetnoot is verwijderd. De ironie is dat deze bronloze zin hiermee te lijkt willen strijden tegen een zin in een ander artikel omdat die bronloos is. Iets met een pot en een ketel en een bepaalde kleur...
  • Onder "Het nationalisme" wordt er bij interpretatie van een primaire bron, namelijk een boek van Pirenne, verwezen naar dat boek zelf als bron. Dit is een synthese die ongepast is volgens WP:GOO.
  • Hetzelfde gebeurt even later bij een directe verwijzing naar Vasari die sprak over di diversi Artefici Fiamminghi, waarbij echter het probleem is dat Fiandre in het Italiaans een pars pro toto was voor alle Lage Landen. Men kan stellen dat het 'Vlaams' in de naam alleszins kan bogen op een oude traditie. Ja, men kan een heleboel stellen, maar men dient ook betrouwbare secundaire bronnen op te voeren voor dit soort beweringen.
  • Uit het levensverloop van Memling, Bouts en David blijkt dat ze zich in Brugge en Leuven gevestigd hadden en zich waarschijnlijk in de eerste plaats Bruggeling en Leuvenaar voelden; het staatsnationalisme ontstond pas enkele eeuwen later. Op basis van de redenering die Friedländer toepaste zou men trouwens even goed kunnen zeggen dat Joost van den Vondel een Antwerpenaar was. Argument/mening zonder bron.
  • Waar Friedländer en veel anderen na hem volledig aan voorbij ging is dat Vlaams in 1904, bij de tentoonstelling over de 'Vlaamse Primitieven', niet meer de betekenis had van afkomstig uit het graafschap Vlaanderen maar sloeg op de gebieden in België waar Nederlands werd gesproken. In die zin kon het grootste gedeelte van de oude meesters als Vlaams kon betiteld worden. Argument/mening zonder bron.
  • Typisch is wel dat alle bekende meesters die men tot de groep van de 'Vlaamse Primitieven' rekent, hetzij in Brabant hetzij in Vlaanderen gewerkt hebben of (...) voor hij zijn vader volgde naar de Provence aan het hof van Le bon Roi René. Argument/mening zonder bron.
  • De meest fervente aanhanger van de theorie van Schlegel was bijna (...) en ontnam aan wat hij zag als de Franse cultuur maar wat in feite Vlaams erfgoed was. Argument/mening zonder bron.
  • De ‘vroegnederlandse schilders’ zetten heilige teksten om in beelden, hun kunst als erfgenaam van de miniatuurkunst in de boekverluchting, was essentieel religieus geïnspireerd. Zelfs de portretten van Rogier van der Weyden zijn origineel diptieken waar de geportretteerde wordt voorgesteld biddend tot de heilige Maagd met haar Kind. Argument/mening zonder bron.
  • Het geografische gebied lijkt meer problematisch (...) met contacten over heel Europa een belangrijke rol. Argument/mening zonder bron.

Ik denk dat al deze zaken best opgelost kunnen worden. Van mij hoeft het artikel niet weg, maar er is wel flink wat verbetering nodig. Zoals gezegd, meer Deam en Paumen, minder bronloze beweringen en primaire bronnen. Met vriendelijke groet, Nederlandse Leeuw (overleg) 13 apr 2023 19:11 (CEST)Reageren