Overleg:Oudnoords scheppingsverhaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Titel van dit lemma[bewerken]

De titel van dit lemma suggereert dat hier sprake is van het Germaanse scheppingsverhaal. Dat is echter onjuist. Wat hier beschreven wordt is het Oudnoordse scheppingsverhaal. Het is niet aangetoond dat dit verhaal ook bij andere Germaanse volken bekend was. Douglas 6 jul 2006 09:29 (CEST)

Dat is inderdaad zo. Het heeft mij ook een beetje verbaasd, toen ik dit lemma wat aanpaste, dat het onder deze naam stond. Maar er blijft toch in het algemeen enige onduidelijkheid omtrent 'Noords' en/of 'Germaans'. 'Germanen' was een algemene noemer voor de volkeren aan de andere kant van de Rijn, toen deze eenmaal als marcatielijn voor het Romeinse rijk werd genomen. Maar intussen was er niet zo veel meer verschil tussen de volkeren op de linker oever en die over de rechter oever qua cultuur en er was vanouds een grote onderlinge uitwisseling en beïnvloeding. Een probleem is dat de oude 'Germaanse' talen (jawel meervoud) niet meer gekend zijn door de taalgeleerden. Er zijn nochtans notaties in runenschrift. Toch was het niet hun gewoonte om hun cultureel erfgoed op te schrijven (zoals wij dat nu normaal vinden). De overlevering was mondeling. De uitzondering hierop treffen we, gelukkig voor ons, aan bij een geleerde die zich rond het jaar 1000 ging zorgen maken over die teloorgang van de mondelinge overlevering, en die ze ging verzamelen en optekenen in de Edda, dat was in IJsland, een zekere Snorri Sturluson.
Daardoor is men van 'Noordse' mythologie en dergelijke gaan spreken, ook omdat dat Oudnoords het meest op het huidige IJslands lijkt. Maar dat geeft dan weer de foute indruk dat deze mythologie alleen van daar zou zijn, en verschillend van de algemeen gangbare ook in onze streken (Nederland en Vlaanderen). Tenzij men 'Noords' als ongeveer de hele noordelijke helft van Europa beschouwt. Maar die associatie is niet zo evident.
- MVG Ben Pirard 6 jul 2006 11:01 (CEST)
Het punt is dat het scheppingsverhaal uit het Oudnoordse taalgebied stamt (vanaf ca. 1000 - 1300). Er zijn geen aanwijzingen dat andere Germaanse volken zoals de Saksen, de Angelsaksen of de Goten in een vergelijkbaar scheppingsverhaal geloofden. Dat deden ze misschien wel - hoewel ik dat zeer betwijfel - maar dat is niet wetenschappelijk aan te tonen. De titel Germaans scheppingsverhaal is dan ook misleidend. We hebben hier te maken met een Oudnoordse visie op de schepping. Douglas 6 jul 2006 12:24 (CEST)
Het is zeker wel jammer dat wij (wetenschappelijk) zo weinig weten over onze eigen roots hier in Europa, die op zeker moment helemaal door Grieks-Romeinse en daarna christelijke invloeden zijn overspoeld, zelfs zodanig dat iedereen nu denkt dat daar onze culturele roots liggen. Toch zijn er voldoende historische aanwijzingen, zoals de migratieroutes van de Kimbren en Teutonen, die al in 120 v. Chr. plaats vonden, die erop wijzen dat die 'Noordse' cultuur toen reeds ook in Centraal en zelfs Zuid-Europa moet zijn doorgedrongen.
Verder zijn er in de mythologie zelf dan weer aanwijzingen van overeenkomst van de Noordse mythologie met andere Indo-Europese mythen en oude Indiase mythen. Dit wijst erop dat in een nog veel vroegere beweging deze mythologische visies vanuit de andere richting (zuid-oost) naar het Europese vasteland moeten zijn gekomen richting noord-west, zodat het ook daarom logisch is aan te nemen dat de Germaanse stammen erdoor waren geïnspireerd.
Maar wat de titel betreft heb ik persoonlijk geen bezwaar tegen een wijziging van 'Germaanse mythologie' naar 'Noordse mythologie'. Het zou misschien zelfs de coherentie met de andere lemma's kunnen vergroten. - MVG Ben Pirard 6 jul 2006 14:06 (CEST)