Overleg:Ozon (stof)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Voor zover ik weet is ozon niet ringvormig maar een gebogen molecuul met een stompe hoek Jcwf (Zal opzoeken)

Ozon wordt door 3 atomen zuurstof gevormd die zich in een hoek geplaatst hebben, zodat er een zekere polariteit optreedt. Het is zeker niet ringvormig, je kunt je best een boomerang voorstellen, waarvan het scharnierpunt en de twee uiteinden ingenomen worden door de zuurstofatomen. ArthurKing 23:46 14 jan 2003 (CET)

"The three atoms of oxygen that make up one molecule of ozone are nearly the shape of an equilateral triangle. The electrical bonding between each oxygen is achieved by sharing six electrons; two of which resonate between all three atoms. It is these electrons which participate in the electrophilic attack on many substances during the oxidation process." (http://www.peg-inc.com/what_is_ozone.htm)

Het lijkt inderdaad geen ring met gelijkwaardige verwisselbare zuurstofatomen te zijn. Bart

gat in de ozonlaag[brontekst bewerken]

Ik heb toch enkele bedenkingen omtrend het gat in de ozonlaag. Dat gat zou het gevolg zijn van bepaalde gassen in spuitbussen en koelinstallaties. maar: Deze gassen zijn hele zware gassen. Als je de chemische brutoformule bekijkt, zijn deze verbindingen zwaarder dan de andere gassen in de atmosfeer(dat voornamelijk bestaat uit stikstofgas). Normaal gezien zouden deze gassen dus moeten zakken, en niet opstijgen naar de grote hoogte van de ozonlaag. En ten tweede, het gat in de ozonlaag bevindt zich boven de zuidpool!? Maar waar worden die zogenaamde schadelijkge gassen het meest gebruikt? In Europa en Noord Amerika, de andere kant van de aardbol. Ik heb eens gehoord dat het te maken zou hebben met raketten, die zouden in de omgeving van het gat in de ozonlaag vliegen, en er zouden gassen in hun brandstof zitten die het gat veroorzaken. Maar hier ben ik niet zeker van. Het zijn slechts speculaties.

Het artikel beantwoordt bovenstaande vragen inderdaad niet, en ook in het artikel ozonlaag zijn er geen antwoorden te vinden, dus deze vragen lijken me een goede reden om één en ander beter uit te leggen. Ik heb het niet helemaal paraat, maar voor nu even deze antwoorden:
  1. CFK's zijn inderdaad "zware" gassen, maar gassen mengen zich zo goed, dat deze gassen ook in de ozonlaag terecht komen. Ze doen daar gemiddeld erg lang over, vandaar ook dat het jaren duurt voordat het gat in de ozonlaag zich zal sluiten, ook als we vandaag zouden ophouden met het gebruik van CFK's. Een belangrijke factor daarin speelt dat CFK's erg inerte gassen zijn, wat betekent dat ze niet of nauwelijks reageren met andere stoffen. Ze blijven simpelweg bestaan, en komen ooit wel eens in de ozonlaag terecht.
  2. De lange reis van de gassen zorgt er voor dat het feitelijk niet uitmaakt waar de gassen worden geproduceerd, de werking op de ozonlaag vindt plaats vele jaren nadat de gassen zijn geproduceerd, en in die tijd hebben ze ruim de tijd om zich door de hele atmosfeer heen te verspreiden.
  3. Het gat in de ozonlaag ontstaat vooral aan de polen, omdat het daar koud is. De reactie heeft dus te maken met temperatuur. Antarctica is kouder dan de Noordpool, dus het gat is daar ook groter. Hoe het komt de reactie beter gaat in koude omstandigheden, zou ik moeten opzoeken.
Taka 26 mei 2005 21:17 (CEST)[reageer]
Zie ook Ozongat. Taka 26 mei 2005 22:01 (CEST)[reageer]
De koude heeft er scheikundig niet zoveel mee te maken. Wel de winter. Tijdens de winter is er binnen de poolcirkel nauwelijks zonlicht, dus ook geen vorming van ozon. Daarom is er in de lente dus het minst ozon boven de pool en in de herfst het meest. De koude heeft wel een natuurkundige invloed: koude lucht is dichter en vermindert dus de plaatselijke luchtdruk, zodat lucht van warmere gebieden met hogere luchtdruk ernaar toe stroomt. Drirpeter 6 apr 2008 15:31 (CEST)[reageer]

MAC waarde[brontekst bewerken]

De MAC waarde van Ozon is 0.2 mg/m3, hier staat 0.2 g/m3. Ofwel 0.12 ppm. Zie geen mogelijk dit te veranderen. Korrekte waarden staan op website SER. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Willemvanlith (overleg · bijdragen)

Ik heb het voor U aangepast. Met vriendelijke groet, Kwiki overleg 24 feb 2010 11:04 (CET)[reageer]