Naar inhoud springen

Overleg:Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Je vraagt je toch af waarom de woningcorporatiesector aan de schandpaal genageld moet worden met een parlementaire enquete vanwege "de vele misstanden" (aldus http://www.parlement.com/) en geschreeuwd wordt om hervormingen en beter toezicht vanuit de politiek, maar waarom we vinden dat de politiek een moreel oordeel mag vellen over de hele sector woningcorporaties als je onderstaande misstanden uit ons politieke stelsel onder elkaar zet. Misstanden van corporatiebestuurders zijn symptomatisch voor een hele ontspoorde sector, maar deze misstanden van politici zijn wel "maar incidenten", en geen bewijs van een structurele graaicultuur in het politieke stelsel?? Het gaat helemaal mis met de woningcorporaties als politici geen toezicht zouden houden op de corporaties? Ik vind dat de woningcorporaties en de mensen die daar werken, veel te makkelijk over één kam worden geschoren, en mensen een volstrekt verkeerd beeld krijgen van een sector die enorme prestaties heeft verricht en vele kastanjes uit het vuur heeft gehaald, heel vaak op verzoek en op last van politici die zelf daar niet de moed of de kennis voor hadden.

  • Oud-VVD-politicus Jos van Rey werd op 20 december 2017 in hoger beroep door het Gerechtshof Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twaalf maanden en ontzetting van het recht tot het bekleden van een bestuurlijk ambt voor de duur van twee jaren, wegens schending van zijn geheimhoudingsplicht, omkoping, "het rommelen met stempassen en volmachtbewijzen", alsmede witwassen.[1] De veroordeling van Van Rey geldt ook onder meer het lekken van vertrouwelijk informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel tegen Van Rey geëist.
  • Voormalig VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten werd in september 2017 veroordeeld tot een celstraf van vijf maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk vanwege 'lichtvaardige' belastingfraude. Dit is een zwaardere sanctie dan de werkstraf die het Openbaar Ministerie had geëist, onder meer vanwege 'de voorbeeldfunctie' van de oud-politicus. Linschoten heeft volgens het rechtbankvonnis via zijn bedrijven Vemako en R.L.O. Linschoten Holding € 101.600 aan omzetbelasting ontdoken van 2010 tot 2012.
  • Oud-burgemeester van de gemeente Meerssen, Ricardo Offermanns (VVD), werd in januari 2014 veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur in verband met (passieve) ambtelijke omkoping. In hoger beroep werd hij door het gerechtshof in Den Haag vrijgesproken van ambtelijke corruptie. Hij kreeg wel een taakstraf van zestig uur voor schending van de geheimhoudingsplicht. Eerder legde de rechtbank 240 uur werkstraf op.
  • Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland is in april 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. In hoger beroep werd hij veroordeeld door het gerechtshof in Amsterdam tot 2,5 jaar cel voor omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. In februari 2017 bevestigde de Hoge Raad de eerdere uitspraak van het Gerechtshof en veroordeelde Hooijmaijers tot 2 jaar en vier maanden gevangenisstraf.
  • Het voormalig VVD-Statenlid Berthold Ziengs werd in september 2013 veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden voor fraude en witwassen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de 45-jarige Ziengs de belasting in ruim vijf jaar tijd voor ruim zes ton heeft opgelicht.
  • Oud-wethouder Stan Klijnhout (VVD) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug accepteerde een aanbod van justitie voor een taakstraf van 100 uur. Klijnhout was wethouder van 2002 tot eind 2005. Hij kreeg van 2006 tot oktober 2009 wachtgeld. Hij is ook directeur van het Marechausseemuseum in Buren en verzweeg dat hij in de wachtgeldperiode een salarisverhoging kreeg omdat zijn dienstverband met terugwerkende kracht werd uitgebreid van 16 naar 38 uur.
  • Het Gelderse Statenlid Jart Sluiter uit Hattem (VVD) stapte in februari 2014 op, nadat bekend werd dat de rechtbank in Zutphen hem had veroordeeld tot 100 uur werkstraf wegens mishandeling van kinderen. In februari 2011 had hij met zijn auto kinderen achtervolgd die golfballetjes stalen van het terrein van Dutch Golf in Putten, een van de twee golfbanen waarvan hij de eigenaar is.
  • De 61-jarige oud-wethouder Jacques Damen (VVD) van de gemeente Vlissingen is in april 2015 veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Hij kreeg een boete van 10.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De rechtbank in Middelburg vond niet bewezen dat Damen ook heeft gefraudeerd met reiskostendeclaraties. Het Openbaar Ministerie had voor beide delicten een boete van 10.000 euro en een taakstraf van 150 uur geëist.
  • Voormalig VVD-gemeenteraadslid Ton van der Schans uit Den Helder heeft een week na zijn veroordeling zelfmoord gepleegd. Hij was in oktober 2012 veroordeeld wegens het verduisteren van 18.000 euro van zijn partij, waarvoor hij ook korte tijd penningmeester was.
  • Oud-VVD-wethouder Sjoerd Swane van Maarssen (nu gemeente Stichtse Vecht) en fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten van Utrecht werd in augustus 2011 veroordeeld tot twee jaar cel voor corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. Als raadslid in Maarssen liet hij zich betalen door projectontwikkelaars die voorrang wilden bij grote nieuwbouwprojecten. Bij een vastgoedtransactie met Jan-Dirk Paarlberg werd flink gesjoemeld.
  • Kathalijne de Kruif, VVD-fractievoorzitter in Stichtse Vecht, werd 20 februari 2015 aangehouden en in voorlopige hechtenis genomen, verdacht van betrokkenheid bij witwassen en grootschalige hennepteelt. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte ze er een 'gewoonte' van om crimineel verkregen geld wit te wassen door onder andere een boot, een jetski, een caravan en auto's te kopen. Ze werd ook verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie bij de burgemeestersbenoeming in haar gemeente. Door de rechtbank in Utrecht werd haar in maart 2016 een taakstraf van 240 uur opgelegd wegens witwassen en valsheid in geschrifte. Ook werd zij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dit werd eerder ook tegen haar geëist. Een maand later werd ze veroordeeld tot 100 uur werkstraf voor het lekken van de vertrouwelijke informatie. Haar partijgenoot Piet Ploeg heeft in dezelfde zaak een werkstraf van zestig uur gekregen. Volgens de rechtbank is hij "slechts medeplichtig".
  • Peter Moerenhout, ex-wethouder van Sociale Zaken in de gemeente Drimmelen (PvdA), is veroordeeld tot 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf wegens valsheid in geschrifte.
  • Oud-PVV-fractievoorzitter Michael Heemels in de Limburgse Provinciale Staten wordt nog vervolgd voor het verduisteren van 176.000 euro uit de partijkas. Hij gebruikte het geld voor verslavingen en het aankopen van luxe goederen.
  • Oud-staatssecretaris Albert-Jan Evenhuis (VVD) werd in 1997 veroordeeld tot een boete van 50.000 gulden wegens belastingfraude. Hij werd vrijgesproken van oplichting in de Groninger Krediet Bank-affaire. Evenhuis' beide medeverdachten in het GKB-proces, zijn zwager G.J. Meppelink (48) en de oud-directeur van de GKB B. Ketelaar (55), zijn tot één jaar cel veroordeeld wegens oplichting van de gemeente Groningen tot een bedrag van 6,5 miljoen gulden, valsheid in geschrifte en belastingfraude. De officier van justitie, M. Severein, had aanzienlijk hogere straffen geëist: tweeëneenhalf jaar cel voor Ketelaar en anderhalf jaar gevangenisstraf voor zowel Evenhuis als Meppelink. In het geval van Evenhuis acht de Groningse rechtbank echter slechts bewezen dat hij dertigduizend gulden aan inkomsten voor de fiscus heeft verzwegen.
  • Begin jaren negentig werd Limburg opgeschrikt door een reeks van corruptiezaken. Lokaal bestuur en bouwwereld blijken al te innig met elkaar verbonden. Negen personen worden veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en geldboetes tot 25.000 gulden: twee burgemeesters (Wiel Vossen van Gulpen (CDA) en Henk Riem van Brunssum (PvdA)), vier wethouders en twee ambtenaren. Riem wordt uiteindelijk vrijgesproken van corruptie maar wel veroordeeld tot een geldboete van 2500 gulden wegens valsheid in geschrifte. Vossen werd in 1994 veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk, een boete van twaalfduizend gulden en ontzetting uit het ambt voor vijf jaar, wegens misbruik van het burgemeestersambt voor het behalen van persoonlijk voordeel bij de bouw van zijn huis.
  • Oud-Tweede Kamerlid Patricia Remak (ex-PvdA en ex-VVD) werd in 2007 veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, en een werkstraf van 240 uur, Remak heeft zich volgens het gerechtshof schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude. Ze heeft het nagelaten inkomsten van haar werk bij het ministerie van Financiën en bij de Provinciale Staten te melden.
  • Oud-wethouder Johan Oldenbroek (CDA) van de gemeente Son en Breugel is veroordeeld tot een werkstraf wegens uitkeringsfraude. De man ontving een arbeidsongeschiktheidsuitkering en heeft volgens het gerechtshof niet opgegeven dat hij ook een inkomen als wethouder verdiende. In 2005 werd Oldenbroek ook al veroordeeld voor valsheid in geschrifte rond gesjoemel met een werkcontract met de gemeente Loon op Zand.
  • PVV’er James Sharpe was topman van een bedrijf dat in Hongarije is veroordeeld voor oplichting van consumenten met sms-diensten.

En niet in het kader van vermogensdelicten en graaicultuur, maar in het kader van overige schurkenstreken die aan het licht kwamen:

  • Het Weerter raadslid Rolf Zincken (VVD) kreeg in april 2016 zestig uur werkstraf vanwege mishandeling van een plaatsgenoot op een feest. Een jaar eerder kreeg CDA-raadslid Julien Penders uit Echt-Susteren 180 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk vanwege hetzelfde delict.
  • Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) deed onderzoek naar het machtsmisbruik door oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam (VVD). Hierin wordt haar optreden zeer afgekeurd. ABN AMRO heeft beslag gelegd op haar woning vanwege schulden bij de bank.
  • Ex-wethouder Bert Lambers (Christenunie) van Twenterand is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en de maximale werkstraf van 240 uur wegens bedreiging, smaad en vernieling.
  • Voor het weigeren van een ademanalyse werd wethouder mw. Ines Pultrum (PvdA) van de gemeente Smallingerland in 1998 veroordeeld tot veertig uur werkstraf en een jaar rijontzegging
  • Het Gelderse Statenlid Jart Sluiter (VVD) is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur voor mishandeling.
  • Voormalig VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing is veroordeeld tot een boete van 650 euro voor het rijden onder invloed. Daarnaast keeg hij een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden.
  • De politie heeft huiszoeking gedaan bij oud-wethouder Jan Potters uit Werkendam. De 55-jarige Potters is ambtenaar bij de gemeente en wordt verdacht van computervredebreuk.
  • PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel werd in juli 2006 veroordeeld is voor valsheid in geschrifte, waarvoor hij een boete van 500 euro kreeg. Van Bemmel had enkele keren een vrachtbrief vervalst.
  • PVV-Kamerlid Eric Lucassen is in 2002 veroordeeld voor ontucht. Als sergeant bij de landmacht en instructeur bij het Schoolbataljon in Ermelo had Lucassen seksuele contacten met twee vrouwelijke militairen in opleiding. De leerlingen waren ondergeschikten van Lucassen.
  • PVV'er Joram van Klaveren werd in 2009 veroordeeld voor het rijden onder invloed en het weigeren van medewerking aan een alcoholonderzoek.
  • PVV-Tweede-Kamerlid Marcial Hernandez kreeg een boete van 350 euro voor te hard rijden.
  • PVV-Tweede-Kamerlid Raymond De Roon kreeg een boete van 600 euro omdat hij niet wilde zeggen wie er te hard in zijn auto had gereden.
  • VVD-Tweede-Kamerlid Ton Elias kreeg in 1981 een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid wegens rijden onder invloed.
  • SP-Tweede-Kamerlid Paul Ulenbelt werd 34 jaar geleden aangehouden met een te hoog alcoholpromillage.

En ja, de SS Rotterdam van Woonbron is gierend uit de klauwen gelopen qua kosten, maar dat geldt ook voor de Betuwelijn, de Noord-Zuidlijn, de HSL-Zuid, de Deltawerken, de aanschaf van de JSF etc. Hebben de 2Tweede-Kamerleden zelf al onder de knie hoe ze dit in de toekomst gaan voorkomen, voordat ze anderen de maat gaan nemen?? Picasdre (overleg) 6 jun 2014 23:58 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 jul 2017 16:56 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 sep 2017 19:39 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 1 okt 2017 19:24 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 feb 2018 00:55 (CET)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 21 apr 2019 20:01 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 mei 2019 02:32 (CEST)Reageren

[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Parlementaire enquête naar de Woningcorporaties. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 feb 2020 20:06 (CET)Reageren

  1. Hof Den Haag 20 december 2017, ECLI:NL:GHDA:2017:3702; Veroordelingen in omkopingszaak Roermond, rechtspraak.nl 20 december 2017, laatst geraadpleegd op 20 december 2017.