Overleg:Partij van de Nationalistische Beweging

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

extreem rechts???[brontekst bewerken]

De MHP is gewoon een rechts nationalistische partij in turkije. De MHP koestert geen buitenlanderhaat noch speelt actief een rol in het onderdrukken van minderheden. Er moet dringend onderscheid worden gemaakt tussen de grijze wolven en de MHP. De grijze wolven zijn namelijk wel een rechts-extremistische groepering. De grijze wolven zijn wel aanhangers van de MHP, maar niet elke MHP'er is een grijze wolf... In vergelijking met Nederland zou je dan de PVV eerder extreem-rechts noemen... 77.248.184.29 26 mei 2008 17:37 (CEST)[reageer]

Ik weet dat Alparslan is beschuldigd wegens "nationaal-socialistische ideeen" gedurende zijn leven; getuige de volgende rechtzaken: - 1944: 'het aanhangen van een rascistische en Pan-Turkistische ideologie' (vrijgesproken na 9 maanden en 10 dagen te hebben vastgezeten in een militair gevangenis in Turkije) - 13 oktober 1960: 'een nationaal-socialistisch systeem willen invoeren in Turkije' (uit zijn functie in de top van de legerleiding gezet, met vervroegd pensioen gestuurd en tevens verbannen naar India voor 25 maanden) - 12 september 1980: MHP wordt verboden wegens "nationaal-socialistische werkzaamheden" en de partijvoorzitter Alparslan Türkeş wordt veroordeeld tot 4,5 jaar cel. De eis was echter de doodstraf. Toen Alparslan vrij kwam op 9 april 1985 kreeg hij nog een politiek verbod, die echter later in 1987 weer teruggedraaid zou worden waarna Alparslan in 1987 (na 7 jaar) weer partijvoorzitter zou worden.

Dit is allemaal bekende koek, echter was het echt zo dat Alparslan Hitler zag als een inspiratiebron? Ik heb daar niks over kunnen terugvinden in zijn boeken, kan iemand daarbij helpen?

Armand Sağ 11 augustus 2008 22:37 (CEST)

Beste 2A02:A447:7439:1:4888:E165:8FD4:FB10,

Op de Nederlandse wikipedia werd de MHP, net als op de Franstalige, Engelstalige en Duitstalige wikipedia, als een extreem-rechtse partij gekarakteriseerd. Jij hebt dit weggehaald met als uitleg "Passage weggehaald na 5,5 jaar zonder vermelding van bron", maar de plaatsing van de MHP in het politieke spectrum werd wel onderbouwd met een bron. Ik vraag me af waarom je een door bronnen onderbouwd feit weggehaald hebt, en vervangen hebt door een mildere karakterisering.

Als je "rechts-nationalistisch" had toegevoegd zou ik hier geen punt van hebben gemaakt, maar je hebt ook iets weggehaald zonder dat het (voor mij in ieder geval) duidelijk is wat daar de aanleiding toe is.

Yuyuhunter (overleg) 18 jan 2019 13:25 (CET)[reageer]

Beste 2A02:A447:7439:1:A0EB:A80:C529:9D5C,
Ik heb geprobeerd met je in contact te komen, hetgeen door het gebruik van zo veel IP-adressen niet vergemakkelijkt wordt, om een bewerkingsoorlog te voorkomen. Helaas heb je dit naast je neergelegd en ik wil je oproepen om toch hier het gesprek aan te gaan zodat we tot begrip kunnen komen. Voor mij zijn er twee kernvragen: 1 waarom haal je een bron weg met de daarbij behorende informatie? (Op mij komt dat bijna over alsof je onwelgevallige informatie wil weghalen), 2 ook in jouw versie werd de term fascisme gehanteerd. Ik heb een wiki-link naar de pagina fascisme toegevoegd. Deze link heb je zonder opgave van redenen weggehaald. Ik was benieuwd naar de reden voor het weghalen van de (in mijn ogen nuttige) link. Yuyuhunter (overleg) 29 jan 2019 10:32 (CET)[reageer]