Partij van de Nationalistische Beweging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partij van de Nationalistische Beweging
Logo
Personen
Partijleider Devlet Bahçeli
Mandaten
Parlement
49 / 600
Grootstedelijke gemeenten
2 / 30
District gemeenten
166 / 1.351
Gemeenteraadsleden
3.501 / 20.498
Provinciale raadsleden
174 / 1.251
Algemene gegevens
Actief in Turkije
Hoofdkantoor Ankara
Aantal leden 489.239 (2018)[1]
Richting Rechts[2][3][4] tot extreemrechts[5][6][7]
Ideologie Turks-nationalisme[8][9][10][11]
Cultuurnationalisme[11][12][13]
Turanisme[14]
Panturkisme[15]
Rechts populisme[16][17]
Euroscepsis[18]
Nationaal-conservatisme[19]
Sociaal-conservatisme[20]
Doelstelling Turkse volkeren beschermen en verenigen tot een seculiere staat
Motto Ses ver Türkiye (Antwoord, Turkije!)
Kleuren Rood en wit
Website mhp.org.tr
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Partij van de Nationalistische Beweging (Turks: Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) of Nationalistische Actiepartij is een rechts-nationalistische politieke partij in Turkije. In het Westen staat de MHP bekend als een Turkse extreemrechtse of fascistische partij.

De aanhangers van het gedachtegoed van de MHP worden veelal 'Grijze Wolven' (Turks: bozkurtlar) of de 'Idealisten' (Turks: ülkücüler) genoemd. De Grijze Wolven en de Idealisten worden ook wel als losstaande ultranationalistische bewegingen gezien, die met de MHP in het Turks politiek bestel zijn geïnstitutionaliseerd of eraan gelieerd zijn.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De partij werd in 1969 opgericht door Alparslan Türkeş. Hij was tot zijn dood in 1997 de onbetwiste leider van de partij. Uitgangspunten van de partij zijn de superioriteit van de Turkse etniciteit en de vereniging van alle Turkstalige volkeren. De huidige partijleider is Devlet Bahçeli. Het teken van de MHP is een grijze wolf die wordt gemaakt door de middelvinger en de ringvinger op de duim te zetten, terwijl de pink en wijsvinger gestrekt zijn. De vlag van de MHP zijn drie witte sikkelmanen op een rood achtergrond, oftewel de oud-Ottomaanse vlag.

Ophef[bewerken | brontekst bewerken]

Alparslan Türkeş en zijn MHP werd vaak beschuldigd wegens "nationaalsocialistische ideeën" gedurende zijn leven; getuige de volgende rechtszaken:

  • 1944: 'het aanhangen van een racistische en Pan-Turkistische ideologie' (vrijgesproken na 9 maanden en 10 dagen te hebben vastgezeten in een militaire gevangenis in Turkije)
  • 13 oktober 1960: 'een nationaalsocialistisch systeem willen invoeren in Turkije' (uit zijn functie in de top van de legerleiding gezet, met vervroegd pensioen gestuurd en tevens verbannen naar India voor 25 maanden)
  • 12 september 1980: MHP wordt opgeheven/verboden wegens "nationaalsocialistische werkzaamheden" en de partijvoorzitter Alparslan Türkeş wordt veroordeeld tot 4,5 jaar cel. De eis was echter de doodstraf. Toen Alparslan Türkeş vrij kwam op 9 april 1985 kreeg hij ook nog een politiek verbod, dat echter later in 1987 weer teruggedraaid zou worden waarna Alparslan Türkeş in 1987 (na 7 jaar afwezigheid) weer partijvoorzitter zou worden.

Parlement[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de parlementsverkiezingen op 3 november 2002 won de partij 8,3% van de stemmen, daarmee behaalde de partij geen zetels in het parlement omdat de verplichte grens van 10% niet werd behaald. Bij de parlementsverkiezing op 22 juli 2007 won de partij 14,27% van de stemmen. Ze kregen alsnog 71 zetels in het parlement.

Totalitair karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De MHP wordt vaak verweten een ultranationalistische of fascistische ideologie te koesteren en de rechten van minderheden te willen beknotten.[21] Zo worden vele voorstellen ten gunste van minderheden door de MHP in het parlement tegengehouden. Zo stemde medio 2008 de MHP nog tegen een wetsvoorstel die een tv-zender in het Koerdisch mogelijk zou moeten maken. Het argument van de MHP daarbij was dat het aanmoedigen van de talen van de minderheden in Turkije de eenheid van de bevolking zou ondermijnen.[bron?]

Organisatie in West-Europa[bewerken | brontekst bewerken]

In West-Europa zijn diverse verenigingen aan de MHP gelieerd:

  • In Duitsland bestaat de Föderation der Türkisch-Demokratischen Idealistenvereine in Deutschland (Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu), die door de Duitse Verfassungsschutz gemonitord wordt.[22]
  • In Nederland is in 1995 de Turkse Federatie Nederland (Hollanda Türk Federasyon) opgericht, die eveneens aan de MHP gelieerd is.[23] Deze organisatie wordt gemonitord door de AIVD.[24]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nationalist Movement Party van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.