Overleg:Paus Pius X

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Theorieën van Poldebol[brontekst bewerken]

Ik begrijp niet wat de inhoud over het beleid van de opvolgers hier doet. Dit lemma gaat over Pius X en niet over zijn opvolgers. Het zou m.i. beter zijn een lemma aan de strijd tussen modernisten en integristen te wijden.

Als we het onderwerp toch hier behandelen: Wat de tegenwerking van Pius XI en XII betreft tegen de modernistische strekking: van bij de dood van Johannes Paulus XXIII hebben zijn opvolgers geprobeerd het tij van Vaticanum II te keren. Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI (benoemd onder Paulus VI) is een van de belangrijkste architecten van deze beweging geweest. De opheffing van de excommunicatie van de SSPX (volgelingen van de anti-modernistische strekking van Pius X is een voorlopig hoogtepunt in deze restauratiebeweging.

Wat hier wel op zijn plaats zou zijn: het geheime genootschap dat mgr. Benigni, die later voor Mussolini zou gaan werken, met steun van Pius X oprichtte. Het was een soort Gestapo avant la lettre. Het telde een vijftig tal leden, waaronder Pius X en legde dossiers aan over honderden priesters en theologen. Preken werden genoteerd en gerapporteerd. Beschuldigden werden veroordeeld zonder aanklacht noch verdediging. De leden van het genootschap, genoemd naar Pius V, gebruikten geheimschrift en, vaak vrouwelijke, aliassen.

Pius X was volledig overtuigd van de suprematie van de paus op wereldlijk en geestelijk vlak. Toen het Franse parlement met grote meerderheid de wet op de scheiding van kerk en staat goedkeurde, schafte hij die wet gewoon af. Zonder veel gevolg natuurlijk.

Beste Poldebol - De hoofdstelling van wikipedia is: "Voel je vrij en ga je gang!". Als U meent dat er zaken niet kloppen, of anders moeten, wijzig die dan! Wikipedia is geen discussieforum. Als er anderen zijn die het niet eens zijn met Uw wijzigingen in de artikelen, dan hoort U dat vanzelf! Hartelijke groeten, RJB overleg 19 feb 2009 09:10 (CET)[reageer]