Overleg:Permanent Hof van Internationale Justitie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 jaar geleden door OSeveno in het onderwerp Oprichtingsdatum

Oprichtingsdatum[brontekst bewerken]

Het lijkt erop dat de bijdragers aan dit artikel de eerste zitting van het Hof in 1922 zien als de datum van de oprichting. (overgenomen van Engelstalige Wikipedia?) Dat zou dan zijn ofwel:

  • 30 januari 1922, welke de (enige) voorlopige zitting van het Hof was.
  • 15 februari 1922, de publieke inaugurele zitting van het Hof in het Vredespaleis in Den Haag.
  • 15 juni 1922, de eerste gewone zitting van het Hof.

Naar mijn mening is niet één van de bovengenoemde data correct. Laten we de eerdere gebeurtenissen chronologisch doorlopen:

  • 25 januari 1919: tijdens de zitting van de Voorlopige Vredesconferentie werd een resolutie aangenomen die een commissie opgerichtte voor het bespreken van de plannen van de Volkenbond voor de oprichting van een internationaal hof.
  • 13 december 1920 werd het "Statuut van het Hof" unaniem goedgekeurd door de Algemene Vergadering (van de Volkenbond), door het aannemen van de "Resolutie betreffende de instelling van het Permanent Hof van Internationale Justitie", aan de leden van de Volkenbond te worden voorgelegd voor goedkeuring (ratificatie), op basis van de meerderheidsregel.
  • 14 december 1920 heeft de Raad van de Volkenbond het ontwerp van het "Protocol van ondertekening" aangenomen.
  • 25 februari 1921: het "Protocol van ondertekening" was ondertekend namens 27 leden van de Volkenbond. De Raad geeft toestemming voor de voordracht voor de verkiezing van de kandidaten voor de eerste verkiezing van de rechters.
  • 1 september 1921: het "Protocol van ondertekening" was geratificeerd door 22 van de 41 (benodigde) ondertekenaars. Het "Statuut van het Hof" trad in werking. (op grond van de meerderheidsregel)

Voor zover ik weet wordt een internationale instelling gecreëerd door de aanvaarding van haar statuut, onder voorbehoud van ratificatie door de lidstaten. Dus, mij komt voor dat 13 december 1920 de juiste datum is van de stichting van het Permanente Hof van Internationale Justitie. Of, mogelijk, kan de inwerkingtreding van het statuut op 1 september 1921 worden gezien als de stichtingsdatum, maar ik denk niet dat dit laatste klopt.
De bovengenoemde data zijn afkomstig uit: http://www.worldcourts.com/pcij/eng/timeline.htm
Gecontroleerd tegen: http://www.icj-cij.org/court/index.php?p1=1&p2=1
Groet, oSeveno (Overleg) 4 jan 2016 18:12 (CET)Reageren