Overleg:Pesti Vigadó

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

dit is mijn allereerste bijdrage (in wording)

daarom ontvang ik graag véél kritiek, op alle mogelijke gebieden! Jurasmerga (overleg) 26 mrt 2014 21:46 (CET)

Ik ben geen expert op het gebied van beoordeling van artikels, maar ik wil graag helpen. Allereerst wil ik even benadrukken dat het echt een goed initiatief is om dit artikel te schrijven. Ik heb een lijstje gemaakt met tips:
 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Boeda en Boedapest zijn naar mijn weten de correcte spelling van de namen in het Nederlands. Dit is althans de spelling die wordt gehanteerd in de artikelen over de onderwerpen.
 • Wat houdt "cultuurcentrum" precies in? Ik denk dat het handig is om de precieze functie en activiteiten uit te leggen.
 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Heeft het gebouw in Boeda iets te maken met dat in Pest? Of is dit alleen een toevalligheid? Waarschijnlijk is het een goed idee om dit te verduidelijken in de tekst.
 • Misschien is het handig om in het stukje over de voorloper...
  • Uitgevoerd Uitgevoerd - ...te benadrukken dat het hier gaat om de voorloper van het gebouw, niet het gebouw zelf.
  • Uitgevoerd Uitgevoerd - ...beknopt uit te leggen hoe het kan dat het destijds losse steden waren en nu niet meer.
 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Het artikel komt soms een beetje subjectief over, wanneer er bijvoorbeeld gesproken wordt over "(...) dé culturele ontmoetingsplek (...)". Probeer hier op te letten.
 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Wat houden "oostelijke" elementen in? Het midden-oosten? China? Rusland? Dat wordt niet helemaal duidelijk.
 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Verder zijn er nog een hoop dingen die ik heb aangepast, die te triviaal zijn om hier te noemen.
Dit klinkt als een heleboel, maar ik wil wel benadrukken dat dit een goed eerste artikel is. Deze kritiek is bedoeld als opbouwende kritiek, niet als tirade. Ga vooral zo door, maar probeer te letten op objectiviteit (niets is leuk, goed, mooi, vervelend, etc.) en denk er om dat sommige feiten niet al te vanzelf sprekend zijn; veel mensen willen niet op nog een link moeten klikken om te kijken wat dat dan weer is. Zo kan er bij Boeda en Pest best in één zin vermeld worden waarom die steden zijn gefuseerd. Al met al is het niet perfect, wel goed. Fey|Bart - 27 mrt 2014 15:37 (CET)
Ik wil wel aangeven dat je een goede start hebt gemaakt. Ik heb nog een paar kleine aanpassingen verricht, maar verder is het veel beter dan wat de gemiddelde beginner hier aflevert. Sjoerd de Bruin (overleg) 27 mrt 2014 15:43 (CET)
hoi feybart & sjoerd! dank jullie wel voor de reacties. ik mag wel zeggen dat ik in eerste instantie schrok van de hoeveelheid veranderingen: ik hoop dat mijn volgende artikel minder redactie behoeft!!
 • tja, die namen.... dom van me! ik ben tegenwoordig zo gewend ze in het hongaars te schrijven....
 • cultuurcentrum? mmh. er is een artikel in wiki over cultuur centrum, is het goed genoeg als ik daar naar verwijs?
 • de functies van beide gebouwen zijn gelijk; maar ja, ieder gebouw dat 'vigadó' heeft, biedt een vergelijkbaar programma, dat zit in de naam (vrij vertaald: huis van vertier, misschien had ik dat erbij moeten schrijven?)
 • voorloper; mh, het zijn twee verschillende gebouwen; wordt dat niet duidelijk uit de tekst? dan moet ik daar beter op letten.
 • losse steden uitleggen; oké! ik zal het heel beknopt doen, omdat ik denk dat die uitleg wel in het artikel over boedapest zal staan. overigens heb ik wat moeite met de zinsnede "dat destijds nog geen deel was van Boedapest". het klopt, maar ik probeerde te benadrukken dat het een onafhankelijk, zelfstandige stad was, compleet los van boeda. heb je een voorstel dat dichter bij mijn hart ligt?
 • oosters? haha, ja, wanneer is iets oosters? dat weten de hongaren zelf ook niet, dus het wordt heel breed opgevat: van het huidige midden-oosten tot aan centraal azië. kan ik aanvullen.
 • en subjectief? jaha, dat ben ik; dat is mijn grootste valkuil natuurlijk.... ik doe mijn best die te vermijden maar gegarandeerd dat ik er nog wel een keer in val, dus blij me er op wijzen! Jurasmerga (overleg) 27 mrt 2014 20:17 (CET)
Oh, nee. Daar moet je zeker niet van schrikken. Zoals Sjoerd al zei is dit beter dan wat de gemiddelde nieuwe gebruiker aflevert. Daarbij is het natuurlijk altijd beter om de punten aan te stippen dan om ze te laten staan voor de eerstvolgende verwijderridder die langs komt en het artikel nomineert voor verwijdering.
 • Geen probleem. Eens gedaan, daarna waarschijnlijk niet meer.
 • Dat artikel over cultureel centrum heeft Sjoerd een link naar geplaatst, maar wat ik vooral in het artikel graag zou zien, is een beknopte uitleg van wat er wordt gedaan; worden er concerten gegeven? Gebeurt er verder nog wat?
 • Aha, dus het zijn twee losse gebouwen met dezelfde functie? Ook al benoem je het niet in het stuk over de naam; daar wordt het nu wel in duidelijk. De betekenis van de naam kun je nu uit afleiden dat het gewoon een algemene naam is. Goed bedacht.
 • Dat wordt wel duidelijk uit het kopje "Het huidige gebouw", maar wanneer iemand de tekst grof leest kan ik me voorstellen dat daar overheen wordt gelezen. Zoals het nu staat is het niet fout, het lijkt mij alleen beter om een bepaalde manier te vinden om het vroeg in het stuk "Geschiedenis" te benoemen. Misschien de tekst "Het huidige gebouw, gebouwd in 1865, is herbouwd op de plek waar het voor de Hongaarse revolutie al stond", of iets dergelijks. Ik weet dat het niet helemaal lekker loopt, maar zo wordt het duidelijk voordat het hele stuk is doorgelezen.
 • De informatie over de losse steden staat inderdaad in Boedapest, maar mits het heel beknopt blijft past het hier wel in, denk ik. Hoe je het nu hebt staan dekt het de lading trouwens prima.
 • Dat staat er nu goed.
 • Absoluut geen probleem. Dit zijn dingen die iedereen onbewust heeft en op moet letten. Voorheen had ik dit ook, maar nu, als ik een POV-woord zie, gaat er onbewust automatisch een belletje rinkelen.
Zoals gezegd: ga vooral zo door! Fey|Bart - 28 mrt 2014 11:19 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Pesti Vigadó. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 sep 2017 00:16 (CEST)