Overleg:Philip Ernst Vegilin van Claerbergen (1613-1693)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  1. Wat voor zin heeft het om als bron te verwijzen naar de resultaten van deze zoekopdracht. De hier beschreven persoon wordt daar — voor zover ik kan nagaan — in het geheel niet genoemd. Waarom geen gebruik gemaakt van deze referentie?
  2. Josina Ruijsch werd op 16 november 1634 in de Buurkerk te Utrecht gedoopt als dochter van Frederick Ruijsch en Maria van der Meulen. Haar vader was in 1634 nog geen burgemeester van Utrecht.
  3. Veel van de in het artikel gebruikte zinnen tref ik nagenoeg letterlijk aan in het artikel van Annemarth Sterringa "Philip Ernst Vegelin van Claerbergen (1613-1693), secretaris, raad en hofmeester aan het Friese stadhouderlijke hof" in het tijdschrift De zeventiende eeuw, jaargang 20 uit 2004. Weliswaar wordt dit artikel als bron vermeld, maar
Ik geef enkele voorbeelden. Zo staat er in het Wikipedia-artikel

Hij was een zoon van de gelijknamige vader en Brigitta Hantes. Oorspronkelijk stamde de familie uit het Duitse Konstanz. De oudst bekende voorvader werd geboren in 1425 wiens kleinzoon in 1507 een wapenbrief kreeg van keizer Maximiliaan I waarmee hij het wapen van Geisterendorff, zijn moeders familie, mocht voeren.

In het artikel van Sterringa:

...als zoon van Philip Ernst Vegelin van Claerbergen en Brigitta Hantes. De familie Vegelin kwam oorspronkelijk uit Konstanz. Philip Ernsts overgrootvader Jörg had in 1507 van keizer Maximiliaan de heerlijkheid Claerbergen met bijbehorende titel ‘Ritter’ gekregen.

In het Wikipedia-artikel:

Hij overleed in 1693 in Leeuwarden. Hij werd begraven in Akkrum. Hij had zelf de genodigdenlijst voor de rouwdienst opgesteld en de uitvaart tot in detail geregeld.

In het artikel van Sterringa:

Philip Ernst Vegelin van Claerbergen overleed in 1693 in Leeuwarden en werd in Akkrum begraven. Hij had zijn uitvaart minutieus geregeld tot en met de lijst van genodigden voor de rouwdienst.

In het Wikipedia-artikel:

Philip Ernst en Josina kregen vier zoons, waarvan de oudste twee jong overleden, en twee dochters.

In het artikel van Sterringa:

Philip Ernst en Josina kregen vier zoons en twee dochters [...]; de oudste twee zoons overleden jong.

In het Wikipedia-artikel:

Hij bewoonde met zijn gezin in Leeuwarden onder andere het Eysingahuis aan de Turfmarkt en het Sirksmahuis. In de tijd dat hij drost was, vanaf 1661, woonde hij tevens op het kasteel van de baronie Liesveld waar zijn jongste zoon geboren werd. Met zijn tweede echtgenote kocht hij in 1663 een huis buiten de stad in het Vierhuis aan de Dokkumer Ee, dat de kinderen na het overlijden van Josina verkochten.

In het artikel van Sterringa:

Uit Vegelins aantekeningen weten we ook waar hij gewoond heeft in Leeuwarden, onder andere in het Eysingahuis op de Turfmarkt, in het Minnemahuis op de Eewal, op de Nieuwstad en in het Sirksmahuis in de Grote Kerkstraat. Verder hadden Vegelin en zijn tweede vrouw in 1663 een huis buiten de stad gekocht, het Vierhuis aan de Dokkumer Ee. Dit huis werd na Josina's overlijden door de kinderen verkocht. Dan was er nog het kasteel van de baronie Liesveld, waarvan Vegelin in 1661 drost was geworden en waar de jongste zoon werd geboren.

Een algemene bronvermelding lijkt mij, bij het zo rijkelijk gebruik maken van andermans teksten, volstrekt onvoldoende. Gouwenaar (overleg) 4 jan 2017 22:48 (CET)[reageer]