Overleg:Powermetal

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Ereshkigal in het onderwerp Spelling

(kleine Fouten voorzien van wat commentaar wat vinden julie?)

Power metal is een metal-genre dat voornamelijk door Duitse en Scandinavische bands wordt gespeeld.

"Stargazer" (1976) van de band Rainbow wordt als het eerste Power metal-nummer gezien.

Power metal ontwikkelde zich mid-tachtiger jaren, onder aanvoering van metal-veteraan Ronnie James Dio en ook van de Duitse band Helloween, dat werd beïnvloed door Iron Maiden en Judas Priest. Power metal ontleent veel aan de heavy metal en de NWOBHM, maar onderscheidt zich door snelheid en melodie. Daardoor wordt het soms ook wel 'melodic speedmetal' genoemd.

(power metal is gewoon power metal melodicspeedmetal nooit van gehoort ze bedoelen waarchijnlijk epic (metal))

In tegenstelling tot vele andere metal-genres, richt Power metal zich niet op persoonlijke ervaringen en sociaal-maatschappelijke kritiek, maar op onderwerpen als kosmologie, metafysica, sciencefiction, mythologie en fantasie. Tolkien en de bijbehorende sfeer zijn dan ook geen onbekenden voor de Power metal. Tegenwoordig staan heroïek en fantasie centraal en worden er veel conceptalbums geproduceerd.

In 1996 en 1997 ontstaan het Italiaanse Rhapsody en Duitse Edguy en Hammerfall die meteen zeer gewild worden. Ook wonnen Blind Guardian en Stratovarius rond die tijd meer en meer aan publiek. Maar ook een van de weinige Amerikaanse Power metal-bands Iced Earth en het Finse Nightwish boekten als maar meer succes waardoor er meer en meer groepen ontstonden en de scene zichtbaar groeide in de twee helft van de jaren 90.

(het finse nightwish is geen metal het zit er tegen aan maar het is toch echt gothic-rock net als within temptation etc.)


[bewerk] Kenmerken Hoewel de meeste metalsoorten vrij donker, duister of agressief klinken, is Power Metal een relatief vrolijke metalvariant (hierdoor wordt het ook wel eens happy metal genoemd). Ook qua teksten onderscheidt power metal zich van de meeste metalsoorten. De teksten gaan over onderwerpen als kosmologie, metafysica, sciencefiction, mythologie en fantasie. Tolkien en de bijbehorende sfeer zijn dan ook geen onbekenden voor de Power metal. Tegenwoordig staan heroïek en fantasie centraal en worden er veel conceptalbums geproduceerd.

(staat er nu dubbel in niet nodig naar mijn id)

De doorsnee-opstelling van een power metal-band is:

drum (vaak met dubbele bassdrum) basgitaar Eén of (meestal) twee elektrische gitaren keyboard (over het algemeen hoge, zuivere) zang De zang bij Power metal is over het algemeen zuiver (in tegenstelling tot de Death metalgrunts) en wordt meestal uitgevoerd door een geoefende zanger; het zingen behelst namelijk meer dan een paar hoge noten. Meerdere lagen van zang komen voor, vergelijkbaar met de band Queen (rockgroep).


[bewerk] Een aantal Power metal-bands Altharya Agora Angel Dust Avantasia Black Majesty Blind Guardian BURN Calvaria Concerto Moon Dark Moor Demons & Wizards DIO DragonForce = Speed-metal Drakkar Dream Evil Edenbridge Edguy Elvenking = Epic Epica = Gothic-rock Freedom Call Gamma Ray Grave Digger HammerFall Heavenly Helloween Iced Earth Iron Fire Iron Savior Ivory Tower Kamelot Kotipelto Jag Panzer (valt dit niet meer tegen trash aan?) Labyrinth Luca Turilli Machine Men Mägo de Oz Manowar (Heavy-metal) Masterplan Metalium (Heavy-metal) Mob Rules Nevermore Noctural Rites Persuader Primal Fear (Heavy-metal) Rhapsody RobRock Running Wild Sabaton Shadowkeep Sinergy Sonata Arctica Stormwarrior Stratovarius Symphorce Teräsbetoni Thunderstone Tierra Santa Vhäldemar Total Eclipse Viikate Virgin Steele Zandelle Zonata


Spelling[brontekst bewerken]

Ehm. moet powermetal niet aan elkaar?

Voor zover ik weet waren de spellingsregels voor Engelse samenvoegingen als volgt:
Aaneen:
- samenstellingen van Engelse woorden die in het Nederlands gebruikelijk zijn (trash -> trashmetal);
- samenstellingen van Engelse woorden met als laatste deel een Nederlands woord of een Engels woord dat in het Nederlands ::gebruikelijk is (concert -> heavymetalconcert);
Uiteen:
- combinaties van een meerlettergrepig Engels bijvoeglijk naamwoord met een zelfstandig naamwoord (vandaar dus hea-vy metal uit ::elkaar, po-wer metal idem);
- combinaties van een eenlettergrepig Engels bijvoeglijk naamwoord met een zelfstandig naamwoord dat de hoofdklemtoon draagt ::(black métal, death métal, maar naar analogie dus spéédmetal).
Dit was in ieder geval de spelling zoals die omstreeks 2006 gold.Ereshkigal 17 sep 2009 03:22 (CEST)Reageren