Overleg:Orrorin tugenensis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik weet te weinig van fossiele mensachtigen om de taxonomie te kunnen beoordelen. Hier op de Nederlandse wikipedia wordt de soort tugenensis ondergebracht bij Praeanthropus en wordt vermeld dat het genus waarin deze soort beschreven is, Ororin, een jonger synoniem van Praeanthropus is. Op de Duitse, Franse, Italiaanse en Engelse wikipedia's (de rest heb ik niet bekeken) staat deze soort onder de naam Ororin tugenensis.

In wikispecies komt deze soort voor onder de naam Praeanthropus tugenensis. Ororin is daar een jonger synoniem van Praeanthropus zoals op NL-wiki. Echter op wikispecies worden onder Praeanthropus ook alle soorten gerekend die op NL-wiki tot Australopithecus gerekend worden. Zeer vreemd is dat op wikispecies onder Australopithecus alle soorten vermeld staan die ook hier tot Australopithecus gerekend worden. Op wikispecies staat tugenensis alleen onder Praeanthropus vermeld, terwijl 'onze' Australopithecus-soorten op wikispecies dubbel voorkomen: ze staan bij Australopithecus en Praeanthropus.

Het lijkt mij dat gebruikers op wikipedia én op wikispecies (!) de verschillende taxonomische visies klakkeloos hebben overgenomen zonder zich te realiseren dat dit tot vreemde gevolgen kan leiden.

Ik kan deze puinhoop niet beoordelen. Is er een echte deskundige in de zaal?

Overigens wordt op wikispecies Paranthropus als synoniem van Australopithecus beschouwd maar dat is weer een ander probleem.Tom Meijer MOP 4 jun 2010 22:35 (CEST)[reageer]

Orrorin is de gangbare naam gebleven en kan daarom beter door ons worden aangehouden. De titelnaam van het lemma is al in die zin veranderd. MWAK (overleg) 6 mei 2020 11:21 (CEST)[reageer]