Overleg:Proefschrift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Ik kan me vergissen en weet niet veel van dominees, maar volgens mij is een theoloog ook meestal gewoon drs in de godgeleerdheid, en is ds (dominus) een titel die alleen betekent dat men predikant is, drs of niet. Om te kunnen promoveren is ds volgens mij dus niet genoeg. Wie schaft raad ? Evanherk 25 jun 2003 15:11 (CEST)

Klopt helemaal. ds. is gewoon een vrije titel. Tegenwoordig studeren toekomstige predikanten af als drs. en in de toekomst als master. Een aantal decennia geleden werd voor predikanten (in ieder geval binnen de Gereformeerde kerken) een opleididing tot kandidaat (zonder specialisme) vereist. Tot ongeveer 1970, meen ik. Roepers 25 jun 2003 15:18 (CEST)

Weer wat geleerd Bemoeial 25 jun 2003 15:21 (CEST)

... en ik dacht ook dat een ing. niet zonder meer tot een promotie kon worden toegelaten. Evanherk

Klopt, een ing. heeft een HBO-opleiding afgerond, en kan dus niet zomaar promoveren. Fruggo 25 jun 2003 20:44 (CEST)

niet 'zomaar', maar het kan wel!!! (1e hands info) Bemoeial 25 jun 2003 20:52 (CEST)

Inderdaad. Als je de info uit de 1e hand hebt, weet je vast ook hoe het vervolgens met de titel zit; dr. ing.? Vroeg ik me opeens af. Fruggo 25 jun 2003 20:54 (CEST)

Yep, meestal (er zijn er niet zoveel...) laten ze zelf ing. weg.

De ir. zet dr. ervoor, en als ie dan hoogleraar wordt maakt ie er prof. dr. ir. van (met punten - volgens het groene boekje) Bemoeial 25 jun 2003 20:58 (CEST)

Volgens een aloude traditie voeren gepromoveerde juristen de doctorstitel niet, omdat de meestertitel al een soort doctorstitel zou zijn.

Het proces rond een promotie beschrijven[bewerken]

ik ben onbekend op dit gebied maar heb indirect de termen: grote commissie kleine comissie en een felle discussie gehoord over wie daar allemaal toe zou behoren. Zit de promotor wel of niet in de beoordelingscommissie. Zitten oponenten in de beoordelings commissie en hoe worden oponenten geselecteerd cq aangemeld. Dus het proces rond een proefschrift vind ik interessant. Kan iemand hierover uitweiden?

Het precieze promotiereglement verschilt van land tot land en zelfs van universiteit tot universiteit. De promotor is (in Nederland in ieder geval) geen lid van de beoordelingscommissie. Die heeft immers (als het goed is) het proefschrift gedurende de promotie al genoeg beoordeeld; als een proefschrift aan de beoordelingscommissie wordt voorgelegd, is de promotor al akkoord. Over het algemeen zijn de leden van de beoordelingscommissie ook opponenten, maar dat hoeft niet. Hoopje 20 jan 2009 00:22 (CET)
De beoordelingscommissie is een betrekkelijk recent verschijnsel, en heeft in essentie te taak om te controleren of de promotor het proefschrift niet te lichtvaardig heeft goedgekeurd. Dat komt helaas voor, mede doordat promotores onder druk kunnen staan om promoties te "produceren" omdat dit geld oplevert voor universiteiten. Het is de laatste wezenlijke barrière voor een promotie. De verdediging zou nog kunnen gelden als een controle dat de promovendus zelf het proefschrift heeft geschreven, maar heeft in de praktijk vooral een feestelijk karakter. Wie tot de verdediging wordt toegelaten promoveert in de praktijk altijd (tenzij hij tussentijds komt te overlijden). Rbakels (overleg) 10 sep 2013 09:25 (CEST)

Promoveren zonder VWO[bewerken]

Volgens mij is het niet juist dat iemand garant moet staan als de promovendus niet aan de vooropleidingseisen voldoet. De wet bepaalt dat het College voor Promoties "in bijzondere gevallen" ook anderen toegang kan verlenen tot de promotie (art. 7.18 lid 3 WHW). Wellicht zal een universiteit iemand zonder die vooropleiding niet zo gauw in dienst nemen om promotie-onderzoek uit te voeren, maar er is altijd nog de mogelijkheid om als "buitenpromovendus" te promoveren op onderzoek dat bijv. in een niet-universitair laboratorium of ziekenhuis is gedaan. In de de "boekenvakken" heeft de promovendus slechts een bibliotheek nodig. Als iemand een wetenschappelijk boek van voldoende kwaliteit heeft geschreven en dat een universiteit aanbiedt ter beoordeling als proefschrift zal die niet snel een promotie weigeren, al was het maar uit financiële overwegingen. 81.207.20.42 10 sep 2013 09:17 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Proefschrift. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 27 mrt 2018 05:35 (CEST)