Overleg:Rechtspraak

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verwijzing verwijderd, rechtspraak is een vrij uitgebreid onderwerp en een verwijzing zou niet nodig moeten zijn...

Geschiedenis van het recht[brontekst bewerken]

Goedendag allen,

De volgende quote staat in de Groende Amsterdammer, link; "https://www.groene.nl/artikel/de-verzorgingsstaat-is-grimmig-geworden"

‘De oudste beginselen van het recht stammen uit het Romeinse recht. Het eerste is: dura lex sed lex, de wet is hard, maar het is nu eenmaal de wet. Dat wil zeggen: daar zitten we aan vast, want de wet behoort tot de orde van de dogma’s. Maar tegelijkertijd beseften de Romeinen goed dat de atrocitas, de hardheid van de wet, verzacht moet kunnen worden, en wel door middel van de kunst van het goede en billijke: de ars boni et aequi . Het recht is dus niet alleen een dogmatiek, maar ook altijd en tegelijkertijd een antidogmatiek. Die beheersing van de dogmatiek én antidogmatiek tezamen maakt de rechtsgeleerdheid uit. Dat is geniaal bedacht door Romeinse rechtsgeleerden. Op die manier ontwikkelden zij het recht als een effectieve sociale technologie die tot op heden haar functie heeft bewezen.’

Misschien kan iemand bedenken hoe dit in dit artikel te verwerken? Het lijkt mij een mooie toevoeging, maar ik zou niet zo goed weten hoe het te plaatsen.

Jasperwillem (overleg) 12 jan 2021 09:56 (CET)[reageer]