Naar inhoud springen

Overleg:Repelaer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Paul Brussel in het onderwerp De familie Repelaer en Spijkenisse

De familie Repelaer en Spijkenisse[brontekst bewerken]

Bij deze toevoeging vallen heel wat vragen te stellen:

  1. de referenties zijn niet conform normaal gebruik; - Hoe kan het beter?
  2. de heerlijkheid heeft niets te maken met de polders; - De heerlijkheid Putten bestond voornamelijk uit polders, waarvan Spijkenisse en Braband er twee waren. De inkomsten van de Heerlijkheid Putten kwamen uit de polders. In de zuidoostelijke uithoek van de polder Spijkenisse ontstond rond 1300 het dorp Spijkenisse, Braband is tot begin jaren 60 van de 20e eeuw alleen maar een polder geweest.
  3. "de erfelijke titel "Ambachtsheer van Spijkenisse en Braband"": dit is geen erfelijke titel; - hoe kon hij dan steeds overgaan van vader op zoon, met een enkele uitzondering?
  4. "De rechten stelden niet veel voor": is daar een bron voor? - Dat komt op mijn conto. Ik zal dit gedeelte verwijderen.
  5. wat waren dan die rechten?
  6. wat doet Braats in dit artikel over het geslacht Repelaer? - Braats staat aan het begin van de reeks van ambachtheren van Spijkensse en Braband, dus voor de volledigheid leek het mij goed om daar mee te beginnen.
  7. pas in 1783 komt de heerlijkheid aan Repelaer via Margareta Backus (1747-1783); - U heeft gelijk. Mijn zin was iets te kort door de bocht. Ik zal dit aanpassen.
  8. "Paulus Repelaer van Spijkenisse (1766-1844) werd in 1816 "bij Diplomata" (op basis van bewijsstukken) met twee familieleden officieel bevestigd in de adelstand": dit is onjuist; - Wat is wel juist? Ik lees dat zo in het Handboek van den Nederlandschen adel (zie 3e gallerij-bestand).
  9. de laatste regels zijn bronloos. -

Kortom: hier mankeert van alles aan. Paul Brussel (overleg) 13 sep 2019 13:57 (CEST)Reageren

Antwoorden in cursief bij de opmerkingen en vragen. De beloofde aanpassingen zijn inmiddels uitgevoerd. JopkeB (overleg) 13 sep 2019 15:05 (CEST)Reageren
  1. Referenties zoals gebruikelijk volgens standaard citeergebruik;
  2. de heerlijkheid heeft te maken met wat de gemeente Spijkenisse en Braband was, niets met de polders;
  3. de titel is niet erfelijk maar kon vererven of verkocht worden wat hier dus soms ook gebeurde;
  4. OK;
  5. ik weet niet wat er nog meer voor rechten waren, maar dat valt ongetwijfeld na te zien in: Peter de Jong, Van macht naar folklore (2018);
  6. Braats heeft niets te maken met het geslacht Repelaer dus dient hier ongenoemd te blijven: er dient begonnen te worden met de eerste Repelaer, namelijk Ocker, die het in 1783 van zijn moeder erfde, waarna het in 1791 overging op diens zus Cornelia Arnoldina Repelaer;
  7. OK;
  8. Paulus Repelaer werd verheven in de Nederlandse adel in 1816, zoals het artikel aangeeft, niet "bevestigd" want dat laatste zou eerder "erkenning" impliceren en dat was het niet;
  9. OK.

Paul Brussel (overleg) 13 sep 2019 16:07 (CEST)Reageren