Overleg:Richtgetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een eenvoudig regel om de lichtopbrengst van verschillende flitsers en hun richtgetallen met elkaar te kunnen vergelijken luidt als volgt: 'Op 10 meter afstand is het richtgetal gelijk aan de te gebruiken diafragmawaarde van het objectief'. Voorbeeld: bij een flitser met richtgetal 56 wordt het diafragma dan 5.6; een andere flitser met richtgetal 40 geeft diafragma 4.0. Aangezien elke hele diafragmawaarde staat voor een verdubbeling van de hoeveelheid licht, betekent dit, dat de flitser met richtgetal 56 twee maal zoveel lichtopbrengst geeft als een met richtgetal 40.

Dat is nou precies wat er in de eerste regel van het artikel staat: richtgetal is afstand maal diafragmawaarde. Twee keer zo hoog diagragma of richtgetal is twee keer zo ver kunnen flitsen (en dus vier keer zoveel licht). Caseman 14 feb 2009 19:25 (CET)

Uit de zin 'richtgetal is afstand maal diafragmawaarde' leidt menig amateur toch niet zo snel af, dat een flitser met richtgetal 80 3 diafragmastoppen scheelt met een flitser met richtgetal 28.[RM Backus]3 nov 2009.