Overleg:Rijnsburgerpoort

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Rijnsburgerpoort is een voormalige stadspoort in de Nederlandse stad Leiden. De poort bevond zich aan de noordwestkant van de stad, aan het eind van de huidige Steenstraat, ter hoogte van het Museum Volkenkunde. Voor de poort lag een brug over de Rijnsburgersingel. Op die plek ligt nu de Rijnsburgerbrug. De poort werd in 1632-33 gebouwd naar een ontwerp van Jan Jacobsz. van Banchem en ontleende zijn naam aan het feit dat de weg die hier de stad uitvoerde richting Rijnsburg liep.

De bouw van deze poort was pas in 1610 afgerond en het bouwwerk was dus nog gloednieuw toen hij met de stadsuitbreiding overbodig werd. Desondanks werd hij pas in 1734 gesloopt en had Leiden dus tussen 1611 en dat jaar twee Rijnsburgerpoorten: een oude en een nieuwe.

Dit klopt dus niet want de "nieuwe Rijnsbugerpoort" werd in 1632-33 gebouwd, het staat in ieder geval verwarrend omschreven, naar ik begrijp dat er een houten exemplaar stond in 1611?

Ik heb ook een oude stadskaart van Leiden gezien waarop de oude Rijnsburgerpoort staat afgebeeld, en de nieuwe niet.

De complete Rijnsburgersingel en Maresingel zijn niet af te lezen op die kaart, ik neem ook aan dat het graven van die singels meerdere jaren heeft gekost.... En dat er bij het graven dus een tijdelijke houten variant heeft gestaan. Het lijkt mij echter sterk dat dit al in 1611 was, tenzij het niet noemenswaardig was voor een kaartenmaker... Dit zou ook moeten inhouden dat de kaart dan wel héél precies uit 1610 moet komen.

Bovenstaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Gebruiker:77.161.143.223 - Sietske | Reageren? 9 aug 2018 01:40 (CEST)[reageer]