Overleg:Roest (metaal)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De titel van de paragraaf is:
"Bescherming tegen corrosie"
Subtitel:
"Er zijn verschillende methodes om corrosie af te remmen."
Eén van de methodes is:
Een coating of een deklaag.
(Nu nog twee, wordt misschien één artikel.) Dat is een kort en bondig antwoord.
Wil je meer en volledige informatie over wat een coating of deklaag is, of wat het voor je kan doen, dan kun je dat uitvinden door op de betreffende hyperlink te clicken. Zo werkt wikipedia. Voorbeeldjes van een coating hebben geen relevantie met het onderwerp van dit artikel, namelijk Roest en wat Roest is, of geven een zo beperkt beeld of inzicht dat het eerder hinderlijk is dan behulpzaam. Dat verf een goede berscherming kan bieden in de vorm van een deklaag is een bewering voor de koffietafel, maar verrijkend als je ook uitlegt hoe het werkt, wat voor soorten verf beter werken dan andere voor een bepaalde ondergrond, hoe lang verf meegaat, hoe mileubelastend het is, etc. Opbreken van deze informatie over allerlei artikelen waar het toevallig indirect ter sprake komt komt de kwaliteit van de informatie niet ten goede.
--VanBuren 31 mei 2008 17:57 (CEST)[reageer]

Niet mee eens. Voorbeelden illustreren wat er met een begrip bedoeld wordt. De meest gebruikelijke 'coating' om roest tegen te gaan is verf. (Er zou nog bij kunnen welke verf het meest geschikt is uiteraard). Tjako (overleg) 31 mei 2008 19:23 (CEST)[reageer]
De suggesties van Tjako (dat coating de meest gebruikte methode is om roest tegen te gaan, en om de meest geschikte verfmethodes te vermelden) zijn nu in het artikel overgenomen. Hier is ook nuancering mogelijk: in de autoindustrie en scheepsbouw is coating wel de meest gebruikte methode, maar in de bouw hangt dit ervan af.
In de suggestie van VanBuren, dat verf geen goede bescherming kan bieden, zit ook een kern van waarheid. De bescherming is veelal van beperkte duur. Een scheepsromp wordt om de zoveel jaar opnieuw geverfd (al dan niet in combinatie met kathodische bescherming), en dat geldt ook voor bijvoorbeeld ijzeren balkonhekken. De werking van een hamerslagverf wordt bijvoorbeeld ook maar voor acht jaar gegarandeerd. Hier zit echter ook ontwikkeling in. Dertig jaar terug was de autolak lang niet zo duurzaam als tegenwoordig.
Een en andere hieromtrent zou ook in het artikel opgenomen mogen worden. -- Mdd (overleg) 15 apr 2018 14:48 (CEST)[reageer]

reactievergelijking roesten[brontekst bewerken]

De vergelijking 4Fe(OH)2 + O2 → 2(Fe2O3.xH2O) + 2H2O klopt van geen kanten. of je zet er geen 2 H2O rechts van, maar een y en bij O2 links ook een z of zo, maar door deels getallen in te vullen en deels een x suggereer je een kloppende vergelijking, terwijl hij niet kloppend is. Franse versie in Wikipedia:

  • Lors de la seconde étape (quasi instantanée) l'hydroxyde de fer II est rapidement oxydé en hydroxyde de fer III selon cette réaction :
  • 4Fe(OH)2 + 2H2O + O2 → 4Fe(OH)3.
  • Finalement, cet hydroxyde de fer III se transforme spontanément en oxyde de fer III hydraté selon l'équation-bilan suivante1 :
  • 2Fe(OH)3 → Fe2O3 + 3H2O.

Hier dus geen kristalwater. Misschien anders de totaalvergelijking: 4 Fe + 3 O2 + 6 H2O = 2 Fe2O3*3H2O????

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Roest (metaal). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 jun 2019 12:48 (CEST)[reageer]