Overleg:Rudolf II van Coevorden

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Datum in dynastie is niet juist[brontekst bewerken]

In de dynastie infobox staat als begindatum het jaar 1196. Het gaat hier om de titel burggraaf van Coevorden. Deze titel/functie was destijds niet erfbaar, maar werd verleend aan personen op basis van afkomst en verdienste; alhoewel men ook toen al wel moeite deed om de titel (en de bijbehorende rechten) in de familie te behouden. Om het recht op dit (burg)graafschap werd strijd gevoerd tussen edelen uit Bentheim en Drenthe.

Als de geboortedatum (1192) juist is, dan is het dus zeer onwaarschijnlijk dat Rudolf II als 4 jarige al benoemd werd tot burggraaf. In de slag bij Ane in 1227 was het zeker deze Rudolf II die de strijd aanvoerde en in 1230 werd vermoord. Hij zou dan op basis van genoemde geboortedatum 35 resp. 38 jaar oud zijn geweest.

Omdat een wijziging ook consequenties kan hebben voor de Lijst_van_burggraven_van_Coevorden en andere artikelen, heb ik dit niet aangepast. Graag eerst overleg.


Er zijn meerdere opties:

  1. de geboortedatum van Rudolf II is onjuist (deze staat in meerdere gepubliceerde genealogiën, maar vader Volkert zou dan al 40 jaar oud zijn bij de geboorte van zoon Rudolf en dat is zeker voor die tijd wel vrij oud). In deze genealogie wordt 1175 als geboortejaar gegeven. Als deze alternatieve geboortedatum juist is dan zou Rudolf ten tijde van de slag bij Ane 52 jaar zijn geweest. Wel wat oud maar niet ondenkbaar.
  2. vader Volkert bleef of werd opnieuw burggraaf, alhoewel hij vermoedelijk niet op het kasteel woonde
  3. de broer van Volkert, Rudolf I, was (opnieuw) de heersende burggraaf. Hij was dit eerder samen met zijn broer. Vervolgens is dan niet altijd duidelijk meer welke Rudolf oorkondes tekende als kastelijn/burggraaf.
  4. er is een andere heer die tussen Otto I (die tot 1208 heeft geleefd) en Rudolf II burggraaf van Coevorden was
  5. de strijd om dit bezit was onbeslecht en het bisdom Utrecht (dat van de keizer het bezit van het graafschap Drenthe had gekregen) heeft een tijdlang geen burggraaf in Coevorden aangesteld. Er was mogelijk ook sprake van strijd over dit bezit tussen de bisschoppen van Utrecht en Munster.

Opgemerkt wordt nog dat het kasteel en de heerlijkheid Coevorden van strategisch belang was op de doorvoer route Munster-Groningen, maar niet in alle geschiedschrijving noodzakelijerwijs het recht op het gehele graafschap van Drenthe omvatte. Ook bij de latere bestuurlijke indeling van Drenthe in dingspelen, wordt de heerlijkheid Drenthe als uitgezonderd rechtsgebied beschouwd.

GuppieB52 (overleg) 11 mrt 2014 16:01 (CET)[reageer]

Optie 1 is hier de meest waarschijnlijke. De datum van 1192 is niet de geboortedatum, maar een eerste vermelding in een akte, meestal wanneer een gebeurtenis is het leven voorvalt, bijvoorbeeld volwassenheid of een erfenis. Het waarschijnlijkst is dat hij toen 12 werd en de titel graaf kreeg. Dan zou hij uit 1180 zijn. (Floris de vijfde was ook op zijn 12e als volwassen gezien: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/24-juni-jarig-floris-v-van-holland).
Ik ben op Rudolf gestuit in genealogisch onderzoek en heb het ernstige vermoeden dat de kinderen en echtgenote die hier genoemd zijn, niet van hem zijn, maar van een neef (oomzegger) Rudolf die iets later geboren is, de zoon van de broer Frederik van deze Rudolf. (stamboom https://www.genealogieonline.nl/stamboom-familie-oortwijn/I504727.php ) Eufemia die iets verder in het artikel genoemd wordt, is wèl een dochter van deze Rudolf. Zij is met Herman van Loon/Lohn/Loen getrouwd rond 1235. Zie ook https://wiki.genealogy.net/Loen_zu_Lohn,_von Heijxje (overleg) 5 okt 2023 23:34 (CEST)[reageer]