Overleg:Rwandese genocide

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

we leven in Rwanda en oost-congo sedert 1970. sedert 1990 zagen we wat kagame en de FPR aanrichtten ; zijn aandeel in de genocide van 1994 (achterhouden van troepen zo de dood van vele tutsi veroorzakend).. moordend, verkrachtend in zijn tocht door Rwanda .. wij verhuisden naar BUKAVU later Lyapenda, goma : drie maal viel hij Congo binnen met de oude Bahimu(oud, groot niloten koninkrijk) in gedachten: 1 GROOT RIJK waar al zijn stamgenoten tutsi leefden en baas zouden zijn. kagame veranderde een franstalig land in een engelstalig land overnacht ..steun van USA en Engeland was hem noodzakelijk!! Vooral in de 2de inval verbrandde hij zich in Congo . we zagen hem en zijn troepen onze veestapel van 5000 stuks meevoeren vanuit Pepa(Katanga) en moordden en plunderen .. we hebben er foto's van... waarom die bezetting , zelfs nu via zijn discipel Nkunda? omdat 4/5 van het BNP van Rwanda uit Oost-Congo gestolen wordt, dag na dag ..coltaan, goud ,cassiteriet etc .. zo duurt de oorlog nu 10 jaar in onze streek (Oost-Congo) met 5 miljoen doden als gevolg .. de grootste genocide sedret WO II.. kagame en het FDR teren daarop ... ze zijn inmiddels veroordeeld zowel in Spanje als Frankrijk voor misdaden tegen de mensheid .. maar de anglofiele, protestantse landen leggen dat naast zich neer .. uit eigenbelang hoewel de massagraven in Rutshuru (Congo) voor zichzelf spreken !!! In Rwanda zelf heerst een dictatuur en armoede .. via de gacacas (oude tribale rechtbanken) domineert hij de meerderheid Hutus .. 150000 aantijgingen in Arusha alleen tegen HUtu !! de tutsi? die zal hij zelf wel oordelen, beweert hij .. Carla Del Ponte( gezant van Den Haag tribunaal hebben diet aangeklaagd ,ze publiceerde er een boek over ... om te eindigen : geef me een valabele reden waarom Rwanda Congo 3 mal mag binnenvallen ? ik ken ze ..al lang .. bob vera mucha bukavu

Wie bepaalt dat dit de bloedigste massamoord uit de geschiedenis is?[brontekst bewerken]

Wat is de meerwaarde van deze zin:

Omgerekend zijn naar schatting per minuut 7 mensen vermoord, waarmee het de bloedigste massamoord is die bekend is in de geschiedenis.

Wie bepaalt wat een massamoord is? Bijv. in Babi Jar werden tijdens de Tweede Wereldoorlog op 29 en 30 september 1941 34.000 mensen vermoord. Dat zijn er dan elf per minuut, dus bloediger. Toch? Of telt deze niet mee omdat er na deze data nog meer mensen bij Babi Jar zijn vermoord? Dennis P:TW 4 mei 2010 14:18 (CEST)Reageren

Tekst actualiseren[brontekst bewerken]

Ik wil in de komende tijd de tekst actualiseren en wat fouten en omissies corrigeren. Ik vind dat er ook wat weinig referenties zijn. Mocht iemand bezwaar hebben kunnen we dat hier bediscussieren. Om te beginnen: De genocide wordt niet de burgeroorlog genoemd. Dit zijn twee verschillende dingen. Wat de burgeroorlog wordt genoemd zijn gevechten sinds 1 oktober 1990 tussen het RPF en het toenmalige regeringsleger. De genocide was hoofdzakelijk het werk van milities en gewone burgers en het directe en indirecte gevolg van een propagandamachine. De percentages van de bevolkingsgroepen zijn niet helemaal correct en over de geschiedenis valt nog wel wat te zeggen. Ik zal ook het stukje over Bikindi binnenkort aanpassen. Dat is wat tendentieus. Sommige aanklachten leidden niet tot een veroordeling vanwege de jurisdictie van het ICTR die in tijd was afgebakend tot het jaar 1994. Bewijzen van voor die tijd konden slechts bij uitzondering gebruikt worden. In veel zaken geldt dat vrijspraak van beschuldigingen niet betekent dat er geen bewijs was, maar dat het bewijs niet toelaatbaar was of dat de aanklacht niet erg slim was geformuleerd. Dat heeft veel zaken van het ICTR bemoeilijkt. Bikindi is ook veroordeeld voor opruiing tijdens de genocide, dat ontbreekt nu. Saflieni (overleg) 7 jan 2015 10:55 (CET)Reageren

Ik zal de onderstaande passages verwijderen, omdat ze niet kloppen met wat er tijdens Bikindi's proces is vastgesteld en met wat hij zelf heeft verklaard tijdens dat proces. De liedjes zijn volgens Bikindi in 1993 gecomponeerd en opgenomen: "Bikindi stated that he composed Nanga Abahutu sometime between March and May of 1993, and completed Bene Sebahinzi about a month and a half later." Deze liedjes zijn eind augustus 1993 opgenomen voor het album Mbwirabumva. De teksten werden door de diskjockies van RTLM radio, waarvan Bikindi mede-eigenaar was, anders uitgelegd dan door Overduive, en volgens getuigeverklaringen van genocidairs ook door hen. De rechters waren het daarmee eens. Er is door het tribunaal vastgesteld dat Bikindi wel in Rwanda was tijdens de genocide, nl in juni, en dat hij toen via een luidspreker heeft opgeroepen om de laatste overlevende Tutsi's te vermoorden. Onderstaande passages zijn dus persoonlijke meningen die geen plaats hebben in een encyclopedie.

(Hij hield vol onschuldig te zijn: "Tijdens het bloedbad was ik helemaal niet in Rwanda, maar zat ik ondergedoken in België. Mijn eigen familie is zwaar getroffen door de ramp die Afrika toen trof. Een van mijn kinderen is vermoord, ik weet niet eens waar mijn vrouw op dit moment is. Ik heb nooit gewild dat mijn liederen de massa's tot moord zouden aanzetten." Zijn advocaten raadpleegden als getuige de Nederlandse dominee Kees Overdulve. die met tussenpozen van 1961 tot 1994 in Rwanda woonde. De gewraakte liederen zou Simon Bikindi in 1986 en 1992 hebben geschreven, dus niet ten tijde van de gruwelijkheden. Overdulve: "Ik heb zijn liederen geanalyseerd en kan niet anders dan concluderen dat er misbruik van is gemaakt. Bikindi zou een vijand van de Tutsi's zijn, maar dat is helemaal niet waar. Hij stelt in zijn chansons dat er vrije verkiezingen moeten komen en dat degene die democratisch wint, ook moet regeren. Of dat nou een Hutu of een Tutsi is. Je kunt overal passages uitpikken en die voor je eigen propaganda gebruiken.")

Saflieni (overleg) 7 jan 2015 13:20 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Rwandese genocide. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 jul 2017 11:37 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Rwandese genocide. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 sep 2017 03:14 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Rwandese genocide. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 feb 2020 22:57 (CET)Reageren