Overleg:Séquentiel Couleur à Mémoire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

van SECAM naar PAL[bewerken]

Omdat wij - op het LaserVisionlab. van Philips - spelers geschikt moesten maken voor de franse markt, hebben wij destijds een PAL-SECAM omzetter ontwikkeld en in de toenmalige bestaande beeldplatenspelers ingebouwd. Dat was mijn eerste confrontatie met SECAM.

Het bleek dat SECAM dezelfde timing in het videosignaal gebruikte als PAL (zeg maar: het ouderwetse zwart-wit beeld) 625 lijnen per beeld (feitelijk per 2 halve beelden) en 50 halve beelden per seconde. De kleurinformatie wordt - net als bij PAL - boven op het (zwart-wit) videosignaal gesuperponeerd.

Het verschil zit 'm er in dat - in tegenstelling tot PAL - de rode en de blauwe kleurinformatie om en om de andere lijn wordt uitgezonden (Sequence a Memoire), waarbij dan - om het (derde) groene signaal weer in de TV terug te krijgen - een van de twee uitgezonden kleursignalen in een geheugen - voor 1 lijntijd - moest worden opgeslagen.

Kortom een tamelijk complex systeem met als bijkomend nadeel dat de kleuren-hulp-draaggolf te laag (ca. 3,8Mc) in de videoband werd gekozen, waardoor nooit een erg scherp SECAM (kleuren-)beeld kon worden weergegeven. Gevolg: een dure TV als gevolg van het moeten toepassen van veel dure componenen in de TV-elektronica, met een strak maar tamelijk onscherp kleurenbeeld.

Vanaf 1985 voorzag Philips - min of meer stiekum - haar in Frankrijk te verkopen kleuren TV's tevens van een PAL-decoder, waardoor er in feite dus z.g. twee-systeem ontvangers op de markt kwamen. Omdat ook PAL-TV-zenders aanzienlijk goedkoper waren, werden de SECAM-TV-zenders hiermede min of meer onopgemerkt vervangen. Dit om het franse prestige van een eigen KTV-systeem niet te frustreren.

Ton Jansen - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Tonjansen (overleg|bijdragen) op 11 apr 2006 21:50 (CEST).

PAL-SECAM omzetter[bewerken]

En voor dat systeem, die PAL-SECAM-omzetter of -transcoder, heb ik bij dezelfde firma, op een andere lokatie, Nijmegen, een aanzienlijke hoeveelheid test-ontwikkel werk verricht voor de IC tandem TDA2506/TDA2507. Met behulp van een in Nijmegen ontwikkelde snelle demodulator, om het modulatiegedrag te kunnen testen. Het was een werkelijk schitterend project. Dit IC-tandem was aanvankelijk ontwikkeld voor de SECAM-video-camera. Hitachi gebruikte dit IC-duo later zelfs, voor zover ik weet. De spec van de TDA2506 vond ik kort geleden terug op het internet. Jammer dat de activiteit toen in Nijmegen niet in dank werd afgenomen. De commerciële betekenis was namelijk nihil. De 'overleden' voorganger, de TDA2505, was technisch een drama. En dus een doodlopende weg, waar wél verschrikkelijk hard aan moest worden getrokken. Philips Nijmegen zag namelijk kans om dat ding ergens te verkopen. Denderende ruzies waren het resultaat. In het artikel heb ik een uiteenzetting willen geven, waar -naar ik uit bovenstaande tekst begrijp- misschien wat historische onvolkomenheden in staan. Hieruit blijkt dat de keuze van de kleurendraaggolf-frequentie een in het SECAM-systeem vastgelegde standaard is. De onscherpte van het SECAM-beeld wordt veroorzaakt door een lagere resolutie van de kleur-overgangen in verticale richting, zoals bij PAL in horizontale richting.

Theo Lutgerink - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door Beardman (overleg|bijdragen) op 15 aug 2006 15:10 (CEST).